
Luksus grønkålssalat er en festklædt grønkålssalat, der passer rigtig godt til jul og julemad. Ud over grønkålen er den godt fyldt op med vinterens sødlige og syrlige smage af appelsin, granatæble og abrikos, den har en ristet smag af poppede rugkerner, og den har knas af ristede mandler.
Prikken over i’et er naturligvis en dressing, der binder det hele sammen – med appelsinsaft, appelsinskal på toppen af en god olie-eddikedressing.
Og selvom jeg skriver, den passer til jul, så serverer jeg den glad i hele grønkåls- og appelsinsæsonen.
Senest har jeg justeret den lidt, så dressingen er mindre sød, og jeg har taget hvidløg ud af den. Det kan du selvfølgelig tilføje, hvis det passer til dit måltid. Jeg synes bare, det ofte kommer lidt skævt ind i danske jule- og vintermåltider.
Tip! Kender du grønkålstricket?
Grønkål elsker at blive masseret i olivenolie. Bare lidt. Og det er meget nemmere at elske grønkål, når man lige bruger et øjeblik på det. Læs mere om tricket her.
Og det andet grønkålstrick, som jeg faktisk er blevet ret taknemmelig for, er at købe hakket grønkål i pose, økologisk endda. Jeg masserer den stadig med lidt olie, og så kan jeg samtidig pille de sidste grove stykker stilk fra. Der er ikke mange i Nettos poser, men en meget god idé lige at gå dem efter.
Appelsindressing til mere end én gang
Jeg er stor tilhænger af at lave gode dressinger og til gengæld lave en stor portion, så jeg ikke skal bakse med det hver gang, jeg laver salat. Så bemærk, at opskriften på dressingen rækker til mere end én portion. Du kan også sagtens bruge den til andre salater, fx en rødkålssalat med appelsin og æble.
Hvad er det for nogle rugkerner?
Jeg har brugt Valsemøllens poppede rugkerner i salaten, fordi de smager lidt ristet på den lækre måde. Men hvis du ikke lige har dem inden for rækkevidde, kan du vælge et alternativ:
- Kog nogle perlespelt-, rug- eller hvedekerner, endelig ikke for længe. De må ikke klistre.
- Eller brug kogt, afkølet quinoa, evt. i flere farver.
- Eller udelad kerner i grønkålsssalaten.
Andre grønkålssalater?
Måske kunne du også få lyst til at prøve:



Hvad er energi fordelingen i denne ret?
Hej Andrea, den slags beregner jeg desværre ikke. Men mon ikke der findes en smart app, der kan finde ud af det? Kh Bodil
Hej Bodil
Opskriften lyder rigtig lækker, men jeg er i tvivl om noget fremgangsmåden.
Under punkt 4 i sådan gør du står: snit rødkålen (eller spidskålen) helt fint, gerne på mandolinjern
Hvor meget kål skal jeg bruge? Syntes ikke jeg kan se du har brugt andet end grønkål på billedet så derfor er jeg nød til at spørger.
Glæder mig til at prøve opskriften.
Med venlig hilsen
Ulla Nielsen
Hej Ulla, tak for opmærksom læsning og kommentar. Du har helt ret – jeg har netop rettet opskriften til og taget rødkål/spidskål ud – men ikke ikke af instruktionen åbenbart. Ups. Det retter jeg med det samme. Det er nemlig blevet til en ren grønkålssalat :-) Held og lykke med den! Kh Bodil
Hej Bodil
Tusinde tak for dit svar.
Jeg skal bruge salaten til en buffet, og jeg tænker derfor på om jeg måske med fordel kan tilsætte lilla spidskål da salaten så måske bliver mere “spiselig” for dem der ikke kender dit trick med at masserer grønkålen? I så fald hvor meget vil du anbefale jeg skal bruge?
Bedste hilsner
Ulla
Hej Ulla, det kan du sagtens gøre! I den oprindelige version brugte jeg det næsten kun til pynt, men faktisk vil jeg sige, du nemt kan tilføje 100-150 g rød spidskål (fint snittet). Der er godt med fyld i salaten, og dressing er der nok af.
Kh Bodil
Hej Bodil
Tusinde tak for dit svar. Glæder mig meget til at prøve salaten og vender helt sikkert tilbage med resultatet af oplevelsen.
God weekend.
Bedste hilsner Ulla
Hej Bodil
Bruger du tørrede eller friske abrikoser?
Julehilsner fra Merete
Hej Merete, jeg bruger tørrede! Det må jeg vist hellere rette i opskriften, for det er ikke nemt at få friske i december ? Tak for at spørge. Kh Bodil
Hej Bodil. Jeg fik aldrig vendt tilbage med feedback, men det er en skøn salat. Jeg tror godt den kunne få status som en tilbagevendende klassiker hver jul og generelt i vintermånederne.
Sådan en kommentar bliver jeg meget glad for. Tak Merete! Kh Bodil