Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Pesto med basilikum og pinjekerner

Hjemmelavet pesto med basilikum er pestoen over dem alle. Opskriften har jeg fra en af min ældste datters veninder, Marie – en ægte  pasta-pesto-lover med speciale i det italienske køkken.

For hvor føler jeg mig ofte snydt, hvis jeg kommer til at købe en almindelig pesto i supermarkedet. Har du nogensinde prøvet at læse ingredienserne på sådan en? Det er ikke opmuntrende læsning. Hvad laver fx kartoffelflager og solsikkeolie i den? Nej tak siger jeg – og tak til Marie for denne nemme, fremragende opskrift på hjemmelavet pesto.

Hjemmelavet pesto med basilikum slår alt!

Hvad tænker du, når jeg siger klassisk hjemmelavet pesto?

Jeg tænker:

  • Basilikum. Frisk, struttende basilikum
  • Parmesan – helst rigtig parmigiana fra Italien
  • Olivenolie! Dog ikke så kraftig, at den tager magten fra de øvrige ingredienser (og tro mig, den kan den faktisk godt)
  • Hvidløg. Ja da. Så har man jo også fornøjelsen af pestoen dagen efter ;-)
  • Pinjekerner.

I en ægte, original pesto snyder jeg ikke på vægten – jeg udskifter ikke ingredienser med billigere alternativer. Dermed ikke sagt, at en persillepesto med solsikkekerner ikke smager godt. Det gør den! Lige som en nordisk ramsløgpesto. Det er bare ikke det, jeg går efter her.

Og så har Marie alligevel lært mig et par hacks til at give smagen et hak op:

  • Soltørrede tomater. Bare lidt.
  • Og – chilisauce! Ikke meget, men nok til både at give et lille svirp og en afrundet smag.

Skal din pesto være håndholdt eller blendet?

Findelt pesto eller en håndhakket version, der får bid og struktur? Det er jo virkelig en smagssag! Jeg plejer at blende min, men prøv engang at hakke i hånden og se, hvilket smukt resultat det giver. Med bid og ikke mindst: Et hjemmelavet look, så enhver kan se, der er lagt kærlighed i din pesto.

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Pesto med basilikum

Snacks og dips

Forberedelse: 15 minutter

Du skal bruge:

  • 1 potte/1 bundt frisk basilikum – fjern stilkene (de er gode at koge suppe på, men lidt for bitre i pestoen)

  • 60 g parmesanost

  • 2 fed hvidløg

  • 25 g pinjekerner

  • 10 g soltørrede tomater (i olie)

  • 1/2 spsk sød chilisauce (kan udelades, hvis du vil undgå sukker)

  • 1 dl mild olivenolie

  • evt. lidt salt

  • friskkværnet peber

Sådan laver du blendet pesto:

  1. Pil bladene af basilikum. Pil hvidløg, og skær i mindre stykker. Skær parmesanen i pænt tynde skiver.

  2. Chop det hele i en blender, foodprocessor, minihakker eller med en stavblender. Smag til.

Sådan laver du håndholdt pesto:

  1. Hak pinjekerner, soltørrede tomater og basilikum fint i hånden.

  2. Pres eller riv hvidløget fint.

  3. Bland det hele godt sammen. Brug gerne en morter, der virkelig får smagen frem. Smag til.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Pesto med basilikum og pinjekerner

Tip! Pesto til alt

Pestoen gør underværker i alle sammenhænge. Brug den for eksempel:

Tip! Frys din pesto

Du kan sagtens fryse din pesto ned i mindre portioner, så du altid har en god pesto ved hånden. Jeg vil ikke afvise, at en ægte pestoafficionado kan smage en smule forskel på frisk og optøet pesto. Især kan hvidløget miste kraft, og osten er måske ikke bedre efter en tur i fryseren. Hvis du orker, kan du vente med at tilsætte ost og hvidløg, til du tager den op igen – men altså: Så mister det jo lidt pointen. Jeg fryser den færdige pesto uden skrupler, og den slår stadig købepestoen med mange, lange længder.

Tip! Forlæng holdbarheden

En hjemmelavet pesto holder en uges tid i køleskabet. Der er dog et par tricks, der kan forlænge holdbarheden:

  • Skold dine opbevaringsglas, og skyl dem evt. med atamon.
  • Top op med lidt ekstra olivenolie, når du hælder pestoen på glas.
  • Eller – ta’ tippet ovenfor om fryseren, og opbevar din pesto i små portioner i fryseren.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.