Madmuffins til julebordet
Vegetariske madmuffins med rødbede er en smukt og virkelig velsmagende grønt (og rødt!) alternativ til den traditionelle julemad. De smager selvfølgelig lige godt hele året. Jeg har bare krydret dem, så de passer til julemaden. Og givet dem en lidt festlig indpakning, der pynter på julebordet.
Vegetarisk julemad – hvad er det?
Jeg tror, de fleste vegetarer har prøvet, at den vegetariske julemad nemt kommer til at begrænse sig til det, kødspiserne får til jul – bare minus kød. Og måske en salat. Sagen er jo, at juletraditionerne med kød har været dominerende i århundreder, og det tager tid at udvikle og opbygge veneration for nye, grønnere juletraditioner.
En af de vegetariske juleretter, der dog har bidt sig fast, er nøddepostejen med svampe. Den har jeg selv bagt i flere årtier, og den er stadig et hit. Og det er nok fordi, mange forbinder svampe og nødder med lidt ekstra lækker vintermad.
Men heldigvis er der mange andre muligheder for at tilføje nye vegetarretter på julebordet. Opskriften her har jeg udviklet ud fra i hvert fald 3 kriterier:
- De fine madmuffins skal smage godt og gerne lidt af jul! Derfor fik de også æble og selleri, der smager rigtig godt sammen med rødbederne.
- De skal nære og mætte. Derfor indeholder de – ud over rødbede – også kidneybønner, der tilfører protein.
- De skal være lidt festlige vegetarisk julemad. Derfor har jeg pakket dem ind i butterdej og bagt dem i muffinforme.
Flere ideer til vegetarens julemiddag (og julefrokost)
De små madmuffins smager skønt af både rødbede, lidt selleri, æble og godt med nødder. Hvis du savner et par ekstra forslag til vegetarretter i julen, kan det være:
- Min nøddepostej med svampe
- I opskriften på nøddelpostejen finder du også opskriften på en nem og supergod svampesauce.
- En indbagt julesteg – formet som en fin krans
- Vegetarisk pie med svampe og kastanjer
- Nøddefrikadeller eller vegetarfrikadeller med aubergine
- En tærte med græskar og svampe
- Eller en løgtærte
Tilbehør til julemiddagen
En vegetarisk julemiddag går rigtig fint i spænd med alt det klassiske tilbehør som fx:
- Sprøde, møre kartoffelstakke i muffinforme – ren kartoffelluksus!
- Waldorfsalat, der fungerer lidt som sauce og salat i ét
- Salat med rødkål og tyttebærdressing – eller en anden god salat til jul