Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Vil du være sikker på, at juleanden er mør og saftig? Så lav din andesteg i stegepose. Og start her med et par gode fif om planlægning, stegetid og temperatur. Det har givet andebegejstring jul efter jul her hos os.

Stegeposen har også den fordel, at du ikke står med en fedtet ovn, når andestegen er færdig. Fedt og fond bliver i posen.

Så here we go:

Tip no. 1: Steg din and dagen før

Det var det med planlægning. Hvis det er for sent, så spring til tip no. 2. Hvis du har købt en frossen and, skal du også huske at tø den op i god tid. Læg den i køleskabet to dage før, du vil stege den – så hjælper den også med at holde køleskabet koldt så længe.

Men du gør livet meget lettere for dig selv, hvis du steger anden dagen i forvejen. Lad den køle lidt af, parter den og sæt den koldt.

Du kan også lave sovsen færdig i forvejen. Så skal du bare varme and og sovs på dagen, og tro mig, det bliver anden ikke ringere af! Fordelen er, at du får bedre tid til at lave tilbehøret på dagen. Og der bliver tid til hygge. For det er vel også det, sådan en andesteg handler om.

Når du steger anden dagen før, slipper også for at stå med lidt køkkenstress og fumle med varmt andefedt og fond. Det kan pludselig blive noget af et cirkus på køkkenbordet (og på gulvet).

Tip no. 2: Steg din andesteg i stegepose

Der er måske lidt skåneærmer over det, men alligevel: Jeg laver altid and i stegepose. Det giver en saftig and og – nok så væsentligt – du slipper for andefedt i hele ovnen. Alt fedteriet bliver holdt inde i posen. Smart.

Tip no. 3: Steg ikke din andesteg for varmt – og tag tid!

Min and bliver stegt ved 150 grader varmluft. Jeg bruner den ikke først – i stedet får den grill lige før spisetid. Se tip nr. 6 under opskriften. Hurtigt og effektivt.

Regn med 50 minutters stegetid pr. kg and.

Tilbehør til din andesteg

Server med fx hasselbackkartofler, ribsgelé og en julet rødkålssalat.

Eller gå klassisk med brunede kartofler, traditionel rødkål og måske en waldorfsalat.

GeFlere tips under opskriften … :-)GGeGe

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

And i stegepose

Aftensmad

Rækker til: 4 personer

Forberedelse: 20 minutter

Tilberedning: ca. 3 timer

Du skal bruge:

 • En økologisk and, ca. 2800 g inkl. indmad

 • 3 syrlige æbler i tern

 • 125 g svesker uden sten

 • salt

 • peber

 • frisk timian

Husk også!

 • en stegepose!

 • Evt. kødnåle til at lukke anden med

Til sovsen:

 • Stegesky fra anden (uden fedtet)

 • 1/2 dl portvin (du kan også bruge sherry eller madeira)

 • God andefond (købes)

 • Evt. ribsgele

 • En smule fløde

 • Sovsejævner, gerne den brune (med kulør)

Sådan gør du:

 1. Rens anden grundigt også indeni. Skyl den, og tør den af udvendigt og indvendigt med køkkenrulle. Fyld den så op med æbler, svesker og timian, og gnid den udvendigt med salt. Ind i en stegepose med den, læg indmad og hals ved siden af inde i posen, luk posen og klip et lille hul, dampen kan slippe ud af.

 2. Sæt din and i ovnen ved 150 grader varmluft i 2,5 time (altså ca. 50 minutter pr. kg and). Ta’ den ud, lad den samle sig i 20 minutter, før du skærer den op.

 3. Imens kan du gå i gang med sovsen: Hæld stegeskyen over i et stort, højt bæger eller glas. Sæt det køligt, og tag fedtet fra, når det er stift. (Eller hvis du har mere travlt: Vent til det lagdeler sig, og tag fedtet fra. Der er meget! Du kan gemme andefedtet til confiteret and eller til at stege i, fx det tilbehør du finder sammen med den confiterede and).

 4. Si stegeskyen og kog den op med 2-3 dl andefond (koncentrat + vand). Lad det koge lidt ind. Smag til med portvin og lidt fløde. Evt. lidt ribsgelé. Pas på med saltmængden, hvis din fond er meget salt.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip no. 5: Sådan parterer du andesteg i ovn

Hvordan skal anden parteres? Mit forslag: Skær/klip anden op langs brystbenet og rygbenet. Så har du to halve. Skær brysterne fra og del dem i 4 skiver lidt på skrå, så du skærer kødfibrene over på tværs, ikke langs med dem. Server lår og overlår enten som ét stykke, eller del dem i to. Vingerne for sig. Og skroget – ja, hvis der er liebhavere, så gem det til dem.

Hvis du serverer din andesteg i ovn med det samme, så er den klar nu.

Tip no. 6: Opvarmning af din and

Hvis du steger den i forvejen, så parter anden og fordel stykkerne i et nogenlunde jævnt lag i et fladt fad. Sørg for, at alt kød er dækket af skind. Sæt det køligt med folie over indtil ca. et kvarter før servering. Tag så folien af og varm det først i mikroovnen nogle minutter, til alt er gennemvarmt. Stik så fadet ind under grillen i ovnen, til skindet er sprødt – hold øje! Det går hurtigt, fordi skindet er så fedt.

Du kan også varme det hele i ovnen, hvis du ikke har mikroovn. Det tager ca. 1/2 time. Forvarm ovnen til 180 grader, og sat fadet ind – med folien over – i 20 minutter. Fjern så folien, og tænd grillen i ovnen. Og hold øje, for nu går det stærkt …

Tip no. 7: Hyg i køkkenet!

