Hindbærtærte med havrecrumble var en rigtig søndagsklassiker i min familie. Sådan en, der er blevet bagt år ind og år ud til teen søndag eftermiddag. Og selvom tærten grundlæggende er bagt med meget enkle ingredienser, er den overraskende god, som min søsters veninde sagde.
Jeg har forbedret opskriften yderligere siden da – med mandler og marcipan – så mon ikke det holder endnu?
Hindbærtærten er en rigtig klassisk bærtærte med syrligt fyld – og med en uimodståelig topping af havregryn og mandler. Nåja, tilsat smør og sukker. Lidt som en crumble, bortset fra at smørret er smeltet først.
Hindbærtærten er god lige ud af ovnen, god dagen efter, god at tage op af fryseren – vist nærmest altid bare et godt indslag. Og endda rigtig nem at bage.
Få en ekstra sprød hindbærtærte – med metalform og kagemel
Plejer du at bage tærter i de klassiske tærtefade af keramik og porcelæn, kender du sikkert balladen: Tærtebunden bliver blød, og den vil ikke rigtig op af tærtefadet. Så prøv at skifte til en metalform. Det får jeg ikke penge for at skrive.
En form af metal gør underværker, fordi den er langt bedre til at overføre varmen. Det giver dig den lækre sprøde bund – og tærten er langt nemmere at få ud af tærtebunden bagefter. De fleste metalforme har løs bund, hvilket bare gør det endnu lettere.
Eneste ulempe er, at den ikke kan gå i opvaskemaskinen. Men prøv alligevel.
Melet gør også en forskel, når du bager tærte. Her er det en fordel at vælge mel med lavt proteinindhold – fordi det danner mindre gluten. Gluten er det, der giver surdejsboller en lang, elastisk krumme – men i tærten vil jeg det modsatte: En kort, sprød og porøs krumme. Derfor mel med ekstra lavt proteinindhold. Typisk vil det billige mel have et lavt proteinindhold – bare kig på posen. Ikke over 10 g pr. 100 g mel. Du kan selvfølgelig også bruge det, der hedder kagemel.