Hindbærdressing er en frisk og syrlig dressing, der passer rigtig godt til sommerens salater. Og – hvis du elsker kålsalater, så vil jeg bestemt anbefale, at du også bruger hindbærdressing til dem. Lidt som du også kan bruge en tyttebærdressing.
Hindbærdressing uden sukker
Jeg har lavet min hindbærdressing som en olie-eddikedressing med lidt sennep – og uden sødemidler. Jeg kan se, at mange tilsætter honning eller sukker i dressing – det gør jeg yderst sjældent, men hvis du synes det mangler – så er du velkommen.
Vil du gerne have en mere cremet dressing, kan du blende den, så olie og eddike emulgerer, og hindbærrene bliver helt fintdelte. Men bemærk – hindbærdressingen lagdeler sig igen, hvis den får lov at stå. Også i køleskabet.
Opbevar dressingen i køleskabet i en glas eller flaske med tætsluttende låg – så kan du nemt omryste den, før du hælder den over salaten. Holdbarhed – nogle dage, da den er lavet med friske hindbær.
Jeg bruger fx hindbærdressingen til en rigtig sommersalat med friske hindbær, spidskål og feta.
Hindbæreddike – langtidsholdbar smag af sommer
Hindbæreddike er endnu en måde at få sommerens smag med langt ind i efterår og vinter. Brug den, som du bruger andre eddiker med smag – typisk i en god dressing, men også velegnet, når du bruger eddike i din mad. For eksempel i en sovs, som et skvæt ekstra aroma til ovnbagte løg og tomater eller såmænd i rødkålen til jul.
Mange vil nok bare hælde eddike over friske hindbær, men når man – som jeg – bruger hindbær fra skoven og i øvrigt har læst lidt for mange beretninger om bakterier i selv frosne hindbær, så kører jeg den helt sikker: Koger eddiken i 10 minutter, og så skulle de fleste bakterier gerne være bukket under. Det betyder, at du får en hindbæreddike med lang holdbarhed, især hvis du også er grundig med at desinficere dine glas eller flasker.
Hindbæreddike af frosne eller friske bær
Det smarte ved hindbæreddiken er, at du kan lave den både af friske og frosne hindbær. Jeg laver den især om sommeren, hvor jeg finder masser af hindbær i skoven – men de er ikke lige kønne allesammen. Dem, jeg ikke putter i salat, kage eller dessert, koger jeg hindbæreddike med. Og opskriften er så simpel, at den hurtigt er lært i hovedet: 100 g hindbær til 1 dl eddike.
I opskriften får du den enkle fremgangsmåde, og under opskriften finder du tips til at desinficere glas og flasker.