Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Vegetarisk nøddepostej er virkelig en evergreen i mit køkken: Fuld af gode svampe og nødder, der både mætter og smager rigtig godt. Faktisk så godt, at selv en ikke-vegetar nemt bliver både glad og mæt. Og så er den jo en klassiker til en vegetarisk julemiddag.

Nøddepostej – vegetarisk julemiddag med svampesauce

Min mellemste er vegetar, så vi laver tit nøddepostejen til jul. Og hun skal selvfølgelig ikke snydes for en god flødesauce! Så den får du også lige opskriften på.

Det er ikke ofte, vi laver flødesauce, men når det skal være, skal den smage godt. De fleste laver nok flødesauce til kødretter og har lidt kødsaft at starte på. Nøglen til en god vegetarisk flødesauce hedder umami, så denne her bliver lavet på svampe og løg, og den får noget soya, der giver en god bredde i smagen. Brug gerne nogle mørke svampe med masser af smag.

Vegetarisk julemad – med det hele

Vil du gerne have andet tilbehør ud over den gode svampesauce, vil jeg anbefale:

Og et ekstra forslag til et vegetarisk julebord

Hvis du gerne vil prøve en alternativ vegetarisk julemiddag, så kig også forbi mine madmuffins med rødbede. De er lavet i portionsstørrelse (og jo, man må gerne spise mere end én) – fint pakket ind i butterdej. De smager virkelig dejligt, er smukt julerøde og kan nemt fryses ned, hvis du ikke spiser hele portionen på én dag. Også et godt bud til en vegetarisk julefrokost.

En anden vegetarisk julefavorit er en pie med svampe og kastanjer. Den er en improvisation over min barndoms kalkunpie, bare uden kalkun. Masser af svampe og fløde – men det jo kun jul en gang om året :-)

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Vegetarisk nøddepostej med svampe

Aftensmad

Rækker til: 6

Tilberedning: 1 time

Til nøddepostejen skal du bruge:

  • 3 kogte, mosede kartofler (200 g)

  • 4 forårsløg

  • 2 fed hvidløg

  • olivenolie at stege i

  • 75 g knoldselleri

  • 2-3 gulerødder (200 g)

  • 260 g rensede svampe (champignons er helt ok)

  • 350 g blandede nødder

    Tip: Jeg plejer at tage hasselnødder og valnødder, men cashew er garanteret også godt. Du kan riste nødderne i ovnen først for ekstra smag.

  • 100 g rasp, reven brødkrumme eller fine havregryn

  • 1 æg

  • 2 dl grøntbouillon

  • 1 tsk tørret timian

  • 1 tsk tørret rosmarin

  • salt og peber

Til svampesaucen skal du bruge:

  • 250 g gode svampe

  • olivenolie

  • 2,5 dl væde, en mix af god grøntbouillon og fløde

  • 1-2 spsk sherry eller portvin (portvin søder lidt)

  • Evt. 1 spsk ribsgelé (jeg kan også finde på at bruge lidt syrligt syltetøj, fx tyttebær)

  • sovsejævner (eller majsstivelse rørt ud i lidt vand)

  • 2 spsk soya

  • salt og peber

Sådan laver du nøddepostejen:

  1. Start med at sætte kartoflerne over, hvis du ikke har kogte kartofler på lager.

  2. Pil og hak løg og hvidløg fint, og sauter dem blanke i olivenolie.

  3. Rens og hak svampene fint, og lad dem varme med i gryden. Skræl og riv gulerødder og selleri, og giv dem et par minutter med i gryden.

  4. Hak nødderne eller kør dem i blenderen (det skal ikke blive helt fint mel, de skal have lidt bid).

  5. Bland nu det hele grundigt sammen, og fordel farsen i et fad eller en rugbrødsform. Du kan enten smøre den først med smør eller beklæde den med bagepapir. Læg folie over.

  6. Tænd ovnen på 170 grader, og giv nøddepostjen ca. 50 minutter med folie og de sidste 10 minutter uden, så den får lidt farve.

  7. Du kan også bage den i små forme, hvis du vil fryse noget af postejen ned til pålæg og madpakke. De skal så have kortere tid i ovnen (nok ca. 30 minutter, alt efter størrelse).

Sådan laver du svampesaucen:

  1. Rens svampene, og svits dem i olivenolie i en gryde, til de er skrumpet godt ind.

  2. Tilsæt bouillon, og kog op.

  3. Smag til med sherry, fløde, salt og peber.

  4. Jævn saucen, til den har den tykkelse, du bedst kan li’.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tilbehør til nøddestegen?

Du kan servere nøddepostejen med alle det klassiske jule- eller kødtilbehør, men de fleste vegetarer, jeg kender, foretrækker noget lidt friskere og grønnere.  Prøv med kartofler eller rodfrugter i ovnen og en god kålsalat, fx denne her julede rødkålssalat – eller denne her med dadler – eller en grønkålssalat med appelsin og valnødder.

Nøddepostej til julefrokosten. Og madpakken. Og efter jul

Når Anne får nøddepostej til jul, har den ekstra fordel, at vi andre også kan skrue lidt ned for kødet. Hvis vi er heldige, er der også en rest til juledagene, og det redder julefrokosten for dem, der ikke er så meget til kød og kød og kød … For eksempel mig.

Du kan også sagtens fryse nøddepostejen ned, så du har til en anden dag – eller til madpakken! Min favorit er en ristet bolle,  gerne med koldt smør, nøddepostejen ovenpå og knasende rød peber på toppen.

Vegetarisk nøddepostej med svampe og svampesauce

 

Måske også noget for dig?

8 kommentarer til Vegetarisk nøddepostej med svampe og svampesauce

    1. Hej Karina, det skal bare rives og svitses lidt :-) det må jeg rette i opskriften. Tak! Og god jul. Kh Bodil

  1. Jeg synes at nøddepostejen var lækker, men kunne du tænke dig at tilføje lidt syre. Ved ikke hvad, bare noget?

    1. Hej Karin, tak for din kommentar og idé! Det har jeg faktisk aldrig savnet, men måske man kunne rive noget æble i? Det vil passe i smagsuniverset. Og ellers servere noget sødt/syrligt ved siden af, som man tit gør til kalkun eller vildt. Fx en tranebærsauce :-)
      Tak fordi du læser med på bloggen!
      Kh Bodil

  2. Vi tilsatte et ekstra æg, for at få lidt mere sammenhængende masse – og rev lidt parmesan ned i.
    Den smager bare dejligt, alle ved bordet var begejstrede ?

    1. Hej Gitte
      dejligt du kunne bruge opskriften – og endda udvikle lidt ekstra på den. Altså, parmesan gør jo ikke mange retter ringere ;-)
      Tak for din kommentar!
      Kh Bodil

  3. Jeg vil prøve at gøre den mere julet ved at ligge tynde æbleskiver med i randformen, derefter patéen. Så skulle den gerne have et flot mønster og lidt syre fra æblerne på toppen når den vendes ud.
    Det smager godt at riste nødderne inden, så syntes jeg der er mere smag

    1. Hej Camilla, faktisk overvejede jeg også at gøre, som du skriver – altså æblerne i bunden. Lad mig høre, om det fungerer :-) Og vær OBS på, at nøddepostejen skal køle af, inden du kan vende den ud (eller tænk i hvert fald over, hvordan du vil håndtere det – den er noget mere formstabil kold end varm). Ristede nødder er da en virkelig god idé. Jeg tester! Tak for din kommentar. Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.