Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Rødkålssalat med æbler og skøn kanel-krydderdressing

Min rødkålssalat med æbler startede egentlig med en opskrift fra Oscar Umahro, som jeg var helt tosset med. Det var første gang, jeg for alvor fik en krydret rødkålssalat, og jeg var solgt. En god dressing er simpelthen nøglen til en god salat – det er vist mit salatmotto – og sådan en lidt bitter frisk rødkål får helt nyt liv, når den får besøg af krydderihylden.

Rødkålssalat til jul – og resten af (rødkåls)året

Med tak til oplægget har jeg nu eksperimenteret videre med dressingen – med citrusfrugter og den store krydderikrukke. Resultatet er en rødkålssalat, der smager en del af jul (kanel, nelliker og den slags). Den har fået julens æbler (pigeon) og amerikanernes faste jule-følgesvende: Tranebær og pekannøder. Så den er et rigtig godt bud på en rødkålssalat til jul.

Men jeg spiser den lykkeligt hele året. Eller i hvert fald hele rødkåls-året. Dansk rødkål er i sæson fra september til januar, og butikkerne har det også længe efter.

Forresten, så kan du finde en variant af rødkålssalaten her – den har fået lidt andre røde ingredienser (granatæble, grape …). Men den har også stået på hovedet i julekrydderierne :-)

Rødkålssalat med æbler – en sund salat

I gamle dage spiste man masser af kål i Danmark, sikkert mest fordi det var det, vi havde hele vinteren. Nogle af os har især mødt kålen som brunkål, lam i kål, kåldolmere, grønlangkål og den slags, og det har givet i hvert fald mig et ret anstrengt forhold til kål fra barnsben.

Men – så kom der er en periode, hvor grønsager måtte være rå, og salat skulle absolut være grøn – sådan noget med iceberg og agurk. For mig var det umiddelbart et fremskridt, men indrømmet: Det var nok ikke en stor gevinst rent ernæringsmæssigt.

Nu har kålen heldigvis fået en revival. Ikke bare som rødkål til jul, men som kålsalater i alverdens afskygninger. Og det kan vores kroppe være glade for, for især de bitre kåltyper (fx grønkål, hvidkål og rødkål) er noget af det sundeste foder, vi kan hælde i vores kroppe. Det er der forsket en del i, og det viser sig, at kålens bitre smag tager en stor flok vigtige næringsstoffer med sig. Noget, der både er guf for immunforsvaret og ren fitness for mikrobiotaen (det, vi i gamle dage kaldte tarmfloraen). I takt med vi bliver klogere på bakterielivet i maven skal der nok komme masser af sunde sidegevinster til.

Ifølge Lisbeth Tordendahl er nogle af kålens velsignelser en lang positivliste af veldokumenterede sundhedsfremmende egenskaber, herunder at kålen virker antiinflammatorisk, styrker immunforsvar, fordøjelse og afgiftning, forebygger hjerte-kar-sygdomme og type-2-diabetes, og at den har anti-kræft-egenskaber.

Rødkål indeholder i øvrigt masser af vitaminer og mineraler, især C- og K-vitamin. Den mætter godt og indeholder kun med 30 kcal pr. 100 gram. Og serveret på den rigtige måde smager den fantastisk.

Min sjæl, hvad vil du mer’.

Rødkålssalat med æbler og skøn kanel-krydderdressing

Flere kålsalater

Jeg er en af dem, der laver madpakke hver dag, og jeg har altid en salat med. Så jeg har virkelig god anledning til at eksperimentere med diverse kålsalater. Her får du nogle at starte på:

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Rødkålssalat med æbler og den vildeste kanel-krydderdressing

Salater

Rækker til: 4 som tilbehør

Forberedelse: 20 minutter

Du skal bruge:

  • 400 g rødkål
  • 5 pigionæbler eller 2-3 syrlige æbler (ca. 200 g uden kernehuse)
  • 75 g tørrede tranebær
  • 50 g pekannødder
  • evt. et grønt drys af fx kørvel eller brøndkarse

Til dressingen skal du bruge:

  • 3 cm ingefær, fint revet
  • 2 økologiske appelsiner, revet skal og saft
  • 1 rød grape, saften
  • en smule vaniljepulver (ikke vaniljesukker)
  • 1 tsk std kanel
  • 1/4 tsk std allehånde
  • 1/4 tsk std nelliker
  • 1/2 tsk stødt kardemomme
  • salt og en smule peber

Sådan gør du:

  1. Snit rødkålen fint, gerne på mandolinjern eller maskine. Skær æbler i tern eller tynde både. Rist pekannødderne let, og hak dem groft.

  2. Ryst dressingen sammen i et glas.

  3. Bland rødkål med det meste af fyldet: æbler og tranebær. Vend salaten med den mængde dressing, du synes. Fordel resten af fyldet over og eventuelt et lille grønt drys – bare til pynt.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Rødkålssalat med æbler og skøn kanel-krydderdressing

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.