Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Waldorfsalat er i al sin enkelhed en magisk opfindelse. En frugtsalat designet til det salte køkken – og i min familie en ægte juleklassiker. Jeg kan dog se, at waldorfsalaten faktisk hitter hele året, især i weekenderne. Det er også en fantastisk opfindelse, og mange spiser den også til oksesteg, flæskesteg, kalkun – og selvfølgelig til andesteg hele året.

Selv elsker jeg den også til vegetariske retter som nøddepostej, nøddefrikadeller og mine madmuffins med rødbede.

Hvad skal der i en klassisk waldorfsalat?

Opskriften er ganske enkel. Du skal bruge:

  • Æbler. Jeg foretrækker nogle gode danske æbler, der både er sprøde og syrlige. Fx friske Ingrid Marie eller Elstar.
  • Vindruer. Det er nemmest, hvis de er stenfri. Farven bestemmer du – du kan også mixe.
  • Bladselleri. Jeg ved godt, mange har et lidt blandet forhold til bladselleri, men snit det fint – så er det nærmest magisk i en waldorfsalat.
  • Valnødder.
  • Og en vidunderlig cremet dressing af fløde og creme fraiche
  • Lidt citron. Lad mig citere, hvad Aarstiderne skrev for mange år siden: Citron er det krydderi, der ødelægger maden, hvis man glemmer at putte det i. Og det gælder i hvert fald ofte, når der er fløde involveret, og det ikke er en dessert.
  • Et drys sukker. Det runder af og skaber balance.

Og du har en salat, der både pynter på bordet og smager fantastisk til vildt, til julens and og til farseret fjerkræ.

En ægte klassiker til jul – og til vildt

I min optik er waldorfsalat allermest en salat, der egner sig til vildt og andre kraftige sager. Modsat de fleste andre salater, jeg laver, er den meget mild og flødet, og det klæder de kraftige retter.

I mit barndomshjem fik altid waldorfsalat juleaften, hvor min mor i mange år lavede farseret kalkun. Og vi slikkede skålene, for waldorfsalaten var også det nærmeste vi kom en dessert juleaften. I min familie fik vi nemlig risengrød først – og ingen risalamande. I dag bestemmer jeg heldigvis selv ;-)

Jeg elsker nu stadig smagen af salaten fra Waldorf Hotel i New York, hvor den – ifølge Wikipedia – første gang blev serveret i 1896. Og jeg laver den gerne juleaften, når vi får and eller en vegetarisk nøddesteg.

Waldorfsalat – hvor sund er den?

Er frugtsalat en sund dessert? Lidt, måske.

Er waldorfsalat en sund salat? Lidt, måske.

Altså, waldorfsalat med fløde og creme fraiche er ikke sund i samme forstand som en kålsalat. Men omvendt er alle ingredienserne ganske lødige. Mælkeprodukter med kalk og protein (og vitaminer og mineraler). Æbler, druer, bladselleri – med kostfibre, C-vitaminer, folat og kalium. En enkelt spiseske sukker bliver det til – resten af ingredienserne kan du sagtens finde fornuftig næring i.

Men du laver nok ikke waldorfsalat af hensyn til næringsindholdet, og du laver den nok ikke hver dag. Hvis du gør, så kan det være, du hellere må kigge forbi den sunde variant uden creme fraiche og fløde. Den har mange af de samme smage, men i en kaloriereduceret udgave. Du kan også udskifte fløde og creme fraiche med fx skyr eller en let yoghurt naturel.

Jeg elsker selv salater, og de fleste af dem er absolut sunde. Her er waldorfsalat med fløde og creme fraiche lidt en undtagelse. Men nøj, sikken en.

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Waldorfsalat med fløde og creme fraiche

Salater

Rækker til: 6

Forberedelse: 15 minutter

Du skal bruge:

  • 2 dl creme fraiche
  • 1 spsk sukker
  • fintrevet skal af 1/2 øko citron
  • 1 spsk citronsaft
  • 1,5-2 dl fløde
  • 50 g valnødder
  • 150 g druer uden sten
  • 2 stilke bladselleri (gem lidt blade til pynt)
  • 2-3 syrlige æbler

Sådan gør du:

  1. Rør først creme fraiche, sukker, citronskal og citronsaft sammen i en skål.

  2. Skær så druerne i halve, æblerne i tern, bladselleri i tynde skiver og nødder i grove stykker (gem lidt til pynt). Bland det i creme fraiche dressingen (husk stadig at gemme de nødder, du vil pynte med – måske også nogle druer).

  3. Pisk så fløden ikke for stiv, og vend den blidt i salaten, så du bevarer luften i fløden.

  4. Server i en pæn skål, og pynt med druer, valnødder og evt. lidt blade fra bladsellerien.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Waldorfsalat med fløde og creme fraiche helt klassisk

Måske også noget for dig?

4 kommentarer til Waldorfsalat med fløde og creme fraiche – helt klassisk

    1. Hej Charlotte, det vil jeg desværre ikke anbefale. Men du kan pille og skylle druer, æbler og bladselleri, så det er klar. Du kan også blande creme fraichen som beskrevet i punkt 1. Og du kan lave salaten helt færdig nogle timer i forvejen og sætte den koldt. Men ikke dagen i forvejen, det vil værre synd … Glædelig jul, når du kommer til det :-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.