I vinterhalvåret går der nærmest ikke en uge, hvor vi ikke får kartofler i ovnen og en god dip som en del af aftensmaden. Græske kartofler, ovnstegte kartofler, ovnkartofler, kartoffelbåde … kært barn har mange navne, men én ting har de til fælles: De bliver allerbedst, når vi skærer dem tyndt og lige gør os umage at koge dem op først.
Sprøde kartofler i ovn – med bagepulver
Bagepulver? Hvad har det at gøre i en opskrift på kartofler i ovn, kan du spørge – og svaret er: Hvis du vil have ekstra sprøde ovnkartofler, er det et snedigt trick. Sagen er, at når du koger kartoffelbådene med bagepulver, inden du sætter dem i ovnen, får du nedbrudt noget af stivelsen i overfladen af kartoflerne. De bliver kort sagt lidt udkogte på overfladen. Og når overfladen på den måde står åben, kan kartoflerne holde på mere af den olie, der gør dem sprøde.
Så ja, det er ikke verdens sundeste kartofler i ovnen. Men de sprødeste!
Og nej, det er ikke noget, jeg gør hver gang. Men jeg ville ønske, jeg orkede at forkoge dem hver gang, for det er virkelig umagen værd.
Godt tilbehør til det meste
Som barn fik jeg mest kartofler, der bare var kogt. Og de krævede en del sovs for at blive værd at spise. Siden er vi gået over til kartofler i ovn, og når de er rigtig sprøde, kan jeg bare spise dem, som de er. Men altså, en dip eller sauce (eller sovs!) gør jo ingen skade på den oplevelse.
Vi spiser kartoffelbådene til alt muligt – lige fra juleanden til hverdagens vegetarfrikadeller og bare sammen med en god fetadip.
Hej Bodil
Jeg er helt vild med dine opskrifter – bruger dem tit og ofte :-)
Min familie elsker traditionelle brunede kartofler, og så vil jeg høre, om du har erfaring med at lave dem i ovnen? Har set forskellige opskrifter, hvor de bliver lavet med brun farin…… Har du ellers opskrift på de brunede, søde kartofler (som jeg faktisk ikke selv er særlig vild med). Synes også altid det er en udfordring at skulle lave dem – kræver rigtig meget tålmodighed, når sukkeret smelter…..
Bedste hilsner
Suzanne
Hej Suzanne, tusind tak for den søde kommentar og tilliden! Og en indrømmelse: Jeg har kun lavet brunede kartofler en enkelt gang, og resultatet blev semi … Men, hvis jeg skulle igen, ville jeg forsøge med dem i ovnen. Af samme grund som du skriver. Så desværre, jeg kan ikke hjælpe lige med det. Håber du finder noget, der lykkes. Kh Bodil
Traditionelle brunede kartofler laves altid på pande. Pladder med ovn eller brun farin!. Det er det nemmeste i verden så kom blot i gang. Varm panden op med sukker. Fuld knald på. Når sukker farven ændres til gylden smider du lidt margarine på og kartoflerne ligeså. Kartoflerne skal være let fugtige. Ikke masser af vand for så sprøjter og sprutter det. Lad kartoflerne stille og roligt tage sukkeret til sig – du har skruet ned for varmen. Når du er glad for farven vender du kartoflerne rundt. Lad dem stå stille og roligt og lune op. Det er virkelig så nemt og uden problemer. Ingen stress.
Hej Henrik, tak for din no bullshit-kommentar. Hvis jeg elskede brunede kartofler, ville jeg straks gå i gang. Det gør jeg ikke, men jeg lader din kommentar stå her til fri afbenyttelse. Tak!
😃