Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Sprød butterdej med feta og spinat er en supernem haps - til frokost, appetizer, snack, forret, brunch eller buffet. Her er opskriften!
Det er ikke så ofte, jeg laver opskrifter med butterdej – måske ikke verdens sundeste spise, men hold nu op: Det er sprødt, nemt og lækkert. Så her får du en lille haps, du hurtigt kan få i ovnen, hvor den passer sig selv i en halv times tid.
Og ud hiver du sprøde stykker med cremet fetafyld, spinat og persille. Kombinationen af den salte, bløde ost og den sprøde butterdej gør det til en lækker forret, snack, appetizer – eller en populær ret på en buffet eller til brunch.
En oplagt lille sag til gæster, fordi de både ser så fristende ud og smager fantastisk. Men herhjemme bager vi den altså også bare til os selv.
Du kan servere butterdejspakkerne både lune og afkølede – og hvis du får nogen tilovers (næppe!), kan de nemt gemmes til en madpakke dagen efter.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du kender måske en græsk spanakopita – en tærte med feta, spinat og filodej, som kan fås i et utal af variationer. Den er også klart min inspiration til de her sprøde butterdejspakker.
Jeg springer bare over, hvor gærdet er lidt lavere og bruger købt butterdej.
Jeg giver dem også lidt ekstra lækker smeltefornemmelse med mozzarella.
Og formen, den er supernem: Bare rul et stykke butterdej ud, til det bliver lidt større – ca. 50 cm langt – fordel fyldet, rul sammen, og skær i passende stykker.
Vil du ha’ dem i en tyrkisk version, så er vi tilbage ved filodejen, og du finder en opskrift herunder. Bemærk, at jeg steger dem på pande i olie, men du kan også pensle dem og bage dem i ovnen, hvis du vil spare lidt på fedtprocenterne:
Det er ikke uden grund, butterdej med feta findes i så mange udgaver. Og når du også giver dem mozzarella, får de varme stykker den umiskendelige lækre oste-fornemmelse, du også kender fra en italiensk pizza.
Så alt i alt er ostefyldet både cremet og salt, spinaten giver lidt friskhed, mens pinjekernerne giver et let nøddeagtigt bid. Går du all in, giver du dem også et dryp honning, lige når de kommer ud af ovnen – så du får både sødt og salt, sprødt og cremet i hver mundfuld.
Den slags små detaljer gør virkelig en forskel. Hvis du ikke har prøvet at kombinere butterdej og honning før, så glæd dig – det er en game changer!
Det smarte ved butterdejspakkerne er, at du kan servere dem til alle mulige anledninger. Brug dem som en let frokost med en sprød grøn salat, server dem som en lille appetizer sammen med et glas før middagen, som en del af en tapasmenu eller middelhavsbuffet, eller sæt dem på bordet til en brunch, hvor de helt sikkert bliver spist først. De er også fantastiske at tage med på picnic, hvor de nemt kan spises med fingrene.
Der er nu noget ved butterdej … men det er også godt med en frisk salat til:
Jeg holder mig til den klassiske kombination af feta, spinat og pinjekerner, men du kan sagtens eksperimentere lidt, både med fyldet og formen. Prøv fx:
Uanset hvordan du laver dem, er én ting sikker: Butterdejspakker med feta og spinat forsvinder hurtigt!
Hvis der bliver et par stykker til overs, kan du enten gemme dem i køleskabet og lune dem lidt i morgen – eller fryse dem ned. De holder fint i op til 3 måneder ved -18 grader.
Jeg synes, de bliver bedst, hvis de bliver lunet i ovn (eller airfryer), så de bliver sprøde igen. Du kan også forsøge dig med en kombination af mikroovn (ca. 30 sekunder ved fuld effekt pr. stk.) og derefter en hurtig tur på brødristeren. Butterdej bliver dog hurtigt branket, så hold godt øje med dem.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)