Scan for at gå til opskrift
And i stegepose - uden stress
Forb. tid 20 minutter min
Tilb. tid 3 timer t
Samlet 3 timer t 20 minutter min
Du skal bruge:
- 1 and (ca. 2800 g inkl. indmad, bedst økologisk)
- salt
- peber
- 1 tsk timian (gerne frisk, i så fald 1 spsk)
- 3 syrlige æbler
- 125 g svesker
- olivenolie (til at smøre anden med)
Til saucen:
- stegesky fra anden (uden fedtet)
- ½ dl portvin (du kan også bruge sherry eller madeira)
- andefond (købes)
- ribsgele (eller gastrik)
- ½ dl fløde (evt. mere)
- sovsejævner (gerne den brune (med kulør))
Rens anden grundigt også indeni. Skyl den, og tør den af udvendigt og indvendigt med køkkenrulle, og gnid den både indvendigt og udvendigt med salt og peber. Smør den også med olivenolie udvendigt.
Snit æblerne i tern, og udsten sveskerne (hvis nødvendigt). Fyld så anden med æbler, svesker og timian, og luk den med et par kødnåle. Ind i en stegepose med den, læg indmad og hals ved siden af inde i posen, luk posen og klip et lille hul i toppen, som dampen kan slippe ud af.
Sæt din and i ovnen ved 150 grader varmluft i 2,5 time (altså ca. 50 minutter pr. kg and). Ta’ den ud, lad den samle sig i 20 minutter, før du skærer den op.
Mens anden hviler, kan du gå i gang med saucen: Hæld stegeskyen over i et stort, højt bæger eller glas. Sæt det køligt, og tag fedtet fra, når det er stift. (Eller hvis du har mere travlt: Vent til det lagdeler sig, og tag fedtet fra. Der er meget! Du kan gemme andefedtet til confiteret and eller til at stege i, fx det tilbehør du finder sammen med min confiterede and).
Si stegeskyen, og kog den op med 2-3 dl andefond (koncentrat + vand). Lad det koge lidt ind. Smag til med portvin og lidt fløde. Evt. lidt ribsgelé eller gastrik. Pas på med saltmængden, hvis din fond er meget salt. Kog saucen op, og jævn den evt. med sovsejævner.
Se tips til partering af anden og evt. genopvarmning nedenfor.