Følg med her:
Græsk salat – den ægte (med tips om smag)
En ægte græsk salat skal smage af solmodne tomater og græsk feta. Her får du opskriften, som den er bedst.

Trænger du til smagen af sommer, så lav en ægte græsk salat! Her får du den originale opskrift, inspireret af utallige ture til det græske. Se dokumentationen længere nede 😉
Det var min far, der for alvor lærte mig at elske græsk mad – og salat. Måske inspirerede det at se hans begejstring, både når talen faldt på Grækenland, og når han sad en sommerdag på terrassen med sin græske salat – og vi spyttede om kap for at få olivenstenene så langt ned i haven som muligt. Der kom nu aldrig nogen oliventræer ud af det …
I dag har jeg selv overtaget hans kærlighed til Kreta og det simple græske køkken. Og har lært at sige horiátiki med tryk på a’et, som man skal.
Bare tanken om det får mine skuldre til at sænke sig et par centimeter – og det er vel i sig selv en god grund til at lave en græsk salat.
De rigtig råvarer til ægte græsk salat
Det tager nærmest ingen tid at lave græsk salat. Jeg har skrevet 15 minutter – måske kan du gøre det på 10!
Men indkøbene kan godt tage lidt længere tid. For salaten bliver bare ikke rigtig i smagen, hvis du snupper de første, de bedste tomater – den vandede agurk – den almindelige Puck-ost – en hvid eddike – en smagløs olivenolie – og en herbes de provence-blanding. Desværre. Jo simplere salaten er, jo vigtigere er råvarerne. Så det får du nogle tips til nedenfor.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 rødløg (mellemstort)
- 4 tomater (smagfulde!)
- 4 skoleagurker
- ½ peberfrugt
- 1 dl Kalamata-oliven
- flagesalt
- 1 spsk rødvinseddike
- 2 spsk olivenolie
- 100 g fetaost (græsk)
- 1 tsk tørret oregano
Sådan gør du:
- Pil rødløg, og skær det i fine både.
- Skær tomaterne i mundrette både.
- Skræl agurkerne med en tyndskræller – kun så agurken bliver stribet udvendig. Skær så de små agurker i halvmåner.
- Skær peberfrugten i tynde ringe.
- Bland løg, tomater og agurk i en serveringsskål. Fordel oliven og rød peber over. Drys med salt, og giv salaten rødvinseddike og olivenolie.
- Læg fetaosten øverst, giv den lidt ekstra olivenolie, og drys med oregano.
- Server!
Hvad spiser du sammen med en græsk salat?
Jamen – alt det, er ellers står på det græske spisekort!
Salaten er oplagt til grillmad om sommeren, men jeg bruger den også til fx:



Tips til en ægte græsk salat
Grækerne er så heldige at have alle de rigtige ingredienser lige ved hånden, og det er selvfølgelig derfor, salaten smager så fremragende. Men på vores breddegrader har vi ikke samme umiddelbare adgang (som i “vi laver vores egen olivenolie og rødvinseddike”), så vi må lige stille sigtekornet lidt skarpere, når vi køber ind:

- Tomaterne. Hvor er det bare ikke særlig nemt at finde store, solmodne bøftomater i Danmark. I hvert fald ikke uden for vores egen (drivhus)sæson. Jeg fandt de her ret flotte (desværre ikke økologiske) tomater i SuperBrugsen, og de smager faktisk virkelig godt. De hedder Raf.
Alternativt, så gå efter smagen mere end faconen. De økologiske fra Coop er generelt virkelig gode, og i sæsonen kan man jo være heldig at finde heirloom-tomater eller andre aromatiske tomater. - Agurk. Vigtigst: Den skal smage af noget. Det kan være de økologiske sommeragurker – gå efter de slanke modeller – eller som her skoleagurker. Du kan se på farven, hvor meget smag de har. Søde og aromatiske.
- Rødløg. I Grækenland bruger de ofte røde salatløg, som er svære at opdrive i et almindeligt supermarked herhjemme. Men almindelige rødløg er også helt i den græske ånd, som du kan se på billedet herunder.

- Oliven. Jeg foretrækker ofte nogle soltørrede oliven, men ikke i en græsk salat. Her skal det være Kalamata (og jeg tager dem med sten og det hele).
- Rød peber. Ja, den kan altså også sagtens være grøn. Min røde var en økologisk, der smagte sødt og sommerligt! Men en lidt mere bitter grøn er også god og rigtig (se billedet ovenfor).
- Eddike. Her bruger grækerne næsten altid en rødvinseddike, og det gør simpelthen en forskel. Ikke en balsamico (den er for kraftig og for sød) og ikke en lys eddike. I hvert fald ikke, hvis salaten skal smage som i Grækenland.
- Olie. Jamen, det siger sig selv: Olivenolie, en frisk og kraftig slags.
- Fetaost. Selvom jeg bruger Puck-ost til hverdag, køber jeg en rigtig græsk fåre-gede-feta til min græske salat. Og hallo, hvor det kan smages! Den smager jo anderledes, og den smuldrer på den rigtige måde.
- Oregano. Det uundværlige drys, der sætter prikken over i’et.
Et par helt uægte tips, der får salaten til at mætte mere
For mig er græsk salat mest en forret, som de græske tjenere hurtigt kan bringe til bordet, mens man venter på det varme. Sådan bruger jeg den også ofte herhjemme (hvor salaten nemlig på samme vis bliver færdig før det varme).
Men!
Nogle gange vil jeg gerne ha’ salaten til at mætte noget mere, så den kan gå som en frokostret eller madpakke. Så griber jeg ned i protein- og fiberskuffen og tilsætter:
- Bønner, kikærter eller linser. Sørg for, de bliver godt marineret i olie-eddike-dressingen, så smager de ganske skønt.
- Eller kogt quinoa. Effektivt til at suge dressing, for øvrigt.
- Eller kål af en art – spidskål, grønkål, hvad du har. Godt at massere med dressingen først.
- Et stykke brød med hummus on the side. Det virker hver gang.
Du kan også se min græske kålsalat her, hvis det skulle friste! Mere kålsalat end græsk salat, vil nogen nok mene – døm selv.

