Hjemmelavet pesto med basilikum er pestoen over dem alle. Opskriften har jeg fra en af min ældste datters veninder, Marie – en ægte pasta-pesto-lover med speciale i det italienske køkken.
For hvor føler jeg mig ofte snydt, hvis jeg kommer til at købe en almindelig pesto i supermarkedet. Har du nogensinde prøvet at læse ingredienserne på sådan en? Det er ikke opmuntrende læsning. Hvad laver fx kartoffelflager og solsikkeolie i den? Nej tak siger jeg – og tak til Marie for denne nemme, fremragende opskrift på hjemmelavet pesto.
Hjemmelavet pesto med basilikum slår alt!
Hvad tænker du, når jeg siger klassisk hjemmelavet pesto?
Jeg tænker:
- Basilikum. Frisk, struttende basilikum
- Parmesan – helst rigtig parmigiana fra Italien
- Olivenolie! Dog ikke så kraftig, at den tager magten fra de øvrige ingredienser (og tro mig, den kan den faktisk godt)
- Hvidløg. Ja da. Så har man jo også fornøjelsen af pestoen dagen efter ;-)
- Pinjekerner.
I en ægte, original pesto snyder jeg ikke på vægten – jeg udskifter ikke ingredienser med billigere alternativer. Dermed ikke sagt, at en persillepesto med solsikkekerner ikke smager godt. Det gør den! Lige som en nordisk ramsløgpesto. Det er bare ikke det, jeg går efter her.
Og så har Marie alligevel lært mig et par hacks til at give smagen et hak op:
- Soltørrede tomater. Bare lidt.
- Og – chilisauce! Ikke meget, men nok til både at give et lille svirp og en afrundet smag.
Skal din pesto være håndholdt eller blendet?
Findelt pesto eller en håndhakket version, der får bid og struktur? Det er jo virkelig en smagssag! Jeg plejer at blende min, men prøv engang at hakke i hånden og se, hvilket smukt resultat det giver. Med bid og ikke mindst: Et hjemmelavet look, så enhver kan se, der er lagt kærlighed i din pesto.