Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Klassisk lagkage - lagkage med creme og syltetøj

Det her er virkelig en klassiker fra alle mine egne børnefødselsdage, og mine egne piger har elsket den i mange år: En klassisk lagkage med hjemmebagte bunde, creme og hindbærsyltetøj.

Igennem årene har den været pyntet på lige så mange måder, som der har været fødselsdage (og det er mange!). Du kan fx vælge:

  • En almindelig glasur, evt. med lidt pastafarve. Pynt med krymmel, tørrede blomster, friske bær, flødeskum, frysetørrede bær, hakket chokolade …
  • En hindbærglasur, hvor du tager 50 g hindbær og blender dem med flormelis, til du har en tyk glasur.
  • Chokoladeganache i stedet for glasur. Find opskriften på chokoladeganache her, hvor jeg har brugt den til en kanellagkage. Evt. lav den lidt tyndere (=lidt mere vand), så den kan løbe ned ad siderne.
  • Lys og flag, selvfølgelig!
  • Eller som jeg gjorde her: Romglasur, pistacie og friske hindbær .

Jeg kan også varmt anbefale, at du laver dit eget hindbærsyltetøj. Det tager et kvarter. Og det smager himmelsk – meget kraftigere i smagen end det, du køber. Bare brug frosne hindbær.

Gammeldags lagkage med lækre, fugtige lagkagebunde

Jeg har aldrig forstået, hvorfor en lagkage skulle bages med sukkerbrødsbunde. I stedet bager jeg bundene af noget, der minder om sandkagedej. Det giver meget mere lækre lagkagebunde, der ikke bare er som tørre æggebakker i munden. Resultatet er en gammeldags lagkage med fugtige og lidt tungere bunde, som jeg allerbedst kan li’ det.

Hvis du har købt færdige bunde …

… så kan du selvfølgelig bruge opskriften på cremen og syltetøjet (og glasuren) – og give de færdige bunde lidt ekstra hjemmelavet kærlighed.

Klassisk lagkage med bagebælte – og uden buet top!

For at få tre nogenlunde flade lagkagebunde har jeg brugt bagebæltetricket (og det kræver ikke særligt udstyr, du ikke har i huset). Sagen er, at når du bager i en springform, får dejen hurtigt varme i siderne, så den sætter sig der først. Det betyder også, at når kagen så hæver videre i ovnen, hæver den mest på midten. Og det giver en lidt sjov facon på den øverste bund.

Derfor: Brug et bagebælte. I mit tilfælde var det bare et viskestykke, jeg foldede, så det passede til højden på springformen, gjorde det vådt, og vred det op. Det bandt jeg om springformen med en snor, viklet et par gange rundt.

Det våde viskestykke holder temperaturen nede i kanten, så hele kagen kan hæve mere harmonisk. Og det bliver lettere at skære 3 ensartede flade bunde, når lagkagen er bagt.

Hvordan bliver kagen til 3 lagkagebunde??

Jo, her bruger jeg min mors lagkagetrick:

  • Skær først en rille hele vejen rundt der, hvor du gerne vil have, bundene skal dele. Det gør du to steder, så du får tre ca. lige tykke bunde.
  • Tag så et stykke sytråd (ca. 80 cm), som du trækker ind i rillen hele vejen rundt.
  • Kryds de to ender og træk forsigtigt til – vupti, tråden skærer kagen igennem. Gentag i den anden rille, og du har tre bunde.

Hvis du er ferm med en kniv med langt blad, kan du selvfølgelig også skære kagen op i 3 bunde med den. Jeg synes bare nemt, jeg kommer til at skære skævt, og det undgår jeg med tricket ovenfor.

Klassisk lagkage - lagkage med creme og syltetøj

Tip: Læg lagkagen sammen i god tid

En gammeldags lagkage med creme og syltetøj kan du roligt lægge sammen i god tid – dagen før eller nogle timer før, den skal spises. Det bliver den faktisk bare bedre af.

Og hvis der bliver en rest, kan den fryses. Ja, den kan. Og du kan næsten ikke smage forskel, når den er tøet op.

Andre lagkager?

Hvis du får lyst til en lidt anderledes lagkage, så får du et par af mine andre yndlingsopskrifter her:

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Klassisk lagkage med creme og syltetøj

Desserter og kager

Rækker til: 8-10

Tilberedning: 60 min

Til bundene skal du bruge:

  • 200 g blødt smør

  • 200 g sukker

  • 200 g hvedemel

  • 2 tsk bagepulver

  • 4 æg

  • 4 spsk fløde eller mælk

Til cremen skal du bruge:

  • 2 dl mælk

  • 2 dl fløde

  • 1,5 tsk vaniljesukker

  • 1 æg + 2 blommer

  • 2 spsk sukker

  • 2 spsk majsstivelse (fx Maizena, men altså ikke sovsejævner …)

Husk også:

Til pynt skal du fx bruge:

  • 1/2 dl rom + flormelis til glasur

  • Finthakkede usaltede pistacienødder

  • Nogle få friske hindbær

Sådan laver du lagkagebundene:

  1. Sæt alle ingredienser frem og vent, til de har stuetemperatur.

  2. Beklæd en springform med bagepapir – eller smør den grundigt med smør. Giv den dit viskestykke-bagebælte på (se beskrivelsen ovenfor).

  3. Rør alle ingredienser til dejen sammen på én gang med en pisker. Stop, så snart dejen er jævn, og hæld den over i formen.

  4. Tænd ovnen på 150 grader, og bag lagkagen i 60 minutter. Test med en tandstikker eller stegegaffel, at der ikke følger dej med op, når du prikker i den (test ude i kanten, hvis du bruger bagebælte). Tag den ud, og sæt formen på en bagerist.

