Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Olie-eddike dressing er et hit i dit basis-køkken. Lav en ordentlig flaske dressing ad gangen. Så kan du lave salat lynhurtigt – anytime.

En god dressing er genvejen til nem salat

Olie-eddike dressing er en total basic i mit køkken. Der står altid en flaske i køleskabet. Hvorfor? Fordi:

Jeg elsker salat, men hvis jeg skal stå og bakse en dressing sammen fra bunden hver gang, salatsulten melder sig – så bliver jeg skør. Og denne her er et hit til langt de fleste salater. Un petit peu fransk i stilen.

Min olie-eddike salatdressing en ægte klassiker fra mit barndomshjem. For mange år siden blev jeg faktisk ret overrasket, da jeg opdagede, at man kunne KØBE salatdressing. Det skete aldrig hos os. Nå, sådan var det at vokse op med en mor, der var husholdningslærerinde fra Suhrs!

Hvis du har en stavblender eller en almindelig blender, tager det kun 5 minutter at lave salatdressing nok til mange, mange gange. Og næste gang er din salatdressing endnu hurtigere. Bare åbn køleskabet :-)

Og ja, jeg kalder den bare olie-eddikedressing, men det er ca. det samme som en vinaigrette, en sennepsvinaigrette eller en sennepsdressing.

Olie-eddike dressing er perfekt til mange salater

Når du laver olie-eddike dressing efter opskriften her, er til mange gange. Så bare gem dressingen i køleskabet i et glas med låg, en tømt olieflaske – eller i en dertil indrettet salatdressingflaske. Selv bruger jeg en tom flaske fra rapsolien – den har en god tut i toppen, der doserer dressingen lige tilpas, synes jeg.

Nu har du olie-eddikedressing til et hav af salater. Her får du et par forslag:

Dressing til en enkel grøn salat:

Simpel grøn salat med vinaigrette og ekstra parmesan

Dressing til grønkålssalat med granatæble og avocado

Grønkålssalat med granatæble og avocado

Dressing til grøn kartoffelsalat

Dressing til spidskålssalat med quinoa

Dressing til broccolisalat med æble

Dressing til tomatsalat

Du kan krydre din olie-eddike dressing i det uendelige

Jeg har som sagt altid en flaske basis-vinaigrette stående i køleskabet, men det afholder mig ikke fra at variere den. Når du laver salat, kan du tage en lille portion olie-eddikedressing fra og spice den op med krydderier, der passer til dit måltid – eller måske afspejler sæsonen i havens krydderurtebed?

Prøv fx:

  • en spiseskefuld pesto
  • friske, hakkede krydderurter efter sæson
  • lidt honning
  • lidt olie fra langtidsbagte tomater
  • eddike fra syltede rabarber
  • revet citronskal (øko-citron for at undgå overfladebehandling)
  • tørrede krydderurter

Se flere tips om olie, eddike, sennep og særlige smage nedenfor.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Olie-eddikedressing - hurtig vinaigrette

Salater

Forberedelse: 5 minutter

Du skal bruge:

  • 1 dl eddike, fx halv æblecider, halv krydret eddike

  • 3 dl olie – fx halv olivenolie, halv rapsolie

  • 1/2 tsk salt

  • 1/4 tsk friskkværnet peber

  • 1/2 rødløg eller 1 skalotteløg

  • 2 tsk dijonsennep

  • hvidløg efter smag …

Sådan gør du:

  1. Skær løg og hvidløg i mindre stykker.

  2. Blend det hele med stavblenderen.

  3. Hæld dressingen på glas eller flaske, og opbevar den på køl.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Olie-eddike dressing salat

Tips til god smag i din olie-eddike dressing:

Olie er ikke bare olie, eddike er sandelig heller ikke bare eddike, og sennep fås i et hav af både billige og mere gourmet-agtige varianter. Du får, hvad du betaler for, så hvis du bruger en billig solsikkeolie, en lagereddike, der egentlig egner sig bedst til afkalkning, og den billigste sennep, bliver du nok ikke vildt begejstret for din olie-eddike dressing.

Her får du mine bedste tips og erfaringer gennem et langt salatliv:

Eddike: Jeg plejer at bruge ca. halvt æblecidereddike og blande den anden halvdel af rød balsamico og evt. hvidvinseddike eller estragoneddike (som jeg selv laver … det er vist en anden opskrift). Brug endelig hjemmelavet krydret eddike, hvis du har – men vær varsom med mængden, da kryddereddiken kan smage kraftigt igennem. Det er derfor, jeg anbefaler, at ca. halvdelen er en mere neutral eddike.

