
Råsyltede rabarber er den hurtigste genvej til at få maj måneds smukke røde farve i alverdens retter – i salater, i desserter, på morgengrøden eller yoghurten. Eller måske som det lidt frække tilbehør til en fisk på panden (eller grillen)?
Jeg kunne ikke vælge, så du får to varianter:
- En sukkersød type, der er ægte råsyltet. Bare med sukker og ingefær. God som et aromatisk indslag til en kugle vaniljeis, på din morgengrød eller yoghurt – eller selvfølgelig: l din koldskål.
- Og en eddikesur variant, der er syltet med en kogt blanding af eddike, sukker og vand. God til fx salater og det salte køkken i det hele taget.
Lidt efter temperament kan begge typer faktisk gå fint i salater. Prøv fx en salat med spidskål eller en salat med asparges og peanutdressing.
Sylt rabarberne med eddike eller bare med sukker
Normalt har jeg bare syltet rabarberne med sukker og krydderier – men hvis du kun vil bruge dem til salat, kan du også sylte med eddike. Og evt. springe krydderierne over.
Nedenfor får du to opskrifter at vælge imellem – den sukkersøde og den mere sure med eddike. Den med eddike kan dog lige knap kaldes råsyltet, da jeg koger eddiken op med sukker og vand, præcis som til syltede rødløg. Men altså, rabarberne koger jeg ikke.
Krydderier i de søde syltede rabarber?
Når jeg laver råsyltede rabarber uden eddike, laver jeg dem næsten altid med ingefær, fordi jeg er vild med kombinationen. Og den går godt til både salater, dessert og på en yoghurt om morgenen.
Men du kan også forsøge dig med andre smage. Prøv fx at erstatte ingefær med:
- En vaniljestang – flækket og kornene skrabet ud
- 4 hele kardemommekapsler og 4 hele nelliker
- 2 hele anis
- Revet skal af en økologisk citron
- 10-12 hybenroseblade
Holdbarhed for syltede rabarber
De søde uden eddike: Når rabarberne hverken er kogt eller konserveret med fx eddike, skal du ikke regne med, der holder så længe. Sukker virker dog også konserverende, så en uges tid i køleskabet kan de godt holde sig. Måske også længere. Men det ér en syltemetode, der lægger op til hurtig ekspedition. Så hvis du har en rest – brug den på din morgenmad eller smut ned og køb en liter is … :-)
De syrlige med eddike: Når du konserverer med eddike, får rabarberne en væsentlig længere holdbarhed. Det er nok mest et spørgsmål om, at de taber farven med tiden, så jeg vil anbefale, du spiser dem inden for en uge eller to.
Husk, når du bruger rabarberne i salat
Væden fra de syltede rabarber smager helt magisk. Så brug den endelig i din salatdressing. Her er det en fordel at sylte med eddike, for så har du en rabarbereddike, der virkelig får smagsløgene til at synge!