Følg med her:
Auberginequiche med champignons
Auberginequiche med svampe er en sand livret fra en af mine første vegetariske kogebøger. En pizza style quiche. Så fås det ikke bedre!

Auberginequiche med champignons er en af de opskrifter, jeg aldrig bliver træt af. Aubergine, svampe, koncentreret tomat – og så lige toppet op med cheddarost, der smelter ned over alle herlighederne. Nærmest en vegetarisk pizza quiche. Så fås det ikke bedre!
En vegetarisk klassiker
Auberginequichen stammer oprindeligt fra en af mine første kogebøger – den hed Grøn gastronomi og var skrevet af Paul Holt. Desværre var der ikke billeder i, så jeg fik aldrig prøvet så mange af opskrifterne. Men aubergine – det kunne få alle i min familie til at kaste sig ud i projektet, og det fortrød vi bestemt ikke.
Det er kun småting, jeg har justeret siden – idéen vil jeg absolut kreditere Paul Holt for.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til mørdejen skal du bruge:
- 250 g mel (heraf op til 100 g groft hvedemel)
- ½ tsk salt
- 125 g koldt smør
- ¾ dl koldt vand
Til fyldet skal du bruge:
- 2 auberginer
- ½ tsk salt
- 5 dl tomatpassata
- olivenolie
- 400 g champignons (eller andre svampe)
- 125 g cheddar
- 1 æg
- 1 dl creme fraiche (eller græsk yoghurt)
- 1 tsk timian
- 2 tsk citronsaft (evt. lidt mere)
- 1 tsk soya
- 1 æg (til at pensle med)
Sådan gør du:
- Start med at skære auberginerne i smalle både på langs, salt dem, og lad dem trække ca. ½ time. Jeg lavede 8 både af hver aubergine.
- Hæld så tomatpassataen ud på en stor pande og sæt den til at simre og koge ind, mens du rører jævnligt. Sæt ikke blusset for højt – så sprøjter det!
- Smør en god stor – gerne lidt dyb – tærteform eller en springform.
- Til mørdejen: Start med at smuldre smørret i mel og salt, til det ligner revet ost. Saml dejen med vandet. Rul ca. 275 g af dejen ud, og læg den i tærteformen, også op ad kanterne. Prik bunden med en gaffel.
- Tænd ovnen på 160 grader, sæt tærteformen ind, og lad den forbage 15 minutter.
- Rul resten af dejen ud, så den kan passe som låg på quichen. Lav strimler til et flettet låg, hvis du orker. Mine strimler er ca. 2 cm brede. Gå så videre med fyldet:
- Skyl saltet af auberginerne, dup dem tørre og gi’ dem lidt olivenolie. Læg dem på bagepapir i ovnen, til de er møre – ca. 35 minutter.
- Rens svampe.
- Riv osten groft.
- Pisk æg og creme fraiche/yoghurt sammen i hånden.
- Tilsæt timian, salt og citronsaft til tomaterne, og rør godt rundt. Hæld det over i en skål. Du behøver ikke at vaske panden af, for den skal du bruge igen:
- Rist champignons på panden i lidt olie. Start på middelvarme, og skru lidt op, når de begynder at afgive væde. Lad dem dampe ind. Sluk for panden, og vend dem i en smule soya.
Og så samler du det hele:
- Hæld creme fraiche/yoghurtblandingen i bunden af tærten.
- Halver auberginebådene, og læg dem ovenpå.
- Læg svampene ovenpå – fordel dem godt.
- Smør tomatpastaen ud over champignonerne.
- Drys den revne ost over.
- Og luk med dejlåget.
- Pensl med æg, du har rørt sammen i hånden.
- Vupti – ind i ovnen igen. Lad den bage videre i 40-45 minutter.
- Auberginequichen er bedst, hvis den får lov at hvile mindst et kvarter efter bagning. Gerne længere. Server salat til.
Lige en advarsel: Auberginequiche tager tid!
Auberginequichen er en tidsrøver, så er det sagt. Men selvom jeg ved det, bliver jeg ved med at lave den, fordi man simpelthen bliver så godt belønnet. Den færdige quiche er det hele værd.
Og du kan forberede det hele dagen i forvejen: Tærtedejen, auberginerne, champignons, tomatsauce og den revne ost.

Tilbehør til quichen
Auberginequiche er en tung sag, der mætter godt. Så der skal ikke meget tilbehør til. Men en frisk salat et et godt match – gerne sådan en med en lidt syrlig olie-eddikedressing.
Langt de fleste dage foretrækker jeg en kålsalat – alt efter sæson, men du kan også lave en lettere, mere fransk salat. Her får du et par forslag:


Kan auberginequiche fryses?
Lige som andre madtærter kan en auberginequichen sagtens fryses, hvis du får en rest. Den holder sig fint i 2-3 måneder ved -18 grader (dybfryser).
Andre madtærter?
Hvis du elsker quiche, pie og tærte, kan du måske også være interesseret i:


tak for opskriften – jeg husker den fra jeg var unge og havde bogen ;0)
vil lave den til min datter der er vegetar i dag – glæder mig.
Hej Astrid, tak for din kommentar. Jeg har faktisk stadig bogen! Håber din datter bliver lige så glad for opskriften – den tager tid, men nøj, hvor den er god 🙂 Kh Bodil