
Waldorfsalat er i al sin enkelhed en magisk opfindelse. En frugtsalat designet til det salte køkken – og i min familie en ægte juleklassiker. Jeg kan dog se, at waldorfsalaten faktisk hitter hele året, især i weekenderne. Det er også en fantastisk opfindelse, og mange spiser den også til oksesteg, flæskesteg, kalkun – og selvfølgelig til andesteg hele året.
Selv elsker jeg den også til vegetariske retter som nøddepostej, nøddefrikadeller og mine madmuffins med rødbede.
Hvad skal der i en original waldorfsalat?
Opskriften er ganske enkel. Du skal bruge:
- Æbler. Jeg foretrækker nogle gode danske æbler, der både er sprøde og syrlige. Fx friske Ingrid Marie eller Elstar.
- Vindruer. Det er nemmest, hvis de er stenfri. Farven bestemmer du – du kan også mixe.
- Bladselleri. Jeg ved godt, mange har et lidt blandet forhold til bladselleri, men snit det fint – så er det nærmest magisk i en waldorfsalat.
- Valnødder.
- Og en vidunderlig cremet dressing af fløde og creme fraiche
- Lidt citron. Lad mig citere, hvad Aarstiderne skrev for mange år siden: Citron er det krydderi, der ødelægger maden, hvis man glemmer at putte det i. Og det gælder i hvert fald ofte, når der er fløde involveret, og det ikke er en dessert.
- Et drys sukker. Det runder af og skaber balance.
Og du har en salat, der både pynter på bordet og smager fantastisk til vildt, til julens and og til farseret fjerkræ.
En ægte klassiker til jul – og til vildt
I min optik er waldorfsalat allermest en salat, der egner sig til vildt og andre kraftige sager. Modsat de fleste andre salater, jeg laver, er den meget mild og flødet, og det klæder de kraftige retter.
I mit barndomshjem fik altid waldorfsalat juleaften, hvor min mor i mange år lavede farseret kalkun. Og vi slikkede skålene, for waldorfsalaten var også det nærmeste vi kom en dessert juleaften. I min familie fik vi nemlig risengrød først – og ingen risalamande. I dag bestemmer jeg heldigvis selv ;-)
Jeg elsker nu stadig smagen af salaten fra Waldorf Hotel i New York, hvor den – ifølge Wikipedia – første gang blev serveret i 1896. Og jeg laver den gerne juleaften, når vi får and eller en vegetarisk nøddesteg.

Waldorfsalat – hvor sund er den?
Er frugtsalat en sund dessert? Lidt, måske.
Er waldorfsalat en sund salat? Lidt, måske.
Altså, waldorfsalat med fløde og creme fraiche er ikke sund i samme forstand som en kålsalat. Men omvendt er alle ingredienserne ganske lødige. Mælkeprodukter med kalk og protein (og vitaminer og mineraler). Æbler, druer, bladselleri – med kostfibre, C-vitaminer, folat og kalium. En enkelt spiseske sukker bliver det til – resten af ingredienserne kan du sagtens finde fornuftig næring i.
Men du laver nok ikke waldorfsalat af hensyn til næringsindholdet, og du laver den nok ikke hver dag.
Og hvis du gør – så har jeg et par andre forslag til dig:
Waldorfsalat til hverdag
Hvis du gerne vil have en waldorf-agtig salat til hverdag, kan du skifte fløde og creme fraiche ud med mere fedtfattige alternativer – fx en græsk yoghurt 2% eller skyr.
Jeg har også et par ret alternative forslag, der har smagene fra waldorfsalaten, men som er helt uden de fede mælkeprodukter. I stedet har de fået spidskål som base, og er ellers ret forskellige: En med en appelsin-olie-eddikedressing – og en anden med skyr. Jeg kan slubre dem begge, så de er forsøget værd:


Jeg elsker selv salater, og de fleste af dem er absolut sunde. Her er waldorfsalat med fløde og creme fraiche lidt en undtagelse. Men nøj, sikken en.
Den bedste Waldorfsalat jeg indtil nu har smagt.
Tak for opskriften
Hej Kirsten, selv tak! Og tak for at skrive sådan en dejlig kommentar :-) Kh Bodil
Kan den laves dagen i forvejen?
Hej Charlotte, det vil jeg desværre ikke anbefale. Men du kan pille og skylle druer, æbler og bladselleri, så det er klar. Du kan også blande creme fraichen som beskrevet i punkt 1. Og du kan lave salaten helt færdig nogle timer i forvejen og sætte den koldt. Men ikke dagen i forvejen, det vil værre synd … Glædelig jul, når du kommer til det :-) Kh Bodil
Første gang jeg laver Waldorfsalat – men ikke sidste
Dejligt at opskriften er lidt skarp i smagen som står godt til alt grisekødet til julefrokosten.
Dejligt at høre, Jakob! Tak :-) Og ja, enig – der skal lidt syrligt til! Kh Bodil
Jeg leder pt. efter en god klassisk opskrift, men er det ikke lidt voldsomt med 2 dl creme fraiche og 1½-2 del fløde, ialt op mod 4 dl?
Hej Peter
Uh, det er jo meget et spørgsmål om smag. Jeg har selv justeret lidt over årene, så der er mere fyld til mindre fløde + creme fraiche. Men kig på billedet og vurder. Du kan altid tilsætte lidt ekstra fyld, hvis du synes. Jeg elsker den, som den er :-) Håber det også lykkes for dig. Tak for at skrive – og god jul. Kh Bodil
Dejlig og nem waldorfsalat. smager dejlig.
Hej Jens Jørgen, tak for at skrive – dejligt at høre, waldorfsalaten blev god! Kh Bodil