Confiteret andelår er nok den nemmeste opskrift på mør og lækker and, jeg endnu har prøvet. Og hvis du ikke lige orker at sætte køkkennerverne på højkant juleaften med en hel andesteg i ovnen, er det et rigtig godt alternativ.
Confiteret and – købt eller hjemmelavet
Vil du servere confiterede andelår, kan du enten købe dem på dåse (og min erfaring med det er aldeles udmærket) – eller lave dem selv. Her får du opskrift på begge dele:
- Hjemmelavet confit de canard: Køb andelår (typisk på frost), og følg hele opskriften nedenfor.
- Købt confit de canard: Køb andelår på dåse, og følg opskriften fra punkt 4 nedenfor. Her kan du dog blive lidt udfordret med saucen, fordi du ikke får så meget fond at gøre godt med. Så må du nok ty til en købt andefond og evt. gi’ den lidt ribsgele og rødvin. Alternativt kast dig ud i en sauce med gastrik!
Confit de Canard lyder fint og fransk, og resultatet er virkelig lækkert. Men det kræver absolut ingen avancerede køkkenforkundskaber at lave selv. Andelårene laver du klar i forvejen. Du kan være helt tryg ved, at de er møre som smør – og du behøver ikke tale fransk med dem.
Lad os lige tage overblikket først:
4 nemme trin til confiteret andelår:
- Køb et andelår til hver (eller måske lidt ekstra til de mest sultne) og andefedt til at simre dem i (jeg købte andefedt på frost i føtex)
- Tø andelårene op og lad dem hygge sig med en krydderblanding natten over.
- Børst dem rene, og lad dem snurre i fedtet ca. 3 timer
- Steg dem sprøde på panden eller i ovnen lige før servering.
Og så var der ikke flere trin. Detaljerne får du nedenfor.
Hvilket tilbehør skal der til confiteret andelår?
Jeg gik meget enkelt til værks:
Sprøde, stegte kartofler. Jeg brugte kogte hvide kartofler, som jeg stegte på panden. Det vil også være fint med hasselbackkartofler, kartoffelfritter i ovn, brunede kartofler eller en større blanding rodfrugter i ovnen.
Det grønne blev en enkel kombi af grønkål og pigeonæbler, lynstegt på panden i lidt andefedt, serveret med et stænk rød balsamico og et drys ristede valnødder. Det tog ikke mange minutter.
Alternativt kan du lave en god salat, fx en luksus grønkålssalat, rødkålssalat med sennepsdressing eller selvfølgelig en waldorfsalat. Saftsusme også lækkert.
Sauce til confiteret and
Når du laver confiteret and selv, bliver der lidt god andefond i bunden af gryden. Når fedtet er blevet koldt, er det nemt at fjerne. Fonden kan du så varme op og si til en koncentreret sauce – ikke sovs i rå mængder, men lidt at dryppe med. I opskriften får du også forslag til, hvordan du kan strække den til lidt mere sauce, hvis du synes, det ser lidt fattigt ud.
Hvis du har købt confiteret and på dåse, følger der ikke meget fond med. Så har jeg 3 forslag:
- Du kan enten tage den grundige og langsomme version her. En rigtig julesauce for dem, der har god tid.
- Eller du kan bruge en god købt andefond og toppe den op med ekstra smag fra eksempelvis 1/2 dl portvin (du kan også bruge madeira), evt. ribsgele, evt. gastrik, en smule fløde og sovsejævner, gerne den brune (med kulør).
- Eller du kan lave en svampesauce fra bunden, og brug købt andefond i stedet for grønsagsbouillon.
Og så har du confiteret and med lækkert tilbehør – voilá!
Opskrift med lynstegt grønkål er et godt alternativ til kartofler mm
Næste gang vi bruger opskriften vil vi undlade stegning af æblerne så vi får en frisk smag
Hej Ulrik, dejligt, I kunne bruge tippet med at stege grønkål. Friske æbler giver lidt mere knas, også lækkert :-) Tak for at skrive. Kh Bodil