Min and smager afgjort bedst, når jeg ikke har stresset rundt for at nå det hele. Det ved min familie godt. Så vi deler opgaverne i køkkenet. En laver salat, en dækker bord, en laver risalamande (hvis det er juleaften) og så videre. Alle er stolte af måltidet, og der kan skåles for kokkene.

***

Og en lille historie om sande liebhavere af andeskroget:

I min brors familie var der så stor kamp om skroget, at de gemte de for hinanden. Man kan ikke sige andeskrog til mig, uden jeg kommer tila t tænke på historien om det år, hvor der var en, der gemte det i vaskemaskinen – hvor en anden fandt det og spiste det om natten! Jo, det var sande liebhavere!

Måske også noget for dig?

20 kommentarer til Andesteg i stegepose – saftig and Mortens aften og jul

 1. Hej Kirsten, tak for din kommentar! Godt begyndt, som man siger – men ja, du har ret, den er så mør, så man skal være forsigtig med at flytte for meget rundt på den. Jeg har skrevet lidt om partering under opskriften, men måske ville det være nemmere med en video? Prøv på youtube – fx https://www.youtube.com/watch?v=3pg6NIAms58. Held og lykke – til jul, måske :-)
  Kh Bodil

 2. God opskrift! Jeg lavede and ud fra den hertil aften – og det fungerede bare :)
  Kan man bruge samme opskrift til kalkun?

  1. Tak Birgitte, dejligt at høre! Det er mange år siden, jeg har forsøgt med kalkun, men hvis du går efter at give den 45 minutter pr. kg ved samme temperatur – så kan det ikke gå helt galt. Lad mig høre, hvad du finder ud af, hvis du prøver :-) Kh Bodil

  1. Hej Jonna, det er et godt spørgsmål. Jeg er sikker på, du kan stege i stegepose, men jeg har ikke stegt vildand i mange år, så det bliver et skud. Under alle omstændigheder vil jeg anbefale at langtidsstege, måske helt ned omkring 130-140 grader. Bedste bud er 2,5 -3 timer, alt efter størrelse. Det er i hvert fald, hvad jeg kan se, andre anbefaler til en vildand på omkring 750 g. Håber den bliver god og mør! Kh Bodil

 3. Hvordan opbevarer du anden, hvis den steges dagen før? Parterer du den, lige efter, at den er stegt eller dagen efter?

  1. Hej Astrid, tak for dit spørgsmål, som jeg nu nok svarer på for sent for denne gang. Jeg opbevarer typisk anden køligt (ved juletid er altanen god) – og parterer den først på dagen. Mest fordi det er svært at håndtere anden, når den kommer varm ud af ovnen. Der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert, det er bare hvad der er praktisk. Håber din and blev god :-) Kh Bodil

  1. Hej Susanne, det er et rigtig godt spørgsmål. Du får lidt historie: Min mor var den første, der lavede en kogebog til varmluftsovne tilbage i – ja, måske 70-80’erne. Hun testede alt muligt rigtig mange gange. Så den kogebog gravede jeg frem. Og her står faktisk, at der kan være lidt tidsforskel på de korte bagetider, hvis du fylder ovnen (forskel på 1 og 3 plader småkager), men ikke de lange bagetider. Så jeg vil mene, at du kan regne med de 50 minutter pr. kg and (dvs. 140 minutter = 2 timer og 20) til dine to ænder. Held og lykke med dem. Kh Bodil

 4. Skøn metode og jeg er ret høj over, at stykker slap skroget så smooth. Jeg ventede 1 1/2 time efter stegning med at ‘trække’ stykkerne af – hele, møre og velduftende.
  Vi glæder os til i morgen 🫶🎄

  1. Hej Guri, det er jeg virkelig glad for at høre! Jeg krydser fingre for en lige så smooth og saftig and i aften! Glædelig jul og kh Bodil

 5. Hej Bodil
  Kan du hjælpe med lidt oplysning om, anden først skal vende med brystsiden nedad i stegeposen og hvorlænge i givet fald? Det er jo lidt vanskeligt at vende anden inden i stegeposen, da der jo er prikket lufthuller i foroven i posen?
  Ser at andre opskrifter skiver en ovntemperatur på 160 gr. varmluft med samme stegetider som du oplyser. Derfor vil jeg høre om en and på 2800 gr. ved 150 gr. varmluft i 2,5 time og derefter efterbruning, så er nok?
  Glædelig jul til dig og dine kære🎄
  Bh. Leif

  1. Hej Leif, pyh, du fanger mig lige i dagens yoga :-D Jeg plejer ikke at vende anden undervejs, så er det problem løst ;-) Det lyder helt rigtigt som du skriver, 150 grader varmluft i 2,5 time til din and på 2800 g. Anden er nemmest at håndtere (partere), når den er kølet lidt af, så gerne stege den i lidt god tid. Held og lykke med den! Og glædelig jul! Kh Bodil

 6. Jeg stegte 2 ænder i stegepose med brystet nedad, vi opvarmede den så juleaften og grill tilsidst, men skindet blev aldrig sprødt. Vil du vende brystet opad ? synes det nemt hænger fast i posen så.

  1. Hej Bente, tak for spørgsmål!
   Jeg steger altid med brystet opad. Men det bliver først sprødt, når jeg lægger stykkerne under grill lige før servering. Jeg kan godt genkende, at skindet kan finde på at sætte sig på posen, men det lykkes nu altid at få langt det meste med. Krydser fingre for næste gang! Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.