Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Hasselbackkartofler skal både være bløde indeni - og sprøde udenpå. Her får du den ultimative opskrift og diverse tips!
Hasselbackkartofler – når jeg ser på dem, tænker jeg, at de, snit for snit, nærmest står og kalder på sauce. Er det bare mig? I hvert fald elsker jeg hasselbackkartofler til retter som andesteg, kylling i paprika og laks i safransauce. Retter fra det dansk-nordisk-franske køkken, hvor kartofler passer godt til – og hvor sauce er en del af festen.
Men nu skal denne her opskrift jo ikke handle om sauce. Den skal handle om, hvordan du får perfekt møre hasselbackkartofler – bløde indeni og sprøde udenpå.
Bare følg opskriften her – og se flere tips nedenfor.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Generelt bruger jeg næsten altid olie, når jeg steger både på pande og i ovn. Men hasselbackkartofler bliver simpelthen bedst med smør. Smelt lidt smør, og pensl kartoflerne, inden du sætter dem i ovnen – og pensl dem igen ca. hvert kvarter. Tro mig, det gør en forskel. Og drys med flagesalt til sidst. Mmm.
Med hensyn til krydderier i øvrigt, så læs opskriften her som en grundopskrift. Jeg går meget forsigtig til værks, så opskriften kan gå til nærmest alt – mest fordi jeg vil være ret ked af at få fx hvidløg til min and Mortens aften. Men hvis jeg nu laver hasselbackkartofler til en vegetarisk chili, vil jeg bestemt ikke holde mig tilbage med hverken hvidløg eller chiliflager.
Andre gode smage kunne være:
Det skal jeg jo egentlig ikke bestemme, hvis du skal spise dem, men jeg foretrækker absolut, at de ikke er for store. Faktisk havde jeg købt nogle babykartofler, som havde den fordel, at de også var rigtig fine i skrællen, så de bare skulle skylles.
Små kartofler skal heller ikke bage så længe, selvfølgelig. Jeg gav dem nu en times tid alligevel, og så blev de både godt møre og godt sprøde.
Vidste du for øvrigt, at hasselbackkartofler har deres navn fra svensk restaurant? Pointen med at snitte kartoflerne var, logisk nok, at forkorte bagetiden. Det sprøde bid er åbenbart bare en bonus.
Mine to yndlingstricks til at snitte hasselbackkartofler er:
Jeg gør! Faktisk skræller jeg rodfrugter sjældnere og sjældnere, fordi både smag og vitaminer ofte sidder lige under skrællen. I tilfældet kartofler synes jeg også, kartoflerne er smukkest med skrællen på.
I en almindelig ovn – over/undervarme – ville jeg nok give dem 200 grader, men jeg bager dem altid ved varmluft, og så er 180 grader nok. Varmluft har den ekstra fordel, at varmen bliver mere jævnt fordelt, og den kommer hele vejen rundt om kartoflen. Altså – mere sprød hele vejen rundt. Ka’ godt li’, ikk.
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)