  5. Lad den køle af 5 minutter i formen, og vend den så forsigtigt ud på en bagerist, og lad den køle helt af.

Sådan laver du cremen:

  1. Varm fløde/mælk op i en gryde, til den næsten koger. Kun næsten!

  2. Imens: Pisk de øvrige ingredienser grundigt sammen i en skål, bare med håndpiskeriset.

  3. Hæld den næsten kogende mælk op i æggeblandingen og pisk igen i hånden.

  4. Hæld det retur i gryden, og sæt det over varmen igen, mens du løbende pisker videre – pas på, at der ikke er for voldsomt blus på. Nu begynder cremen at tykne fra bunden. Pisk videre, til cremen er helt tyk, og tag gryden af varmen.

  5. Køl gerne cremen hurtigt af ved at sætte gryden i koldt vandbad.

Sådan lægger du lagkagen sammen:

  1. Del kagen i 3 bunde – se tricket ovenfor. Læg den nederste bund på et fad.

  2. Fordel først halvdelen af syltetøjet (gerne hjemmelavet) og dernæst halvdelen af cremen på den nederste bund. Læg den næste bund over, og gentag. Læg den sidste bund øverst.

  3. Bland en glasur, der er tyk nok til at blive hængende – men tynd nok til at løbe ned ad kanterne. Hak pistaciekernerne. Halver hindbærrene.

  4. Fordel glasuren over kagen, og pynt den. Lad den gerne trække nogle timer (eller til i morgen), inden du serverer. Lagkagen skal hvile ved køleskabstemperatur.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Tip! Sådan beklæder du nemt din springform med bagepapir

Du får to metoder: Matematikerens. Og den dovne koks.

Matematikerens: Tag et stykke bagepapir og en blyant – tegn omridset af springformen på bagepapiret. Klip så bagepapiret til, så der er ca. 8 cm bagepapir rundt om cirklen. Og klip hakker fra kanten ind til cirklen. Så det det nemt at få bagepapiret til at lægge sig ordentligt i springformen. Vend blyantstregen udad, så den ikke kommer i kontakt med dejen.

Klassisk lagkage - lagkage med creme og syltetøj

 

Og den dovne koks:

Krøl bagepapiret sammen i hånden, og gør det vådt. Vrid det let, og dup det værste vand af. Nu er bagepapiret blødt og medgørligt, så du nemt kan få det til at passe i springformen.

Klassisk lagkage - lagkage med creme og syltetøj

Måske også noget for dig?

10 kommentarer til Klassisk lagkage – lagkage med kagecreme og syltetøj

  1. Hej
    Jeg vil prøve at lave denne kækkere lagkage til min søns fødselsdag , kan jeg lave hele lagkagen dagen før ?
    Jeg har aldrig prøvet at bage bunde før , er de nemme at dele over i 3 ? Håber da det lykkes !!
    Med kærlig hilsen
    Marianne Larsen .

    1. Hej Marianne, tak for dit spørgsmål. Du kan fint lave kagen dage i forvejen, måske bare pynte den på dagen. Bare sørg for at opbevare den koldt og overdækket. Og uh, det er svært for mig at sige, om du synes, det er svært at dele bundene! Tag dig god tid og læs instruktionen et par gange – og sørg for, du ikke skal flytte rundt på bundene mere end højst nødvendigt. Jeg plejer at placere hele kagen på det fad, jeg vil servere på, inden jeg deler den, så skal den nederste bund ikke flyttes. Jeg håber, du har mod på det, og jeg synes ikke, bundene er så sarte igen, hvis man får dem delt i nogenlunde lige tykkelse. Og endelig: Creme og glasur jo camouflere det meste ;-) Håber den falder i god smag. Tillykke med ham! Kh Bodil

    1. Hej Laura
      Godt spørgsmål, jeg er ikke lige hjemme hos springformen ? Men en standardstørrelse, 22-24 cm vil jeg mene. God bagelyst! Kh Bodil

    1. Hej Pernille, jeg bruger typisk en blanding af sødmælk og piskefløde. Men det er ret fleksibelt :-) Så du gør, som du synes. En creme på ren skummetmælk vil jeg dog ikke anbefale ;-) Kh Bodil

  2. Hej,
    Blommerne i kagecremen, skal de være pasteuriserede?
    Når du vender bundene ud af springformen og lader køle helt af, skal den så står på en rist?
    Hvor koldt skal lagkagen stå natten over? Køleskabskoldt, eller?

    1. Hej Katrine, tak for dine spørgsmål. Det bør ikke være nødvendigt at bruge pasteuriserede blommer – for det første, fordi Fødevarestyrelsen ikke længere anbefaler det (risikoen for at blive syg af salmonella fra danske æg er meget lille), for det andet fordi blommerne bliver opvarmet (de skal op på 87 grader i 15 sekunder eller 90 grader i 5 sekunder, hvis du vil være helt sikker). Og ja, jeg vil anbefale at lade kagen køle af på en rist. Når kagen er lagt sammen med cremen, skal den helst opbevares ved køleskabstemperatur (af hensyn til holdbarhed af mælk og æg). Håber det hjælper! Og god fornøjelse. Kh Bodil

  3. Hej Bodil!
    Jeg har netop lavet forarbejdet til lagkagen og smagt på hindbærmarmeladen. Den smager virkelig af hindbær og sommer! Lagkagen skal serveres i morgen til fejring af standerhejsningen i Hellerup Dameroklub. Der bliver 7 andre lagkager af forskellig slags!
    Kærlig hilsen, Anette

    1. Hej Anette
      Ej, det lyder hyggeligt – 7 lagkager! Så er sæsonen da skudt i gang. Jeg håber I får en fin dag (og at lagkagen smager, selvfølgelig) 😊
      Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.