Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Klassisk lagkage - lagkage med creme og syltetøj

Det her er virkelig en klassiker fra alle mine egne børnefødselsdage, og mine egne piger har elsket den i mange år: En klassisk lagkage med hjemmebagte bunde, creme og hindbærsyltetøj.

Igennem årene har den været pyntet på lige så mange måder, som der har været fødselsdage (og det er mange!). Du kan fx vælge:

 • En almindelig glasur, evt. med lidt pastafarve. Pynt med krymmel, tørrede blomster, friske bær, flødeskum, frysetørrede bær, hakket chokolade …
 • En hindbærglasur, hvor du tager 50 g hindbær og blender dem med flormelis, til du har en tyk glasur.
 • Chokoladeganache i stedet for glasur. Find opskriften på chokoladeganache her, hvor jeg har brugt den til en kanellagkage. Evt. lav den lidt tyndere (=lidt mere vand), så den kan løbe ned ad siderne.
 • Lys og flag, selvfølgelig!
 • Eller som jeg gjorde her: Romglasur, pistacie og friske hindbær .

Jeg kan også varmt anbefale, at du laver dit eget hindbærsyltetøj. Det tager et kvarter. Og det smager himmelsk – meget kraftigere i smagen end det, du køber. Bare brug frosne hindbær.

Lækre, fugtige lagkagebunde til ægte gammeldags lagkage

Jeg har aldrig forstået, hvorfor en lagkage skulle bages med sukkerbrødsbunde. I stedet bager jeg bundene af noget, der minder om sandkagedej. Det giver meget mere lækre lagkagebunde, der ikke bare er som tørre æggebakker i munden. Resultatet er en gammeldags lagkage med fugtige og lidt tungere bunde, som jeg allerbedst kan li’ det.

Klassisk lagkage med bagebælte – og uden buet top!

For at få 3 nogenlunde flade lagkagebunde har jeg brugt bagebæltetricket (og det kræver ikke særligt udstyr, du ikke har i huset). Sagen er, at når du bager i en springform, får dejen hurtigt varme i siderne, så den sætter sig der først. Det betyder også, at når kagen så hæver videre i ovnen, hæver den mest på midten. Og det giver en lidt sjov facon på den øverste bund.

Derfor: Brug et bagebælte. I mit tilfælde var det bare et viskestykke, jeg foldede, så det passede til højden på springformen, gjorde det vådt, og vred det op. Det bandt jeg om springformen med en snor, viklet et par gange rundt.

Det våde viskestykke holder temperaturen nede i kanten, så hele kagen kan hæve mere harmonisk. Og det bliver lettere at skære 3 flade bunde, når lagkagen er bagt.

Hvordan bliver kagen til 3 lagkagebunde??

Jo, her bruger jeg min mors lagkagetrick:

 • Skær først en rille hele vejen rundt der, hvor du gerne vil have, bundene skal dele. Det gør du to steder, så du får 3 ca. lige tykke bunde.
 • Tag så et stykke sytråd (ca. 80 cm), som du trækker ind i rillen hele vejen rundt.
 • Kryds de to ender og træk forsigtigt til – vupti, tråden skærer kagen igennem. Gentag i den anden rille, og du har 3 bunde.
Klassisk lagkage - lagkage med creme og syltetøj

Tip: Læg lagkagen sammen i god tid

En klassisk lagkage med creme og syltetøj kan du roligt lægge sammen i god tid – dagen før eller nogle timer før, den skal spises. Det bliver den faktisk bare bedre af.

Og hvis der bliver en rest, kan den fryses. Ja, den kan. Og du kan næsten ikke smage forskel, når den er tøet op.

Gem

Klassisk lagkage med creme og syltetøj

Desserter og kager

Rækker til: 8-10

Tilberedning: 60 min

Til bundene skal du bruge:

 • 200 g blødt smør
 • 200 g sukker
 • 200 g hvedemel
 • 2 tsk bagepulver
 • 4 æg
 • 4 spsk fløde eller mælk

Til cremen skal du bruge:

 • 2 dl mælk
 • 2 dl fløde
 • 1,5 tsk vaniljesukker
 • 1 æg + 2 blommer
 • 2 spsk sukker
 • 2 spsk majsstivelse (fx Maizena, men altså ikke sovsejævner ...)

Husk også:

 • Hindbærmarmelade - gerne hjemmelavet (se link i instruktionen)

Til pynt skal du fx bruge:

 • 1/2 dl rom + flormelis til glasur
 • Finthakkede usaltede pistacienødder
 • Nogle få friske hindbær

Sådan laver du lagkagebundene:

 1. Sæt alle ingredienser frem og vent, til de har stuetemperatur.

 2. Beklæd en springform med bagepapir – eller smør den grundigt med smør. Giv den dit viskestykke-bagebælte på (se beskrivelsen ovenfor).

 3. Rør alle ingredienser til dejen sammen på én gang med en pisker. Stop, så snart dejen er jævn, og hæld den over i formen.

 4. Tænd ovnen på 150 grader, og bag lagkagen i 60 minutter. Test med en tandstikker eller stegegaffel, at der ikke følger dej med op, når du prikker i den (test ude i kanten, hvis du bruger bagebælte). Tag den ud, og sæt formen på en bagerist.

 5. Lad den køle af 5 minutter i formen, og vend den så forsigtigt ud, og lad den køle helt af.

Sådan laver du cremen:

 1. Varm fløde/mælk op i en gryde, til den næsten koger. Kun næsten!

 2. Imens: Pisk de øvrige ingredienser grundigt sammen i en skål, bare med håndpiskeriset.

 3. Hæld den næsten kogende mælk op i æggeblandingen og pisk igen i hånden.

 4. Hæld det retur i gryden, og sæt det over varmen igen, mens du løbende pisker videre – pas på, at der ikke er for voldsomt blus på. Nu begynder cremen at tykne fra bunden. Pisk videre, til cremen er helt tyk, og tag gryden af varmen.

 5. Køl gerne cremen hurtigt af ved at sætte gryden i koldt vandbad.

Sådan lægger du lagkagen sammen:

 1. Del kagen i 3 bunde – se tricket ovenfor. Læg den nederste bund på et fad.

 2. Fordel først halvdelen af syltetøjet (gerne hjemmelavet) og dernæst halvdelen af cremen på den nederste bund. Læg den næste bund over, og gentag. Læg den sidste bund øverst.

 3. Bland en glasur, der er tyk nok til at blive hængende – men tynd nok til at løbe ned ad kanterne. Hak pistaciekernerne. Halver hindbærrene.

 4. Fordel glasuren over kagen, og pynt den. Lad den gerne trække nogle timer (eller til i morgen), inden du serverer.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip! Sådan beklæder du nemt din springform med bagepapir

Du får to metoder: Matematikerens. Og den dovne koks.

Matematikerens: Tag et stykke bagepapir og en blyant – tegn omridset af springformen på bagepapiret. Klip så bagepapiret til, så der er ca. 8 cm bagepapir rundt om cirklen. Og klip hakker fra kanten ind til cirklen. Så det det nemt at få bagepapiret til at lægge sig ordentligt i springformen. Vend blyantstregen udad, så den ikke kommer i kontakt med dejen.

Klassisk lagkage - lagkage med creme og syltetøj

 

Og den dovne koks:

Krøl bagepapiret sammen i hånden, og gør det vådt. Vrid det let, og dup det værste vand af. Nu er bagepapiret blødt og medgørligt, så du nemt kan få det til at passe i springformen.

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.