Følg med her:
Vegetariske enchiladas med bønner og grønt

For mig er vegetariske enchiladas en smovset omgang, hvor de mexicanske pandekager er proppet med bønnefyld og bagt med en spicy tomatsovs – nok af den – og ost! Jeg har alt for mange gange sparet på enten osten eller enchilada-saucen, og jeg ærgrer mig hver gang.
Så her får du den ægte vare:
- Enchiladas fyldt med mættende bønnefyld, grønsager og ost!
- En enchilada-sauce, som jeg synes, den skal være (og nok af den)
- Plus ost, der bobler lifligt, når det hele bliver bagt og gratineret i ovnen.
Ved siden af vil jeg nok anbefale en frisk og syrlig spidskålssalat. Og noget avocado i den ene eller den anden form (den ene er bare frisk avocado med lime – den anden er guacamole)
Lad os se på sagerne!
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
Til enchilada saucen:
- 2 fed hvidløg
- 1 dåse flåede, hakkede tomater (eller tomatpassata)
- 2 dl grønsagsbouillon
- 3 spsk tomatpure (fx fra tube)
- 1 tsk æblecidereddike
- 1,5 spsk hvedemel
- 1,5 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk oregano
- ¼ tsk kanel
- ⅛ tsk stødt anis (kan udelades)
- ½ tsk chiliflager (eller efter smag)
- 1 tsk brun farin (efter smag)
- ¼ tsk røget paprika (evt.)
- salt (evt.)
Til bønnefyldet:
- 1 rødløg
- 1 fed hvidløg
- 2 spsk olivenolie
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 tsk stødt koriander
- 250 g broccoli
- 1 rød peber
- 150 g spinat
- 150 g majskerner (drænet)
- 1 dåse sorte bønner (drænet)
- 1,5 dl enchiladasauce (se ovenfor)
- 75 g cheddar
Til gratinering og servering
- 8 mellemstore enchiladas
- 50 g cheddar
- 2 forårsløg
- frisk koriander
- 1 avocado
- 1 dl creme fraiche
- frisk lime
Sådan gør du:
Enchilada-saucen:
- Pres hvidløg, og kom alle ingredienser til saucen i en kasserolle. Brug en stavblender til at blande saucen grundigt. Varm den så op til lige akkurat kogepunktet under omrøring (saucen tykner og samler sig). Tag den af varmen, og smag til med salt.
Enchilada-fyldet:
- Pil løg og hvidløg. Hak dem i en minihakker.
- Del broccolien i små buketter, og skær stokken i små tern. Skær også peberfrugten i små tern. Riv osten groft.
- Varm olien op til mellemvarme på en stor pande med låg, og sauter løg og hvidløg. Tilsæt spidskommen, koriander og broccoli, og læg låg på. Lad det mørne i 3-4 minutter, og vend rundt et par gange imens.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Tilsæt spinat, majs, de sorte bønner og enchiladasauce, og varm igennem.
- Sluk for panden, og rør osten i.
Saml dine enchiladas – og server
- Fordel fyldet i pandekagerne, rul dem stramt sammen, og læg dem i et fad. Fordel saucen over, og drys med resten af osten.
- Sæt fadet i ovnen i ca. 15 minutter, til saucen bobler godt. Hvis osten ikke har taget farve endnu, kan du give fadet lidt grill til sidst.
- Gør pynten klar, mens fadet er i ovnen: Snit forårsløg i tynde skiver, pil blade af koriander, og skær avocado i tern. Fordel på dine enchiladas sammen med nogle skefulde creme fraiche, og server med frisk lime – plus gerne en salat.

Den bedste enchilada sauce
I mange år har jeg bare købt en taco sauce til enchiladas, men når jeg kigger på listen over ingredienser, bliver jeg ikke altid så begejstret. Der er næsten altid E-numre i – konserveringsmiddel, emulgator, stabiliseringsmiddel, den slags.
Så i stedet laver jeg min egen. Og hvorfor har jeg ikke gjort det før?
Det tager 10 minutter at lave 6,5 dl, der passer til opskriften her. Hvis du vil, kan du sagtens lave dobbelt portion og ha’ til andre mexicanske retter også. Den smager helt forrygende, så nej, jeg går aldrig tilbage til den købte igen.
I øvrigt, hvordan får jeg så den lidt tykke sauce, der ikke skiller eller bliver vandet? Tricket, når du laver den selv, er at tilsætte lidt hvedemel, og koge saucen op. Så tykner den fint og hænger rigtig godt sammen i retten. I øvrigt også en god taco sauce til tortilla chips!

Tilbehør til enchiladas
Selvom jeg laver mine enchiladas vegetarisk med grønsager, synes jeg, det er godt med en salat til. Enchiladas er bløde og smovsede – og det er godt med en kontrast af noget sprødt, der kræver lidt tyggearbejde.
Så lav gerne en salat ved siden af – fx en mangosalat eller en mexicansk salat med både mango og avocado.


Enchilada-fyld med grøntsager og bønner
Jeg fylder de vegetariske enchiladas godt op med bønner og grønsager. Og jeg bliver helt glad, mens jeg laver fyldet, for det er både en fest i farver og smag: Start med løg og hvidløg og krydderier. Tilsæt så broccoli, spinat, rød peberfrugt, majs og bønner. Plus enchilada sauce og ost. Det smager simpelthen forrygende.

Fyldet er nemt at lave
Til fyldet starter jeg med at stege løgene på en stor pande. De skal have lidt forspring, så de kan blive bløde og søde. Derefter tilsætter jeg broccoli og lægger låg på panden (hvis du ikke har et låg, der passer, kan du bruge en bageplade eller et stort fad, der tåler varmen). Efter nogle minutter tilsætter jeg rød peber, spinat, bønner og enchilada sauce. Til sidst tager jeg panden af varmen og vender osten i (den kan sætte sig fast på panden, så rør godt i bund). Så er fyldet klar!

Inden jeg fordeler fyldet i pandekagerne, smager jeg til for at sikre, at fyldet ikke mangler salt eller peber.
Så er der bare tilbage at samle dine enchiladas i fadet: Spred lidt sauce ud i bunden af et ovnfast fad, og rul hver enchilada stramt om fyldet. Læg dem i fadet med samlingen nedad, fordel resten af saucen over, og drys med ost.
Bliver der en skefuld fyld til overs, når du fylder dine tortillas, så spis den sammen med en omelet og en halv avocado – det er en opgradering, der vil noget.
Bag dine enchiladas, til de er godt gennemvarme, ca. 20 minutter. Du kan sætte fadet under grillen til sidst, hvis du vil give osten lidt ekstra farve.
Hvis du har lyst, kan du anrette med lidt creme fraiche, avocado, forårsløg og limebåde.

Hej mutti
Jeg er ikke særlig rutineret i vegetarmad men har lyst til at udfordre mig selv på det. Jeg finder dine opskrifter meget inspirerende. Jeg lavede i aftes dine vegetariske enchiladas med stor succes. Tak for god inspiration
Hej Anne-Marie
Det er jo nok den bedste kommentar for mig at få. Tusind tak for at skrive – og god fornøjelse videre 😊💚
Kh Bodil