Bagte rabarber til dessert, salat, morgen og aften

Bagte rabarber er en virkelig nem delikatesse, der tilsætter himmelsk sommersmag til alt fra morgenmad til salater og dessert. Her får du en enkel grundopskrift med hele 7 variationsmuligheder.

Hvis du har mange rabarber i haven, er bagte rabarber en lækker måde at forlænge sæsonen på. Du kan gemme dem i køleskabet nogle dage – eller i fryseren nogle måneder.

Haps, så er der hurtigt topping til morgenmaden, tilbehør til aftensmaden – eller til en nem dessert.

Her får du en enkel grundopskrift med hele 7 variationsmuligheder. Fra de helt enkle, der bare er søde – til de populære med vanilje og de hotte med chili! Du kan selvfølgelig også eksperimentere med andre smage – og del dem gerne med mig i kommentarfeltet nederst.

God fornøjelse!

Bagte rabarber til dessert, salat, morgen og aften

Bagte rabarber

Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 25 minutter
Samlet 35 minutter
Giv de første stjerner!
Bagte rabarber rummer så uendeligt mange muligheder for at fortrylle dine måltider hele året. Her får du 7 forslag.
Antal: 400 g

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

  • 400 g rabarber (renset vægt)
  • ½ tsk non-oxal (evt.)
  • ½ dl vand

De neutralt søde – tilsæt også:

  • 125 g sukker (kan også være honning eller agavesirup)
  • 2 spsk citronsaft (kun hvis du bruger non-oxal)

Dem med vanilje – tilsæt også:

  • 125 g sukker (kan også være honning eller agavesirup)
  • 1 vaniljestang (skrab kornene ud, og bland dem med sukkeret. Læg den hele vaniljestang i bunden af fadet)
  • 1 øko citron (Alternativt appelsin. Riv skallen fint, og brug også 2 spsk saft. )

Dem med hyldeblomst – tilsæt også:

  • 75 g sukker
  • 1 dl hyldeblomstsaft (koncentrat)

Dem med timian – tilsæt også:

  • 75 g sukker (kan også være honning )
  • 1 spsk friske timianblade (læg også gerne en kvist timian ved)
  • 1 spsk olivenolie
  • ¼ tsk flagesalt
  • lidt friskkværnet peber

De hotte med chili – tilsæt også:

  • 75 g sukker (kan også være honning eller agavesirup)
  • 1 rødløg i både
  • ½ frisk rød chili (i helt tynde skiver – smag dig frem)
  • 2 tsk lys eddike

Dem med ingefær – tilsæt også:

  • 125 g sukker (kan også være honning )
  • 1 øko appelsin (alternativt citron – heraf fintrevet skal og 2 spsk saft)
  • 15 g frisk ingefær (fint revet)

Dem med lakrids – tilsæt også

  • 125 g sukker
  • ½ tsk lakridspulver
  • 1 øko citron (fintrevet skal og 2 spsk saft)

Sådan gør du: 

  • Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
  • Skyl rabarberne, og snit blad og fod af (vær varsom i bunden – fjern kun det mest nødvendige, da det er her, både farve og smag er bedst). Snit rabarberstænglerne i passende stykker – se tips i teksten nedenfor.
  • Vend rabarberne med den valgte smagstilsætning. Læg dem tæt i et ildfast fad i ét lag. Hvis der er hele krydderier ved (vaniljestang, timiankvist), så læg den i bunden af fadet og rabarberne ovenpå.
  • Bag rabarberne i 20-25 minutter. Undlad at røre i dem undervejs (med mindre du vil have bagt rabarberkompot). Men tag gerne en ske og hæld saften over dem.
  • Tip: Test med en urtekniv efter et kvarter, om rabarberne er ved at være møre. Tiden afhænger meget af tykkelsen.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Bagte rabarber til morgenmad

Sådan en sommerdag er ekstra godt begyndt med bagte rabarber. Prøv dem fx til:

  • Yoghurt, skyr etc.
  • Havregrød
  • Chiagrød/overnight oats

Bagte rabarber til salat

Bag dine rabarber i pæne stykker (3-6 cm lange), og brug dem i salater. For eksempel i stedet for råsyltede rabarber:

Aftensmad: Bagte rabarber som tilbehør til fisk, grønt og kød

Mit eventyr med bagte rabarber begyndte med de hornfisk, min mand fik tilkæmpet sig efter en presset cykeltur over de nordsjællandske bakker til Den friske fisk i Tisvilde. Han nåede frem, liiiige da fiskehandleren havde nøglen i låsen kl. 17.31. Og fik heldigvis 3 hornfisk med hjem. De fik bagte rabarber, men jeg savnede lidt kant i opskriften. Sukker var ikke helt nok.

