Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Vegetarisk nøddepostej med svampe og svampesauce

Nøddepostej med svampe og svampesauce

Antal 4 personer
Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 1 time
Samlet 1 time 40 minutter

Ingredienser

Til nøddepostejen skal du bruge:
  • 200 g kartofler (kogte og let mosede, ca. 200 g)
  • 4 forårsløg
  • 2 fed hvidløg
  • olivenolie at stege i
  • 260 g rensede svampe (champignons er helt ok)
  • 75 g knoldselleri
  • 200 g gulerødder (ca. 3 stk.)
  • 2 spsk soja
  • 2 dl grøntsagsbouillon
  • 1,5 tsk tørret timian
  • 1,5 tsk tørret rosmarin
  • salt og friskkværnet peber
  • 350 g nødder (fx hasselnødder og valnødder)
  • 100 g rasp (alternativt reven brødkrumme eller fine havregryn)
  • 1 æg
Til svampesaucen skal du bruge:
  • 250 g svampe (fx mørke champignons og shiitake)
  • olivenolie
  • 1 dl grøntsagsbouillon
  • 1,5 dl fløde
  • 2 spsk soja
  • 2 spsk sherry (eller portvin – det søder lidt)
  • 1 spsk ribsgelé (alternativt gastrik eller syrligt syltetøj, fx tyttebær)
  • sovsejævner (eller majsstivelse rørt ud i lidt vand)
  • salt og friskkværnet peber

Kokkens noter

Hvis du gerne vil have æbler på toppen, skal du bruge ca. 2 syrlige æbler.
Du kan enten lægge dem i bunden af formen og vende nøddepostejen ud - det gjorde jeg. Alternativt bare fordele dem på toppen af din nøddepostej.

Dine egne noter

Tilberedning

Sådan laver du nøddepostejen:
  • Start med at sætte kartoflerne over, hvis du ikke har kogte kartofler på lager.
  • Pil og hak forårsløg og hvidløg fint, og sauter dem blanke i olivenolie.
  • Rens og hak svampene fint, og lad dem varme med i gryden. Skræl og riv gulerødder og selleri, og giv dem et par minutter med i gryden. Tilsæt grøntsagsbouillon, soya, timian og rosmarin, og varm igennem. Smag så på det. Mangler det salt, peber? Det må gerne være en smule til den salte side nu, for der kommer flere usalte ting i farsen.
  • Hak nødderne, eller kør dem i blender eller minihakker (det skal ikke blive fint mel, de skal have lidt knas).
  • Bland nu også rasp, æg og nødder i farsen, og fordel den i et fad eller en rugbrødsform (ca. 2 liter). Du kan enten smøre den først med smør eller beklæde den med bagepapir. Læg folie over.
    Tip: Jeg brugte en springform med tårn for at få den runde nøddepostej.
  • Tænd ovnen på 170 grader, og giv nøddepostjen ca. 50 minutter med folie og de sidste 10 minutter uden, så den får lidt farve.
  • Du kan også bage den i små forme, hvis du vil fryse noget af postejen ned til pålæg og madpakke. De skal så have kortere tid i ovnen (nok ca. 30 minutter, alt efter størrelse).
Mens nøddepostejen bager, kan du lave svampesaucen:
  • Rens svampene, og svits dem i olivenolie i en gryde, til de er skrumpet godt ind.
  • Tilsæt bouillon, fløde og soya, og kog op.
  • Smag til med sherry, evt. ribsgele, salt og peber.
  • Jævn saucen, til den har den tykkelse, du bedst kan li’.