Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
En sød galette med bær, vaniljeis - og masser af smag! Glæd dig til en nem og lækker dessert, der smager af sol og sommer!
En galette med bær og chokolade er den nemmeste, lækreste sommerdessert – og et godt, lidt anderledes bud på en sommerkage med bær. Og du kan bruge de røde bær, du har (dvs. fx jordbær, solbær, brombær, blåbær og hindbær. Ribs kun i mindre mængder).
Jeg brugte mest jordbær og supplerede med hindbær og solbær. Jordbær er ikke så kraftige i smagen, men de fungerer supergodt sammen med hindbær og solbær. Så ta’ de bær, du kan finde.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Jeg har faktisk allerede fået en del bærdesserter i år, men de fleste af dem har været lidt tamme. Altså, det gælder ikke dem, der bare består af friske, danske jordbær! Dem bliver jeg aldrig træt af. Men jordbærmousse, bær med marengs – det bliver lidt for sødt og karakterløst til mig. Derfor har jeg arbejdet med nogle ekstra smagsstoffer, der fungerer godt med sommerens søde bær:
Chokolade! Du kender nok friske jordbær dyppet i mørk chokolade. Behøver jeg sige mere?
Citronskal! Ideen fik jeg på Cafe Flora i Gilleleje. De havde en cheesecake med en bund, hvor der umiskendeligt var citronskal i. Måske bare fra nogle kiks med citronskal, men lige meget – det var himmelsk! (Det er cafeen i det hele taget, for øvrigt).
Citronsaft! Hvis du bruger hindbær, er det ikke nødvendigt, men der skal lidt ekstra syre til jordbær, som jeg brugte. Det gælder også fx brombær og blåbær.
Mandler! En tærtebund med mandler er bare en bedre tærtebund til en dessert. Også selvom dejen ikke er helt så nem at arbejde med. Punktum.
Vanilje! Bærtærte og vaniljeis – god kombi, ikke? Så hvorfor ikke også give bunden et skud god vanilje?
Jeg elsker desserter og kager med frugt og bær, og her får du lige et par af mine andre favoritter:
Jeg laver tit galette, når jeg får gæster spontant – altså de der dejlige aftener, hvor jeg møder nogen hos købmanden (eller på stranden) og vi aftaler at spise sammen. Så står jeg for desserten. For dejen kan laves på forhånd og gemmes i fryseren. Og bær har jeg næsten altid – enten i fryseren eller friske i sæsonen. Hvis jeg har lidt mynte eller citronmelisse stående, hakker jeg det fint og drysser over ved servering. Det gi’r sådan et friskt pift og ser lidt fint ud. Is kan jeg købe hos den selvsamme købmand – eller bare lave en frisk blanding af græsk yoghurt, flødeskum og vaniljesukker. Det kan altså også noget – især hvis bærrene er søde og modne.
Og apropos variation: Du behøver jo ikke holde dig til jordbær og hindbær. I juli er stikkelsbær også en sjov (og lidt overset) mulighed, især hvis du kombinerer med en god chokolade og lidt ekstra sukker.
Eller prøv med blåbær og et nip kardemomme i fyldet – det smager som en svensk sommerferie, pakket ind i smør og kærlighed.
Og hvis du en dag står med nogle halvkedelige bær, der ikke helt smager af noget – så vend dem med lidt rørsukker og citronskal, og lad dem trække i et kvarter, før du blander dem med resten. Det gør underværker. Der skal ikke så meget til, før en galette går fra “nå, den var da meget god” til “må jeg ikke godt få opskriften?”
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)