Nu har jeg leget lidt med smagene, og du må endelig bruge det som inspiration – leg med.

Jeg synes, rabarberne passer rigtig godt til fx:

Bagte rabarber til dessert – prøv:

  • Til en god vaniljeis (eller måske en anden is). Is med lune eller varme bagte rabarber er himmelsk!
  • Til en sød, blød mascarponecreme som den, jeg bruger i min rabarbertrifli. Tjek også marcipancrunchen, som du kan toppe op med.
  • I Eton mess – med knækket marengs og flødeskum med lidt flormelis
  • Til vaniljeskyr – top evt. op med ristede havregryn eller marcipancrunch
  • Til pandekager (med is)

Bagte rabarber i kager – prøv:

Hvilke rabarber er bedst?

Hvis du kan vælge, så vil jeg anbefale, du går efter de slanke, røde rabarber. De smager af mest og er mindst syrlige. Hvis du kun har tykkere, grønnere rabarber, kan det være, de skal have lidt mere sukker – og lidt længere tid i ovnen.

For det meste har man lidt af hvert, og det går også fint! Bare tjek, at alle rabarber er møre, når du tager dem ud af ovnen.

Hvordan skal rabarberne snittes?

Det er helt op til dig, hvordan du gerne vil snitte dine rabarber, men jeg synes, det er en fordel at snitte små stykker (2-4 cm) til mad, du typisk bare vil spise med ske – fx hvis rabarberne skal i en salat eller en koldskål.

De længere stykker (op til 8 cm) er oplagte, hvis rabarberne skal ses – de ser smukt ud til en kugle is eller som tilbehør til din aftensmad.

Bagte rabarber til dessert, salat, morgen og aften

Hvilken smag til hvad?

Egentlig gælder der ingen regler her, men ta’ det som inspiration. Alt afhænger af smagsløg og hvad du i øvrigt vil servere de bagte rabarber sammen med. Prøv fx:

  • De neutralt søde – til morgenmad, salat og dessert
  • Dem med vanilje – til morgenmad og desserter
  • Dem med hyldeblomst – til morgenmad, en sommersalat og dessert
  • Dem med timian – til fisk, kød og anden aftensmad, fx grillmad
  • De hotte med chili – til morgenmad, desserter og som tilbehør til aftensmad
  • Dem med ingefær – til morgenmad, salater, dessert og som tilbehør til aftensmad
  • Dem med lakrids – til dessert

Bliver der rabarbersaft eller rabarbersirup til overs?

Det er næsten det bedste: Saften i bunden af fadet. Hvis den ikke bliver spist sammen med rabarberne, kan du enten bruge den, som den er – eller koge den lidt ind til rabarbersirup. Gem den endelig, og brug den til fx:

  • Rabarberbrus. Bare tilsæt is og dansk vand
  • Morgenmad eller dessert – bedst hvis saften er kogt ind til sirup
  • Drinks!

Vil du neutralisere syren i rabarberne?

Rabarber indeholder oxalsyre – en syre, der binder kalk, og det kan du mærke, fordi syren bider i tænderne (og du kender det også fra spinat). Hvis du gerne vil gøre dine rabarber blidere ved tandsættet, kan du tilsætte non-oxal. Det er et kalciumklorid, der neutraliserer oxalsyren. Desværre tager det også en del af smagen, så det er lidt en balance.

Hvis du vil skrue lidt op for smagen igen, kan du tilsætte lidt anden syre. Ofte bruger jeg citron, lime eller appelsin – du kan også bruge en lille tsk æblecidereddike.

Til de 400 g rabarber vil jeg anbefale ca. 1/2 tsk nonoxal.

Bemærk, at oxalsyren i rabarberne bliver neutraliseret, hvis du spiser rabarberne sammen med et mælkeprodukt, fx i en koldskål eller til is – eller hvis du bruger de bagte rabarber på yoghurt eller skyr til morgenmad.

Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Ingen kommentarer endnu

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse:




  1. Hej Bodil. Serverer du de bagte rabarber varme eller afkølede? Kan de holde sig i lukkede beholdere i nogle dage eller??
    Glæder mig til at læse dit svar. På forhånd tak. Mvh. Mirja

    • Hej Mirja, tak for godt spørgsmål! Du kan både bruge dem varme og afkølede – jeg gør mest det sidste, men som tilbehør til varm mad, kan de også være gode, når de er varme 🙂 Og ja, låg på og i køleskabet. Der holder de sig en lille uge (måske længere), og ellers kan de også fryses.
      Håber de kan bruges! Kh Bodil