Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Blomkålssalat med feta, avocado og sprøde kerner – en nem, frisk og smagfuld salat, der passer perfekt som tilbehør eller let måltid. Få opskriften og variationstips her.
Da jeg lavede denne blomkålssalat med feta tredje gang i den samme uge, så vi på hinanden herhjemme – og blev enige om, at nu havde den fortjent sin egen opskrift på bloggen. Salaten opstod egentlig først efter tøm-køleskabet princippet, men nu er jeg gået over til at købe ind til den. Igen og igen.
Fintsnittet sprød blomkål, cremet avocado, sød agurk, salt feta, bitter rucola, en god vinaigrette – og lidt knas på toppen. Virkelig en skøn kombination, som passer til mange retter.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Det er utroligt, hvad et nyt redskab i køkkenet kan gøre ved éns madvaner. I mit tilfælde var det mandolinjernet, det gjorde det. Da jeg fik mit første for nogle år siden, fik det mig til at spise både rødkål og hvidkål i rå mængder hele vinteren. Pludselig blev det nemt at lave salaten på en måde, der var lækker og sprød uden at være alt for kaninfødeagtig.
Nu er det samme sket med blomkål. For blomkål kan også snittes på mandolinjern. Jeg snitter på det bredeste skær (4 mm) – prøv dig frem. Den tykke del af stokken snitter jeg også, og den får så lige en hurtig tur på skærebrættet også. Resultatet er en sprød og delikat salat!
Lige som de andre kåltyper giver det god mening at give den sprøde kål noget modspil, og her blev det til den meget cremede side: Cremet avocado og cremet feta. Jeg blander det hele ret grundigt sammen, så hver mundfuld får den cremede fornemmelse.
Så blomkålssalaten har det hele: sprødhed, cremethed, friskhed, salt og sødt – og ikke mindst lidt knas. Du ved, den slags salat, hvor man pludselig tager sig selv i at spise direkte fra fadet, selvom aftensmaden egentlig er ovre.
Hov.
Dressingen er en klassisk vinaigrette. Der er en lille portion i opskriften, men hvis du ofte spiser salater, anbefaler jeg varmt, at du laver en større portion af min elskede olie-eddikedressing.
Sådan en blomkålssalat med feta gør sig virkelig godt som tilbehør – til alt fra gryde- og ovnretter til fx fisk. En nem salat, når der ikke er tid eller energi til de store armsving – for den faktisk er ret hurtig at lave, og så kan den nærmest redde en hvilken som helst rest fra køleskabet.
Meeen. Den kan også få hovedrollen på tallerkenen. Når jeg alligevel er i gang, laver jeg en større portion, så der også er til frokost dagen efter. I den ideelle verden ville jeg riste en skive surdejsbrød i olie og hvidløg – en slags kæmpe-crouton, der ville være prikken over i’et sammen med den bløde avocado og salte feta. Men for det meste bliver det bare et stykke rugbrød med hummus …
Om sommeren er blomkålssalaten også en oplagt følgesvend til din grillmad.
Hvis du ikke lige er fan af blomkål generelt, så lover jeg: Det er altså ikke barndommens kogte grøntsagshelvede, vi taler om her. Fintsnittet blomkål – gerne på mandolinjern – er mildt, friskt og sprødt. Og det er ret vildt, hvor godt det spiller sammen med avocadoens blødhed og fetaens salt.
Rå blomkål er i øvrigt noget af det mest taknemmelige, jeg kan have liggende i grøntsagsskuffen. Den holder sig længe, og det kræver hverken kogning eller stegning. Bare snit og spis. Jeg bruger også buketterne som en hurtig snack, også når jeg skal på arbejde. Faktisk er blomkål blevet et fast punkt på min indkøbsseddel. Hele året.
Selv om jeg selv laver denne version på rygraden efterhånden, er der masser af mulighed for at tilpasse den efter sæson, humør eller hvad du har i skuffen. Her er nogle gode varianter:
En blomkålssalat kan sagtens lægge en bund for en mere mættende salat, der kan være et måltid i sig selv. Her skal du tænke i mere mættende ingredienser, fx:
Blomkålssalaten kom til verden i maj, og er der et smukkere tidspunkt at møde verden på? Næppe. Men en blomkålssalat med feta og avocado er nærmest altid i sæson. Blomkålen er sprød hele året, selvom sæsonen egentlig siger juni til november. De europæiske avocados er faktisk mest i sæson henover vinteren, men du finder dem i butikkerne året rundt. Ligesom agurk og rucola.
Og jo, jeg vil da ideelt anbefale at spise efter den lokale sæson – det er der en særlig glæde ved, både hvad angår smag og klimaaftryk. Men den ikke altid så populære sandhed er, at det betyder langt mere hvad du spiser, end hvor det kommer fra. Så lad det ikke afholde dig fra at få dine sunde fedtstoffer fra avocados.
Hvorom alting er: Salaten og passer til det meste. Også til bare at blive spist direkte fra skålen (ups, det er faktisk det, jeg gør, når jeg er alene hjemme).
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)