Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Kartoffelstakke er kartofler serveret på den den helt uimodståelige måde – og så nemme at lave, at alle kan være med. Og de er stærkt vanedannende.

Det, du får, er stakke af kartofler, der er bløde og møre indeni – og knasende sprøde udenpå. Fyldt med en vidunderlig koncentreret smag af kartofler, piftet op med krydderurter, en god olie og parmesan. Perfekt til en gæstemiddag, til jul eller bare til ren forkælelse.

Så hvis du normalt synes, kartofler er kedelige, har du ikke prøvet kartoffelstakke 😊

Nemt at lave kartoffelstakke i muffinforme

Modsat mange andre typer festlige kartofler kræver kartoffelstakkene ikke særlig fingernemme tricks. Det kan min mand skrive under på – han var lige så hurtig til at lave dem som mig, selvom jeg altså har ganske mange flere timers køkkentræning end ham.

Det smarte er, at de tynde skiver bare skal stables i muffinforme, og så falder de ingen steder. Og her kan alle altså være med.

Det eneste, jeg ikke ville sætte et barn til, er at snitte kartoflerne – vi skal ikke ha’ små børnefingre i nærheden af så skarpe skær.

Tips til de bedste kartoffelstakke

Der er to tricks, der gør det nemt at lykkes med de fine kartoffelstakke:

  • Et mandolinjern (eller en foodprocessor, der kan snitte i tynde skiver). Det er nøglen til at få ekstra tynde, ensartede skiver. Hvis du bruger mandolinjern, skal du sørge for at bruge den fingerbeskytter, der normalt følger med.
  • Muffinforme. De tyndtskårne kartoffelskiver skal vendes i en krydderolie og så ellers stables i muffinforme med lidt fintrevet parmesan mellem hvert andet lag. Du kan både bruge muffinforme af metal og dem af silikone. Bare sørg for, du har nok af dem.

Så nemt er det

Følg opskriften nedenfor – her får du bare et hurtigt overblik:

  1. Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
  2. Riv parmesanen fint.
  3. Snit kartoflerne i fine tynde skiver med et mandolinjern eller på en foodprocessor.
  4. Bland krydderolien med parmesan i en stor skål.
  5. Vend kartoflerne godt rundt i olien, så alle sider er smurt godt ind.
  6. Stabel kartoflerne i muffinformene.
  7. Bag dem i ovnen, til de er mørkt gyldne og møre – test med fx en tandstikker. Det tager ca. 45 minutter.
  8. Lad stakkene hvilke i formene 3 til 5 minutter, og tag den forsigtigt op. Drys med flagesalt og pynt med friske krydderurter.
  9. Server straks.

Kartoffelstakkene er lækkert tilbehør

Kartoffelstakke er den slags tilbehør, der giver ethvert måltid en upgrade. Både til hverdag og mere højtidelige dage. Jeg synes, det passer til mange af disse:

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Kartoffelstakke i muffinforme

Aftensmad

Rækker til: 4

Forberedelse: 20 min.

Tilberedning: 45-50 min.

Til krydderolien skal du bruge:

  • 4 spsk olivenolie

     

  • 25 g parmesan

     

  • 1 tsk tørret rosmarin eller 2 spsk friske, hakkede rosmarinblade (alternativt timian eller en blanding)

     

  • 1 fed hvidløg

     

  • 1/2 tsk friskkværnet peber

     

  • 1 tsk salt

     

Kartoflerne:

  • ca. 900 g kartofler, gerne store/bagekartofler

Til servering:

  • Flagesalt

     

     

  • Frisk rosmarin/timian

Sådan gør du:

  1. Smør en muffinform med 12 huller med lidt smør eller olie.

  2. Skur kartoflerne, og fjern evt. pletter og øjne. Snit dem i 3 mm tynde skiver med et mandolinjern eller en food processor.

  3. Bland 4 spsk olivenolie, 25 g fintrevet parmesan, 1 tsk tørret rosmarin eller 2 spsk friske, hakkede rosmarinblade (alternativt timian), 1 fed presset hvidløg, 1/2 tsk friskkværnet peber og 1 tsk salt i en stor skål. Vend kartoffelskiverne rundt i olieblandingen, til alle sider er godt smurt ind.

  4. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

  5. Fordel kartoflerne jævnt i de forberedte muffinforme. Du kan godt stable lidt ovenud, for kartoflerne vil synke lidt ned, mens de bliver bagt.

  6. Dæk kartoffelstakkene med folie, og placer dem på en bageplade. Sæt dem i ovnen, og bag dem i 25 minutter. Fjern så folien, og giv dem ca. 20 minutter mere – eller indtil kartoflerne er møre og gyldne.

    OBS! Olien vil stå og boble op omkring kartoflerne, det er som det skal være.

  7. Tag kartoffelstakkene ud, og lad dem hvile et par minutter. Frigør dem så med en smørekniv i kanterne, og læg dem på et fad. Drys med lidt flagesalt og friske krydderurter – og server straks.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Simple ingredienser – magisk tilbehør

For at lave de enkle kartoffelstakke skal du bruge:

  • Kartofler. Gerne nogle lidt kedelige vinterkartofler eller bagekartofler, der har et højt indhold af stivelse.
  • Olivenolie: Giver den sprøde overflade og dejlig smag. Hvis du også gerne vil have smagen af smør, kan du lave en blanding af smeltet smør og olie, ca. halvt af hver.
  • Rosmarin eller timian: Jeg er helt skudt i kombinationen af kartofler og rosmarin. Hvis du foretrækker timian, er det også virkelig godt (eller en blanding).
  • Hvidløg: Kartofler, rosmarin – hvidløg. Bare fordi. Udelad hvidløg, hvis det ikke passer til den øvrige mad.
  • Salt og peber: Spar ikke på det – det fremhæver smagen.
  • Flagesalt: Drys med flagesalt på toppen – for lidt ekstra knas og smag.

Krydrede kartoffelstakke?

Du kan selvfølgelig variere dine kartoffelstakke med andre smage – prøv fx

  • Et drys paprika eller chiliflager i olieblandingen
  • Finthakket løg eller skalotteløg
  • Andre typer ost – eller ingen ost!
  • Hakket persille
  • Eller andre smagsgivere, der passer til resten af måltidet.

Hellere for mange end for få – de kan genopvarmes!

Kartoffelstakke er klart bedst og mest sprøde, når du serverer dem varme lige fra ovnen, og de har det med at fordufte ved bordet. Hvis du alligevel har nogle tilovers, kan du sætte dem i en lufttæt beholder i køleskabet. Så kan du genopvarme dem i en forvarmet ovn ved 180 grader – det tager nok 10 minutter.

Kartoffelstakke i muffinforme

 

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.