Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Krydrede rodfrugter i ovn opskrift

Rodfrugter i ovn er bare verdens bedste tilbehør til alt muligt. Og du kan lave lige den version, der passer bedst til dit humør og resten af menuen. Jeg bruger selv færre kartofler efterhånden, og det er jo helt en smagssag. Men glem aldrig rødløg – de giver sådan en god sødme sammen med rodfrugterne.

Det vigtige er gode krydderier, en hurtig blanchering – og olie nok til, at de får lidt stegeskorpe i ovnen.

Krydrede rodfrugter i ovn

Bagte rodfrugter – temperatur og tid

Rodfrugter i ovnen er noget af det bedste tilbehør – ikke kun fordi det smager godt, mætter godt og passer til virkelig mange retter. Det er også praktisk tilbehør, fordi man ikke skal røre en finger den sidste halve time før spisetid. Bare man lige har styr på temperatur og tid, så det tager vi med det samme:

Temperatur: 200 grader (varmluft)

Tid: ca. 30 minutter

Bemærk, at hvis du fylder ovnen godt op, tager det længere tid.

Og få tricket til, hvordan du undgår tørre og seje rodfrugter her:

Seje pinde – eller lækre bagte rodfrugter?

Hvis du har det lidt som mig, har du nok prøvet, at dine rodfrugter – trods alle gode råvarer og intentioner – ender som nogle tørre, seje pinde. Hm! Så måtte jeg tilbage til min mors oprindelige instrukser, som jeg i min dovenskab nærmest havde glemt: Blancher rodfrugterne, før de kommer i ovnen. Den kemiske forklaring kan du læse om her. Det handler om at stabilisere pektinen i rodfrugterne, før de får den hårde varme i ovnen.

Hvad betyder blanchere?

Blanchere betyder at koge i kort tid – fra 30 sekunder til få minutter og derefter stoppe kogningen ved at hælde vandet fra (og hvis det skal være helt rigtigt: overhælde med koldt vand). Med rodfrugter, der skal i ovnen, skal du dog ikke hælde koldt vand over, for du vil jo gerne have rodfrugterne helt møre.

Med nogle grønsager er det helt afgørende, at du kun koger små portioner ad gangen (fx porrer). Hvis du blancherer grønsager, der skal bevare noget bid og struktur, skal du også overhælde med koldt vand for at stoppe kogningen inde i grønsagerne straks.

Men rodfrugterne er ikke så sarte. Mit tip er: Sørg for, vandet koger, når du hælder rodfrugterne i. Vent så, til det koger op igen, og giv rodfrugterne 3-4-5 minutter, alt efter tykkelse. Lad vandet dryppe fra, hæld krydderolien over, vend rundt, bred dem ud på bagepapir, og sæt dem i ovnen.

Du kan bruge alverdens rodfrugter – for eksempel:

 • Kartofler
 • Søde kartofler
 • Persillerod
 • Pastinak
 • Jordskokker
 • Rødbeder eller andre beder
 • Gulerødder (evt. i flere farver)
 • Knoldselleri

Rodfrugter bliver typisk ikke så sprøde, som kartofler kan blive, og nogle bliver det hurtigere end andre. Men til gengæld får du en fantastisk smag.

Ta’ de rodfrugter, du har eller holder mest af. Og nok til det antal personer, I er. Min erfaring siger, at 1 kg rodfrugter passer som tilbehør til ca. 4 personer, men men men, det kommer jo an på, hvem de er – og hvad I ellers får.

Husk også bagepapir.

Rodfrugter i ovn kan du krydre, som du vil

For at få lidt lækker stegeskorpe på dine rodfrugter skal de vendes i olie, og olien giver jeg altid salt og peber.

Her i opskriften har jeg også krydret rodfrugterne med paprika, estragon og hvidløg. Andre gode kombinationer kan være:

 • Rosmarin og hvidløg
 • 2 spsk balsamico og 2 tsk tørret timian
 • Hvidløg, chili, ingefær og gurkemeje
 • Garam masala – indisk krydderiblanding
 • Hvidløg og herbes de provence
 • Mexicansk krydderiblanding (se fx hos Madbanditten)

Men der er lige så mange muligheder, som din krydderihylde tillader. Bare bliv i samme verdensdel som det, du serverer sammen med rodfrugterne – så går det nok.

Og som du sikkert ved, er krydrede rodfrugter i ovn gode til næsten alt! Fx køfte, fisk, kylling, bagte auberginer, andesteg, nøddesteg, frikadeller og veggiedeller

Få en fest med resterne

Får du en rest rodfrugter, kan du enten varme dem til det næste måltid eller bruge dem i en slags rodfrugtsalat: Vend dem med fx pesto, et par håndfulde rucola og måske lidt små tomater. Så har du en fest til frokost, som kold aftensmad eller i madpakken.Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Krydrede rodfrugter i ovn

Aftensmad

Rækker til: 4

Forberedelse: 20 minutter

Tilberedning: 25-35 minutter

Du skal bruge:

 • 1 kg rodfrugter, fx kartofler, søde kartofler, persillerod, gulerødder, pastinak, rødbeder, knoldselleri

 • 2 rødløg

 • 1/2 dl olivenolie

 • 1,5 tsk paprika

 • 1,5 tsk tørret esdragon

 • 3 fed hvidløg

 • salt og friskkværnet peber

 • Til servering: Lidt flagesalt

Sådan gør du:

 1. Skræl rodfrugter, rødløg og hvidløg. (Pæne kartofler og søde kartofler skal kun skures, og jordskokker skal du skure og kun skære det med knudrede af – smagen sidder i skrællen).

 2. Sæt en god stor gryde vand over, og skær rodfrugterne i stave.

 3. Når vandet koger: Put rodfrugterne i vandet, vent til det koger op igen, og lad dem koge 3-5 minutter. Hæld vandet fra. Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

 4. Skær rødløgene i grove både – op i gryden med dem. Pres hvidløget, og bland det i olien sammen med krydderierne. Vend olien i rodfrugt- og rødløgsblandingen.

 5. Bred blandingen ud på et stykke bagepapir, og sæt den i ovnen ved 200 grader i 25-35 minutter.

 6. Server med et drys flagesalt.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Krydrede rodfrugter i ovn

Måske også noget for dig?

4 kommentarer til Krydrede rodfrugter i ovn

  1. Hej Hanne – det bliver spændende med de orange knolde ;-) Jeg krydser fingre for et godt resultat. Kh Bodil

 1. Hej Bodil. Fem stjerner til kombi af hvidløg/estragon, det er 👍👍. Jeg supplerede med en sjat balsamico og hældte et helt hvidløg i hele fed med i bradepanden. Det blev kanon. De n husker vi lige :)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.