Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Hindbærdressing er en frisk og syrlig dressing, der passer rigtig godt til sommerens salater. Og – hvis du elsker kålsalater, så vil jeg bestemt anbefale, at du også bruger hindbærdressing til dem. Lidt som du også kan bruge en tyttebærdressing.

Hindbærdressing uden sukker

Jeg har lavet min hindbærdressing som en olie-eddikedressing med lidt sennep – og uden sødemidler. Jeg kan se, at mange tilsætter honning eller sukker i dressing – det gør jeg yderst sjældent, men hvis du synes det mangler – så er du velkommen.

Vil du gerne have en mere cremet dressing, kan du blende den, så olie og eddike emulgerer, og hindbærrene bliver helt fintdelte. Men bemærk – hindbærdressingen lagdeler sig igen, hvis den får lov at stå. Også i køleskabet.

Opbevar dressingen i køleskabet i en glas eller flaske med tætsluttende låg – så kan du nemt omryste den, før du hælder den over salaten. Holdbarhed – nogle dage, da den er lavet med friske hindbær.

Jeg bruger fx hindbærdressingen til en rigtig sommersalat med friske hindbær, spidskål og feta.

Hindbæreddike – langtidsholdbar smag af sommer

Hindbæreddike er endnu en måde at få sommerens smag med langt ind i efterår og vinter. Brug den, som du bruger andre eddiker med smag – typisk i en god dressing, men også velegnet, når du bruger eddike i din mad. For eksempel i en sovs, som et skvæt ekstra aroma til ovnbagte løg og tomater eller såmænd i rødkålen til jul.

Mange vil nok bare hælde eddike over friske hindbær, men når man – som jeg – bruger hindbær fra skoven og i øvrigt har læst lidt for mange beretninger om bakterier i selv frosne hindbær, så kører jeg den helt sikker: Koger eddiken i 10 minutter, og så skulle de fleste bakterier gerne være bukket under. Det betyder, at du får en hindbæreddike med lang holdbarhed, især hvis du også er grundig med at desinficere dine glas eller flasker.

Hindbæreddike af frosne eller friske bær

Det smarte ved hindbæreddiken er, at du kan lave den både af friske og frosne hindbær. Jeg laver den især om sommeren, hvor jeg finder masser af hindbær i skoven – men de er ikke lige kønne allesammen. Dem, jeg ikke putter i salat, kage eller dessert, koger jeg hindbæreddike med. Og opskriften er så simpel, at den hurtigt er lært i hovedet: 100 g hindbær til 1 dl eddike.

I opskriften får du den enkle fremgangsmåde, og under opskriften finder du tips til at desinficere glas og flasker.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Hindbærdressing og hindbæreddike

Salater

Hindbæreddike - du skal bruge:

  • 200 g hindbær

  • 2 dl neutral eddike, fx æblecidereddike

Hindbærdressing - du skal bruge:

  • 1/2 dl hindbær

  • 1 spsk hindbæreddike (du kan også bruge æblecidereddike)

  • 1/2 dl god olie (fx 1 spsk olivenolie, 2 spsk rapsolie)

  • 1/2 tsk dijonsennep

  • 1 lille fed hvidløg, presset

  • et nip salt

  • friskkværnet peber

Sådan laver du hindbæreddiken

  1. Kog hindbærrene  op med 2 dl æblecidereddike. Lad det simre ved lav varme i 10 minutters tid.

    Se tip 1 og 2 under opskriften.

  2. Skold dit opbevaringsglas eller -flaske. Skyl det evt. med konserveringsmiddel (fx Atamon).

    Se tip 3 under opskriften.

  3. Hæld hindbær og eddike op i en fintmasket sigte, og lad eddiken løbe igennem. Pres hindbærrene fx med en ske, så du får al saften og smagen med.

  4. Opbevar eddiken i køleskabet under tætsluttende låg. Den bundfælder lidt, det er helt som det skal være. Hvis du har været grundig med at desinficere glas/flaske, kan den holde sig i måneder.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hindbæreddike – tip 1:

Du kan bruge både friske og frosne hindbær. Hvis du bruger hindbær fra haven (eller som mig: Fra skoven) skal du lige sortere dem godt først, så du får fjernet kryb og kravl. Alt bliver kogt, så jeg er ikke så bange for bakterier og den slags – men det er meget rart at vide, hvad hindbæreddiken er lavet af :-)

De frosne hindbær kan du bruge direkte.

Hindbæreddike tip 2:

Sørg for, at hindbær og eddike kun lige akkurat simrer – og læg låg på. Eddiken skal ikke dampe for meget ind.

Hindbæreddike – tip 3:

Pointen med at skolde og skylle glas og flasker er, at du minimerer bakterierne, så eddiken kan holde så længe som muligt. Du kan sterilisere glas og flaske på flere måder, og huske, du også skal sterilisere lågene.

Når du som her kun skal bruge en enkelt flaske eller to, anbefaler jeg:

  • Enten: Hæld lidt vand i flaskerne, og sæt dem i mikroovnen ved fuld effekt 2 minutter. Dur ikke til metallåg.
  • Eller: Læg glas, flasker og låg i en gryde, hæld vand ved, og kog dem 10 minutter under låg. Hæld vandet fra, vend glassene på hovedet og lad dem dryppe af på et ret viskestykke.

Du kan også gå med livrem og seler og skylle efter med konserveringsmiddel: Bland 1 tsk fx Atamon i 1 dl kogende vand, og skyl både glas og låg. Lad dem dryppe af.

Hindbærdressing og hindbæreddike

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.