Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Sprødt knækbrød med chiafrø og masser af kerner

Knækbrød, kiks eller hvad du nu vil kalde det. Knækbrød med rugmel og kerner er irriterende dyre i butikkerne, men tro mig, de er nemme at lave selv! Og de er ret sunde, især af en snack at være. Så dem sparer vi ikke på.

En sprød snack uden hvede

Egentlig startede det med, at jeg ville prøve en periode uden hvedemel – måske det kunne gøre noget for min migræne. (Hvis du har migræne, ved du, at man prøver ALT, når man er inde i en dårlig periode). Nå. Mig hjalp det ikke. Men der er jo aldrig noget galt med en nem, sund snack, man hurtigt kan lave (mange af). Så mine knækbrød med rugmel og kerner er blevet et fast indslag.

Hvis du vil undgå hvede, kan du også prøve mine havrekiks – de kan bages både med og uden sukker.

Sprødt knækbrød med chiafrø og masser af kerner

Grove knækbrød med rugmel – gode med alt muligt

Denne grove version helt uden hvede er inspireret af min søster – og lige tilsat min egen twist. Nu er det bare min allerbedste ikke-søde snack. De er nemme at bage, holder sig sprøde længe og smager godt med alt fra smør, ost og hummus til peanutbutter eller sødt. De er supergode til dips. Til madpakken. Togturen. Whatever. Billigt, nemt, hurtigt. Så here comes …

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Knækbrød med rugmel, chiafrø og kerner

Aftensmad, Snacks og dips

Rækker til: 2 plader fulde

Forberedelse: 10 minutter

Tilberedning: 18-20 minutter

Du tager ganske enkelt:

  • 1 dl solsikkekerner

  • 1 dl sesamfrø

  • 1 dl hørfrø

  • 1/2 dl chiafrø

  • 1 dl fine havregryn

  • 3 dl rugmel

  • 1 tsk salt

  • 2 tsk tørret rosmarin (prøv det! – kan dog udelades)

  • 2,5 dl vand

  • 1 dl olie (rapsolie eller olivenolie)

Husk også:

  • En stor skål

  • En røreske

  • 3 stykker bagepapir

  • Kagerulle (eller i nødstilfælde – en vinflaske)

  • En pizzaskærer, klejnespore eller bare en kniv

Sådan gør du:

  1. Hæld det hele op i en stor skål, og rør rundt, til du har en jævn masse. Du kan godt lade den stå 5 minutter, inden du ruller ud.

  2. Tænd ovnen på 180 grader, varmluft.

  3. Fordel så dejen på to stykker bagepapir. Det tredje stykke lægger du over dejen, mens du ruller ud. Få så vidt muligt dejen til at fylde hele bagepapiret (i din bageplades størrelse). Du kan evt. skære lidt til undervejs, lægge det afskårne der, hvor der mangler lidt og rulle ud igen.

  4. Skær så de udrullede dejstykker igennem til passende stykker. Til kiksestørrelse passer det meget godt med 4 x 5 stk. Hvis de er til snacks (og dip), kan du lave dem smallere, evt. mere aflange.

  5. Bag dem i ca. 18-20 minutter – prøv dig frem. Ovne er forskellige. De skal få lidt farve, ellers er de bløde. Men ikke blive for mørke, så smager de brændt.

  6. Gem dem i en lufttæt dåse, så har du en sprød snack i mange dage. Altså, med mindre de bliver spist :-)

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Sprødt knækbrød med rugmel og kerner

Måske også noget for dig?

20 kommentarer til Knækbrød med rugmel, chiafrø og masser af kerner

  1. Supernemt. Jeg havde ikke helt de samme kerner i huset og valgte efter forhåndenvære-princippet, men holdt mig til mængden, og de blev gode alligevel. (Jeg brugte 1/4 dl HUSK i stedet for chiafrø, som jeg ikke havde hjemme, og knuste valnøddekerner i stedet for hørfrø (som jeg ikke spiser pga. muligt kviksølvindhold). Den manglende 1/4 dl kerner, blev erstattet af mere af det øvrige. (Valnødder er et must for mig som det sundeste fedtstof for hjernen).
    Brugte olivenolie, og kunne have taget lidt mindre end 1 dl. Vil kun bruge ca 3/4 dl næste gang.
    M.v.h. Johanne-Marie

    1. Kære Johanne-Marie, tak for din supergode feedback! Den er der garanteret andre end mig, der kan bruge. Jeg har faktisk lidt overskud af valnødder for tiden, så det bliver det første, jeg afprøver. Kviksølv i hørfrø har jeg aldrig hørt om – men cadmium kan også være en god grund til ikke at spise hørfrø morgen, middag og aften. Gode tips og stor tak for at dele :-) Kh Bodil

      1. Hej tilbage, Mutti. Det kan godt være jeg tager fejl, og at det er cadmium i stedet for kviksølv, der er i hørfrø, men da jeg har været forgiftet af amalgamplomber i tænderne, har jeg ingen tolerance overfor metaller overhovedet, men tak for rettelsen, da der er mange ting at huske på i forbindelse med indhold i de forskellige fødevarer, når man er blevet overfølsom overfor meget, og det er jeg som en følge af ovenstående.
        Derfor tak for din gode opskrifter uden hvedemel, som jeg undgår, ikke gluten i sig selv, kun hvede. Med et suk kunne jeg efterlyse, at det var muligt at købe rugbrød i supermarkedet uden tilsat hvedemel, men det har jeg ikke kunnet finde. Kun en lille procentdel er nok til, at jeg får muskelsmerter efter at have spist det igennem få dage.
        I morgen vil jeg prøve dine havrekiks, som jeg glæder mig til at smage. :) Kh, Johanne-Marie

