Hasselbackkartofler – når jeg ser på dem, tænker jeg, at de, snit for snit, nærmest står og kalder på sauce. Er det bare mig? I hvert fald elsker jeg hasselbackkartofler til retter som andesteg, kylling i paprika og laks i safransauce. Retter fra det dansk-nordisk-franske køkken, hvor kartofler passer godt til – og hvor sauce er en del af festen.
Men nu skal denne her opskrift jo ikke handle om sauce. Den skal handle om, hvordan du får perfekt møre hasselbackkartofler – bløde indeni og sprøde udenpå.
Første råd kan siges ganske kort:
Brug smør! Og krydr som du vil
Generelt bruger jeg næsten altid olie, når jeg steger både på pande og i ovn. Men hasselbackkartofler bliver simpelthen bedst med smør. Smelt lidt smør, og pensl kartoflerne, inden du sætter dem i ovnen – og pensl dem igen ca. hvert kvarter. Tro mig, det gør en forskel. Og drys med flagesalt til sidst. Mmm.
Med hensyn til krydderier i øvrigt, så læs opskriften her som en grundopskrift. Jeg går meget forsigtig til værks, så opskriften kan gå til nærmest alt – mest fordi jeg vil være ret ked af at få fx hvidløg til min and Mortens aften. Men hvis jeg nu laver hasselbackkartofler til en vegetarisk chili, vil jeg bestemt ikke holde mig tilbage med hverken hvidløg eller chiliflager.
Flagesalt, friskkværnet peber og evt. friske krydderurter
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
Skur kartoflerne, og dup dem tørre. Snit dem tæt, ca. 2/3 igennem, og placer dem på bagepapir på en bageplade.
Smelt smørret, og bland timian (og evt. andre krydderier) i. Pensl kartoflerne, og sæt dem i ovnen. Fortsæt med at pensle kartoflerne hvert kvarter. Bag kartoflerne i ca. en time.
Tag kartoflerne ud, og drys med flagesalt, friskkværnet peber og evt. friske krydderurter.
Fik du prøvet opskriften?
Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Skal hasselbackkartofler være store eller små?
Det skal jeg jo egentlig ikke bestemme, hvis du skal spise dem, men jeg foretrækker absolut, at de ikke er for store. Faktisk havde jeg købt nogle babykartofler, som havde den fordel, at de også var rigtig fine i skrællen, så de bare skulle skylles.
Små kartofler skal heller ikke bage så længe, selvfølgelig. Jeg gav dem nu en times tid alligevel, og så blev de både godt møre og godt sprøde.
Vidste du for øvrigt, at hasselbackkartofler har deres navn fra svensk restaurant? Pointen med at snitte kartoflerne var, logisk nok, at forkorte bagetiden. Det sprøde bid er åbenbart bare en bonus.
Hvordan undgår man at skære kartoflerne helt igennem?
Mine to yndlingstricks til at snitte hasselbackkartofler er:
Læg kartoflen på et stort skærebræt mellem to små tynde smørebrædder. Så kan du ikke komme til at skære i bund. Andre anbefaler to grydeskeer – måske virker det også for dig.
Hvis kartoflen har tendens til at trille, så snit lidt af den, så den får en flad bund. Bare et par millimeter, det er nok (som hvis du skulle skrælle den). Så ligger den stabilt.
Laver du hasselbackkartofler med skræl?
Jeg gør! Faktisk skræller jeg rodfrugter sjældnere og sjældnere, fordi både smag og vitaminer ofte sidder lige under skrællen. I tilfældet kartofler synes jeg også, kartoflerne er smukkest med skrællen på.
Og endelig – hvilken temperatur skal hasselbackkartofler ha’?
I en almindelig ovn – over/undervarme – ville jeg nok give dem 200 grader, men jeg bager dem altid ved varmluft, og så er 180 grader nok. Varmluft har den ekstra fordel, at varmen bliver mere jævnt fordelt, og den kommer hele vejen rundt om kartoflen. Altså – mere sprød hele vejen rundt. Ka’ godt li’, ikk.