Læs mere

"/> Luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas - Muttionline Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page

[Reklame for Valsemøllen]

Luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas

Måske skulle jeg kalde den Sophies luksus grønkålssalat? I hvert fald var det Sophie, der nærmest beordrede mig til at lægge opskriften op – nu!

Sophie er typen, der – det siger hun selv – kører alt ned med mayo, så jeg tager hendes udbrud som lidt af en kompliment. For salaten her har absolut ikke noget med mayo at gøre. Sophie må se at blive venner med en olie-eddike-dressing. Og ikke den allersimpleste af slagsen …

Luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas

Egentlig en salat til julefrokosten …

Luksus grønkålssalaten begyndte egentlig med min grønkålssalat med appelsin…  nej, det begyndte med, at jeg mistede mine nøgler, tiden løb, og jeg kunne ikke nå at lave den salat til vores julefrokost, som jeg først havde planlagt. Noget med auberginer i ovnen – det var tiden ikke til.

Men en salat til julefrokosten skal have noget ekstra. Så jeg gik all in på fyldet. Appelsiner. Granatæble. Abrikoser. Ristede mandler. Nogle strimler rødkål, mest til pynt.

Og så blev jeg ret glad for at finde en pose af Valsemøllens klar-til-brug-rugkerner i skabet. Sådan nogen, der bare skal hældes over med kogende vand og trække i 5-10 minutter – så er de klar. Perfekt til en salat, der skal gå lidt hurtigt.

Behøver jeg at sige, at jeg kom alt for sent til den julefrokost, og at de andre stort set var færdige med at spise, da jeg endelig ankom med min grønkålssalat?

Well, de søde mennesker spiste såmænd salaten alligevel. Og Sophie altså med overvældende begejstring. Selv gik jeg hjem og brugte weekenden på at justere. Mere appelsin. Kernerne lidt blødere. Lidt mindre hvidløg i dressingen.

Og nu ved jeg godt, hvad vi skal ha’ juleaften :-)

(Nøglerne? De dukkede heldigvis op igen).

Opskrift på luksus grønkålssalat med appelsin, granatæble og knas

Salater

Rækker til: 4

Forberedelse: 30 minutter

Tilberedning: 5 minutter

Til salaten skal du bruge:

  • 100 g Valsemøllen økologiske rugkerner klar til brug (de smager lidt ristet på den lækre måde)
  • 150 g grønkål
  • 1 spsk olivenolie
  • 50 g rødkål eller rød spidskål
  • 1/2 granatæble
  • 2 appelsiner
  • 50 g abrikoser
  • 50 g ristede mandler

Til dressingen skal du bruge (der bliver til flere gange):

  • revet skal af 1 økologisk appelsin
  • 1/2 dl appelsinsaft
  • 1/2 dl æblecidereddike
  • 1 fed hvidløg, presset
  • 1 spsk flydende honning (kan udelades, hvis din dressing ikke skal være for sød)
  • 1,5 dl rapsolie
  • 1 dl olivenolie
  • 1,5 spsk ravigotte sauce
  • 1/4 tsk salt

Sådan gør du:

  1. Hvis du ikke har ristede mandler på lager: Rist mandlerne i ovnen ved 150 grader i ca. 10-12 minutter, til skallen begynder at sprække.

  2. Hæld kogende vand over rugkernerne, og lad dem trække 5-10 minutter. Dræn dem, skyl med koldt vand, og drys med lidt salt.

  3. Snit grønkålen fra stænglerne, skyl den grundigt, og slyng vandet fra (eller rul den i et viskestykke). Tag en spsk olivenolie i hænderne, masser den ind i grønkålen, og hak kålen, evt. i maskine.

  4. Snit rødkålen (eller spidskålen) helt fint, gerne på mandolinjern.

  5. Skær skrællen af appelsinerne til salaten, og skær frugten i tern. Pil granatæblet. Hak de ristede mandler groft, og læg halvdelen til side til pynt.

  6. Ryst dressingen godt sammen i et glas.

  7. Vend salaten sammen med dressingen, og bred den ud på et fad. Pynt med mandlerne.

Tip! Kender du grønkålstricket?

Grønkål elsker at blive masseret i olivenolie. Bare lidt. Og det er meget nemmere at elske grønkål, når man lige bruger et øjeblik på det. Læs mere om tricket her.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.