        1. Åh, sikke noget bøvl! Jeg kan godt se, du er mere inde i sagerne end de fleste – mig inklusive.
          Du har nok opdaget, at jeg også har (surdejs)rugbrød uden hvede? Jeg bager dem fladt som madpakkerugbrød, men du kan sagtens bage i form, bare du lige tjekker op på, hvor lang tid sådan et skal ha’.
          Heldigvis ingen allergier hos mig, men jeg tænker over undgå for store mængder hvede. Du kan søge på ‘glutenfri’ og se :-)
          God weekend, og god fornøjelse med havrekiksene!
          Kh Bodil

  2. Hej Mutti og tak for svar. Noget kom i vejen, og jeg fik ikke prøvet din havrekiks i lørdags, men vil gøre det i dag, tirsdag og evt. skrive tilbage under opskriften.
    Jeg bager i forvejen mine egne rugbrød, så dem vil jeg holde mig til, men jeg er nødt til at rette den misforståelse, at jeg ikke tåler gluten, for det er kun hvedemel, jeg ikke tåler, og jeg har læst mig til, at det kan skyldes de nye, intensive dyrkningsmetoder i USA, hvorfra vi køber vores hvede. Nogle allergikere, der har været på ferie i Italien, spiste al maden dernede uden problemer. Måske det skyldes gødningen af deres hvedemarker “over there”, der kan indeholde noget uønsket for allergikere, ligesom herhjemme i vacciner, der indeholder kviksølv, hvorfor jeg ikke tåler vaccinationer mere heller.
    Skriver dette til oplysning for andre, der måtte have lignende problemer.
    Kh, Johanne-Marie

    1. Hej igen :-) Det er fint, tak for uddybningen. Interessant med de amerikanske dyrkningsmetoder – så meget desto vigtigere at være opmærksom på dansk dyrket mel. Og jeg misforstod dig ikke – jeg ved bare, at hvis du søger på glutenfri på min blog, undgår du hvede ;-) Kh Bodil

  3. Super lækkert knækbrød.
    Jeg brugte urtethe (kogte vandet og kom urtethe i, herefter kom det hele i dejen, da theen var kølet af).
    det gør jeg helt sikkert igen næste gang.

    1. Hej Nanna, hvor er du kreativ! Virkelig god idé til at få lidt ekstra smag i knækbrødene :-) Tak for tippet. Kh Bodil

  4. Jeg har lavet knækbrødene en del gange. Elsker dem. Hver gang jeg har serveret dem for andre, har de bedt om opskriften. Det siger alt, ikke?

    1. Hej Lisbeth, skønt at høre! Og jo, det samme her. Jeg har lige bagt dem selv igen igen, og det er bare en god snack at ha’ ved hånden. Tak fordi du læser med – og for den søde kommentar.
      kh Bodil

    1. Kære Agnethe, kort sagt: TAK og hvor bliver jeg glad for sådan en kommentar :-) Over tid finder du sikkert også på at lege med ingredienserne, og det skal også nok blive godt. God bagelyst.
      Kh Bodil

  5. De er monster gode – og nemmere at få tynde end dem vi tidligere har lavet.
    Og rigtig gode som et hurtigt mellemmåltid.
    Jeg skiftede 1/2 dl sesamfrø ud med hampefrø. Det er næsten altid med i vores boller etc. Det giver en fin nøddeagtig smag.
    Jeg tror jeg brugte timian sidste gang, men kom i tvivl.
    (så idag har taget en tsk af hver. Og perlespelt istedet for solsikkekerner. Det bliver garanteret også rigtig godt?)

    1. Hej Edith, tak for din kommentar :-) Man kan nemlig sagtens skifte lidt ud efter hvad man synes – og hvad man har. Og også krydre med fx kanel eller kardemomme, hvis man er i det humør. Skønt du kan bruge opskriften. Kh Bodil

  6. Nå er det andre gangen jeg har laget disse knekkebrødene! Syns de er veldig gode, spesielt med den lille smaken av tørket rosmarin! Ellers bruker jeg å ha stekeovnsdøren oppe, etter de har stekt ferdig! Dette for å slippe ut ev damp, slik at jeg kan forsikre meg om at de blir ordentlig sprø! Mvh Birgit H

    1. Hej Birgit, tusind tak for din søde kommentar. Ja, man skal lige prøve det med rosmarin – så kan man hurtigt blive afhængig :-) God idé at la’ ovnen stå åben til sidst. Fortsat god bagelyst! Kh Bodil

  7. Jeg har bagt disse knækbrød mindst hundrede gange. De er gode til ALT. Hummus, ost, marmelade, pesto, tapenade, ingenting, dips etc. mange har bedt om opskriften.
    Tak for mange gode opskrifter. Jeg er vild med din tilgang til madlavning, som ofte bare er en retning.
    Alt er ikke skåret ud i pap, der er plads til at eksperimentere og stadig få et godt resultat.
    Har iøvrigt lige bagt dine havrekiks. Med olivenolie, ekstra salt, uden smør og uden sukker/vanilje.
    De er supergode og her er jo en grundopskrift, som kan gå mange veje. Tak.

    1. Hej Jeanett, tusind tusind tak for din søde kommentar. Jeg elsker den måde, du bruger opskrifterne på – som en retning, og det er netop pointen. Jeg er SÅ dårlig til at følge en opskrift 100 % (også mine egne), så det er lige i den ånd, jeg har tænkt dem.
      Fortsat god fornøjelse!
      Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.