Rødkålssalat med æbler er en af mine kålfavoritter i vinterkøkkenet. Det er som om, at jo mørkere det bliver udenfor, jo grovere må maden gerne blive.
Og grov i det, det er rødkål … men det har også sine fordele. Det kan du læse lidt om under opskriften.
Start med dressingen – hvis du vil være på forkant …
Inden du går i gang, vil jeg sige: Hvis du vil gøre det nemt for dig selv – også næste gang du laver salat – så start med at lave en god stor portion af min klassiske olie-eddike-dressing.
Den er helt perfekt til rødkålssalat med æbler. Det syrlige går virkelig godt i spænd med æblerne, de søde dadler, den salte feta – og kålen, selvfølgelig. Og til mange andre salater, og derfor har jeg altid sådan en flaske stående i køleskabet.
For dig, der ikke lige synes, du skal lave en stor portion lige nu, er der en ‘her-og-nu’-dressing i opskriften nedenfor.
Det er en god idé at massere rødkål
Måske har du hørt om at massere grønkål. Men faktisk gælder lidt det samme for rødkål. Sådan en frisk sprød rødkål kan godt være en genstridig fætter, og derfor anbefaler jeg at massere den først.
Eller faktisk, lad os nu tage det hele med:
- Vask hænder.
- Snit rødkålen virkelig fint. Gerne på mandolinjern eller maskine. Brug gerne en stor skål, du også kan blande salaten i.
- Tag et par tsk olie i hænderne
- Masser så rødkålen. Du kan hurtigt mærke, at den bliver blødere.
Du kan også massere med salt. Salt har den egenskab, at det åbner fibrene i kålen, så du kan skylle nogle af bitterstofferne ud. Det giver en lidt rundere smag, og kålen bliver nemmere at fordøje. Det foregår således:
- Vask hænder.
- Snit rødkålen virkelig fint. Gerne på mandolinjern eller maskine. Placer det i en god stor skål (som du også kan blande salaten i).
- Giv kålen 1-2 tsk groft salt.
- Masser så salt rigtig godt ind i kålen. Det tager nogle minutter. Bare kram godt til.
- Fyld så skålen op med koldt vand, og kram kålen igen.
- Dræn så vandet fra – evt. giv rødkålen en tur i en salatslynge. Og den er klar til brug.
Brug rødkålssalat med æbler til …
Jeg serverer rødkålssalat alle de steder, mange andre sikkert vælger traditionel dansk rødkål. Til julemad, and og andre lidt fede spiser.
Men ikke nok med det. Jeg spiser den også til vinterens tærter og gryderetter – og til frokost, ikke at forglemme. Smid en håndfuld edamamebønner i, så har du en god frokostsalat, der mætter – og lyser op i den grå vinter.
Andre salater med rødkål?
Vil du gerne variere din rødkålssalat, får du et par forslag her:
- Rødkålssalat med appelsin og tyttebærdressing
- Ekstra rød rødkålssalat med grape, æbler og granatæbler – og krydret juledressing
- Salat med rødkål, avocado og feta
Fantastisk salat, lavede også nøddepate og svampesovs, meget lækkert
Kære Marie-Louise, tusind tak for den søde kommentar! Så kan jeg godt glæde mig til at servere salaten til en julefrokost i morgen – og håbe, de også bliver glade :-)
Kh Bodil
Hej Mutti
Tak for din anbefaling om at kramme kålen. Jeg brugte metoden med olie på fingrene og var glad for resultatet – blødere og mildere kål.
Friske dadler, som jeg ikke kunne få, blev erstattet med halve grønne druer. Det var ok, men dadler er nok bedst.
Mvh Else Marie
Hej Else Marie
Tak for at skrive – godt du kunne bruge tippet med kålen. Og så krydser jeg fingre for, at der snart er friske dadler igen :-)
Kh Bodil
Lækker salat
Tusind tak Linda! Også en evig favorit hos os!
Kh Bodil