
I vinterhalvåret går der nærmest ikke en uge, hvor vi ikke får kartofler i ovnen og en god dip som en del af aftensmaden. Græske kartofler, ovnstegte kartofler, ovnkartofler, kartoffelbåde … kært barn har mange navne, men én ting har de til fælles: De bliver allerbedst, når vi skærer dem tyndt og lige gør os umage at koge dem op først.
Sprøde kartofler i ovn – med bagepulver
Bagepulver? Hvad har det at gøre i en opskrift på kartofler i ovn, kan du spørge – og svaret er: Hvis du vil have ekstra sprøde ovnkartofler, er det et snedigt trick. Sagen er, at når du koger kartoffelbådene med bagepulver, inden du sætter dem i ovnen, får du nedbrudt noget af stivelsen i overfladen af kartoflerne. De bliver kort sagt lidt udkogte på overfladen. Og når overfladen på den måde står åben, kan kartoflerne holde på mere af den olie, der gør dem sprøde.
Så ja, det er ikke verdens sundeste kartofler i ovnen. Men de sprødeste!
Og nej, det er ikke noget, jeg gør hver gang. Men jeg ville ønske, jeg orkede at forkoge dem hver gang, for det er virkelig umagen værd.

Godt tilbehør til det meste
Som barn fik jeg mest kartofler, der bare var kogt. Og de krævede en del sovs for at blive værd at spise. Siden er vi gået over til kartofler i ovn, og når de er rigtig sprøde, kan jeg bare spise dem, som de er. Men altså, en dip eller sauce (eller sovs!) gør jo ingen skade på den oplevelse.
Vi spiser kartoffelbådene til alt muligt – lige fra juleanden til hverdagens vegetarfrikadeller og bare sammen med en god fetadip.


