
Krydrede rodfrugter i ovn er bare verdens bedste tilbehør til alt muligt. Og du kan lave lige den version, der passer bedst til dit humør og resten af menuen. Jeg bruger selv færre kartofler efterhånden, og det er jo helt en smagssag. Men glem aldrig rødløg – de giver sådan en god sødme sammen med rodfrugterne.
Det vigtige er gode krydderier, en hurtig blanchering – og olie nok til, at de får lidt stegeskorpe i ovnen.
Seje pinde – eller lækre bagte rodfrugter?
Hvis du har det lidt som mig, har du nok prøvet, at dine rodfrugter – trods alle gode råvarer og intentioner – ender som nogle tørre, seje pinde. Hm! Så måtte jeg tilbage til min mors oprindelige instrukser, som jeg i min dovenskab nærmest havde glemt: Blancher rodfrugterne, før de kommer i ovnen. Den kemiske forklaring kan du læse om her.
Blanchere betyder at koge i kort tid – og med nogle grønsager er det helt afgørende, at du kun koger små portioner ad gangen (fx porrer). Men rodfrugterne er ikke så sarte. Mit tip er: Sørg for, vandet koger, når du hælder rodfrugterne i. Vent så, til det koger op igen, og giv rodfrugterne 3-4-5 minutter, alt efter tykkelse. Lad vandet dryppe fra fra, hæld krydderolien over, vend rundt, og sæt dem i ovnen.
Du kan bruge alverdens rodfrugter – for eksempel:
- Kartofler
- Søde kartofler
- Persillerod
- Pastinak
- Jordskokker
- Rødbeder
- Gulerødder (evt. i flere farver)
- Knoldselleri
Ta’ det, du har eller holder mest af. Og nok til det antal personer, I er. Min erfaring siger, at 1 kg rodfrugter passer som tilbehør til ca. 4 personer, men men men, det kommer jo an på, hvem de er – og hvad I ellers får.
Husk også bagepapir.


Rodfrugter i ovn kan du krydre, som du vil
For at få lidt lækker stegeskorpe på dine rodfrugter skal de vendes i olie, og olien giver jeg altid salt og peber.
Her i opskriften har jeg også krydret rodfrugterne med paprika, estragon og hvidløg. Andre gode kombinationer kan være:
- Rosmarin og hvidløg
- 2 spsk balsamico og 2 tsk tørret timian
- Hvidløg, chili, ingefær og gurkemeje
- Garam masala – indisk krydderiblanding
- Hvidløg og herbes de provence
- Mexicansk krydderiblanding (se fx hos Madbanditten)
Men der er lige så mange muligheder, som din krydderihylde tillader. Bare bliv i samme verdensdel som det, du serverer sammen med rodfrugterne – så går det nok.
Og som du sikkert ved, er krydrede rodfrugter i ovn gode til næsten alt! Fx køfte, fisk, kylling, bagte auberginer, andesteg, nøddesteg, frikadeller og veggiedeller …