Følg med her:
Finskbrød – min mors klassiske opskrift

Finskbrød – min mors klassiske julesmåkager (helt uden æg i dejen)
Finskbrød hører til julens helt store klassikere hjemme hos os. Sådan en småkage, der knaser lystigt, smager sødt og smørmættet – og drysser perlesukker ud over hele køkkenet, når man tager den første bid. Jeg ved ikke, hvordan du har det, men for mig er julens bagværk noget af det hyggeligste. Og finskbrød? De skal være hjemmebagte. Nybagte. Punktum.
Denne opskrift er min mors – og derfor selvfølgelig også den bedste. Den er enkel, nostalgisk og med lige præcis dét, der gør finskbrød til finskbrød: Smør, sukker og mandler. Det eneste, jeg har tilføjet, er det lille kagerulle-trick til sidst, som giver den karakteristiske, lidt flade form og sørger for, at topping sidder fast. Se videoen under opskriften.
Finskbrød uden æg – helt perfekte
En sjov ting ved de her finskbrød er, at dejen faktisk slet ikke indeholder æg. Det gør dem ikke bare ekstra sprøde og smuldrende – det betyder også, at de er velegnede til dig, der gerne vil bage uden æg. Eller som måske bare er løbet tør for æg midt i julesmåkageræset.
Æg bruger jeg kun til at pensle med, så mandler og perlesukker kan hænge fast. Og det fungerer altså fremragende. Hvis du vil gøre dem helt æggefri, kan du sagtens pensle med en smule mælk eller plantefløde i stedet.
Bag finskbrød tæt på jul – og spis dem nybagte
Det bedste ved finskbrød (udover smagen) er måske, at de er så hurtige at lave. Der er ikke noget med at rulle og stikke ud i timevis – her former vi bare dejen til stænger, drysser løs og giver dem en kort bagetid. Men! Jeg vil virkelig anbefale, at du venter med at bage dem til lige før jul. De smager klart bedst, når de er nybagte. Sprøde, smørmættede og med den fineste balance mellem sødt og nøddeagtigt.
Da min far levede, lærte jeg at bage dem lige op til jul – for det var nok hans yndlings-julesmåkage, og han satte virkelig pris på den nybagte. Nu om stunder plejer jeg at lave en portion lillejuleaften, når vi tuner ind med benene oppe, julemusikken i ørerne og te i koppen. Og så holder de sig sprøde og lækre i nogle dage – altså, hvis de ikke forsvinder før.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 250 g mel
- 190 g smør (koldt)
- 65 g sukker
Til topping:
- 1 æg
- 15 g mandler
- perlesukker
Sådan gør du:
- Smuldr smørret ud i mel og sukker, og saml dejen. Der skal ikke hverken æg eller anden væske i.
- Del dejen i 5 lige store stykker, og rul dem ud til ca. 38 cm lange pølser. Læg dem helt sæt på et stykke bagepapir, og læg dem i køleskabet en halv time.
- Tænd ovnen på 190 grader (over/undervarme).
- Hak mandlerne forholdsvis fint, og pisk ægget sammen. Tag så finskbrødene ud på bordet, og pensl dem med æg. Drys med de hakkede mandler og til sidst perlesukker. Giv så hele flokken en lille tur med kagerullen – så får finskbrødene den karakteristiske lidt flade facon, og drysset sidder bedre fast.
- Læg dem på bagepapir med lidt afstand. De kan være på én plade.
- Bag dem i 13-15 minutter. Køl af på en bagerist.
- Spis dem nybagte – så er de allerbedst!
Videoopskrift


Julestemning i en småkage
Finskbrød er sådan en småkage, der giver julelys i øjnene, også når de små trimler ind ad døren til vores julepakkespil i juledagene. De er simple, smøragtige, sprøde – og drysset med alt det gode. Jeg elsker, hvordan de oser af barndom og køkkenhygge. Og jeg lover, at selv nybegyndere kan få dem til at lykkes.
Så hvis du mangler en nem, klassisk julesmåkage – men med masser af smag og charme – så prøv de her finskbrød. De er et lille stykke jul, du selv kan bage.
Glædelig bagelyst – og glædelig jul!
Vil du have mere julesødt i dit køkken?
Kig forbi min opskrift på vaniljekranse med mandler – eller honningkage brosten med romglasur! Og husk, du kan finde hele min julebagekategori lige her.


