Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

I vinterhalvåret går der nærmest ikke en uge, hvor vi ikke får kartofler i ovnen og en god dip som en del af aftensmaden. Græske kartofler, ovnstegte kartofler, ovnkartofler, kartoffelbåde … kært barn har mange navne, men én ting har de til fælles: De bliver allerbedst, når vi skærer dem tyndt og lige gør os umage at koge dem op først.

Sprøde kartofler i ovn – med bagepulver

Bagepulver? Hvad har det at gøre i en opskrift på kartofler i ovn, kan du spørge – og svaret er: Hvis du vil have ekstra sprøde ovnkartofler, er det et snedigt trick. Sagen er, at når du koger kartoffelbådene med bagepulver, inden du sætter dem i ovnen, får du nedbrudt noget af stivelsen i overfladen af kartoflerne. De bliver kort sagt lidt udkogte på overfladen. Og når overfladen på den måde står åben, kan kartoflerne holde på mere af den olie, der gør dem sprøde.

Så ja, det er ikke verdens sundeste kartofler i ovnen. Men de sprødeste!

Og nej, det er ikke noget, jeg gør hver gang. Men jeg ville ønske, jeg orkede at forkoge dem hver gang, for det er virkelig umagen værd.

Godt tilbehør til det meste

Som barn fik jeg mest kartofler, der bare var kogt. Og de krævede en del sovs for at blive værd at spise. Siden er vi gået over til kartofler i ovn, og når de er rigtig sprøde, kan jeg bare spise dem, som de er. Men altså, en dip eller sauce (eller sovs!) gør jo ingen skade på den oplevelse.

Vi spiser kartoffelbådene til alt muligt – lige fra juleanden til hverdagens vegetarfrikadeller og bare sammen med en god fetadip.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Sprøde kartofler i ovn

Aftensmad

Rækker til: 4

Tilberedning: 35-45 min.

Du skal bruge:

  • 2 liter vand (evt. + 1 tsk bagepulver)

  • 1 kg kartofler

  • 3 spsk olivenolie

  • 2 spsk frisk hakket rosmarin (eller 1 spsk tørret)

  • 1/4 tsk flagesalt + ekstra til servering

  • friskkværnet peber

  • evt. 1 fed hvidløg

Sådan gør du:

  1. Gør 2 plader klar med bagepapir.

  2. Sæt 2 liter vand til at koge i en gryde.

  3. Skur eller skræl kartoflerne, og skær dem i smalle både. Tilsæt evt. bagepulver til vandet, og kog kartoflerne i vandet 5-10 minutter – de skal ikke blive helt møre. Imens:

  4. Lav en god krydderolie med olivenolie, salt, peber og krydderurter (tørre eller friske).

    Tænd ovnen på 200 grader varmluft.

  5. Dræn vandet fra kartoflerne, og damp dem lidt af. Ryst dem så godt rundt i olien, og bred dem ud på bagepapir i ét lag (passer til 2 plader). Giv dem 35-40 minutter i ovnen, til de er gyldne og sprøde.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Kartofler i ovn med rosmarin - top sprødeKartofler i ovn med rosmarin - top sprøde

Måske også noget for dig?

4 kommentarer til Kartofler i ovn med rosmarin – top sprøde

  1. Hej Bodil
    Jeg er helt vild med dine opskrifter – bruger dem tit og ofte :-)

    Min familie elsker traditionelle brunede kartofler, og så vil jeg høre, om du har erfaring med at lave dem i ovnen? Har set forskellige opskrifter, hvor de bliver lavet med brun farin…… Har du ellers opskrift på de brunede, søde kartofler (som jeg faktisk ikke selv er særlig vild med). Synes også altid det er en udfordring at skulle lave dem – kræver rigtig meget tålmodighed, når sukkeret smelter…..

    Bedste hilsner
    Suzanne

    1. Hej Suzanne, tusind tak for den søde kommentar og tilliden! Og en indrømmelse: Jeg har kun lavet brunede kartofler en enkelt gang, og resultatet blev semi … Men, hvis jeg skulle igen, ville jeg forsøge med dem i ovnen. Af samme grund som du skriver. Så desværre, jeg kan ikke hjælpe lige med det. Håber du finder noget, der lykkes. Kh Bodil

  2. Traditionelle brunede kartofler laves altid på pande. Pladder med ovn eller brun farin!. Det er det nemmeste i verden så kom blot i gang. Varm panden op med sukker. Fuld knald på. Når sukker farven ændres til gylden smider du lidt margarine på og kartoflerne ligeså. Kartoflerne skal være let fugtige. Ikke masser af vand for så sprøjter og sprutter det. Lad kartoflerne stille og roligt tage sukkeret til sig – du har skruet ned for varmen. Når du er glad for farven vender du kartoflerne rundt. Lad dem stå stille og roligt og lune op. Det er virkelig så nemt og uden problemer. Ingen stress.

    1. Hej Henrik, tak for din no bullshit-kommentar. Hvis jeg elskede brunede kartofler, ville jeg straks gå i gang. Det gør jeg ikke, men jeg lader din kommentar stå her til fri afbenyttelse. Tak!
      😃

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.