Olie: Brug ca. 1/2 olivenolie og 1/2 rapsolie. Jo bedre olivenolie, jo bedre smag! Men nogle olivenolier er også meget kraftige, så det kan være nødvendigt at skære ned til 1/3 olivenolie og 2/3 rapsolie. Test, hvad du synes.

Du kan google olivenolietests og finde ud af, hvor du kan få en god olie til rimelige penge. Jeg bruger ofte den økologiske fra Colombani, og den er ret kraftig i smagen.

Sennep: Som udgangspunkt, brug en god fransk dijonsennep. Men du kan også lege med en grov sennep, evt. med honning. Brug de smagsstoffer, du holder mest af, så ender du med din helt egen vinaigrette.

Andre smage i din dressing?

Eddike. Der findes et hav af spændende eddiker, du kan købe eller lave, og de er også gode i en olie-eddikedressing. Bare gi’ det en tanke, om du har lyst til, at dressingen skal smage af hindbæreddike eller hyldeblomsteddike den dag, hvor du laver en salat, der ikke lige svinger med hindbær eller hyldebær.

Krydderurter. Hvis du har friske krydderurter, kan du twiste smagen i dressingen med dem. Jeg laver gerne en stor portion nogenlunde neutral dressing og tager lidt fra hver dag, som jeg twister efter humør og menu. Finthakket mynte eller timian – salvie – dild, persille, estragon – mulighederne er uendelige.

Honning eller andet sødt. Jeg er ikke selv så stor tilhænger af søde dressinger, men det sker. Igen: Tag lidt af din basisdressing og sød den med nogle dråber honning. Alternativt brug en lidt sød sennepssauce – den er jeg faktisk lidt forelsket i. Den går også godt sammen med næste tip:

Citrusfrugter. Friskrevet skal af appelsin, citron og lime giver et nærmest overjordisk pift til salaten. Igen, tilsæt det til dagens dressing i en skål for sig. Og husk at bruge økologiske eller i hvert fald ikke overfladebehandlede citrusfrugter.

Olie-eddike dressing kan holde sig længe i køleskab (med mindre man spiser op). Brug den til en helt klassisk grøn salat, en grøn kartoffelsalat eller en god kålsalat.

Måske også noget for dig?

10 kommentarer til Olie-eddike dressing til salat – den bedste!

    1. Hej Helge,
      dejligt at høre, at den falder i smag – også selvom de søde tænder efterlyser honning :-)
      Det med sødme i dressinger har vist sig at være et stort samtaleemne – jeg foretrækker det uden for det meste, men alt afhængigt af, hvad dressingen går til. Og hvis jeg putter honning i, er der også nogen, der mener, det er bedst uden :-D
      Heldigvis er der frit slag (og hvis du bruger balsamico, får du automatisk lidt sødme med).
      Tak for din kommentar og tak for at læse med på bloggen!
      Kh Bodil

  1. Jeg har lavet din kartoffelsalat med den klassiske olie/eddikedressing. Super dejlig?Har også brugt tippet med at lave en portion til at have i køleskabet. Dejlig nemt og familien elsker dressingen som kan bruges til meget forskelligt og god til sommermad☀️?

    1. Hej Inge, tusind tak for din kommentar! En stor portion dressing er jo lige så nem at lave som en lille – hvis ikke nemmere – og så er det jo heldigt, din familie er med på vognen :-) Og kartoffelsalaten! Kh Bodil

    1. Hej Jette, tusind tak for din kommentar! Dejligt, at hele familien er med på dressingen :-) Kh Bodil

  2. Jeg elsker den dressing!
    Bruger halvt æbleeddike og citronsaft og tilsætter lidt (!) flydende honning. Kun som et krydderi og kun så man lige aner det.

    1. TAK, Marianne! Det får mig til at tænke på engang, hvor vi lavede den på ren citronsaft og masser af hvidløg – og var nødt til at lave en portion mere ;-) God sommer! Kh Bodil

  3. Superfin dressing, smart at have på lager

    I det hele taget glad for de kyndige råd og opskrifter

    1. Hej Inge, hvor bliver jeg glad for din kommentar her. Tusind tak – så dejligt du kan bruge det. Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.