Vaniljekranse med mandler er verdens bedste vaniljekranse. Få tips til ekstra smag - og nyd dem, når de er friskbagte!
Vaniljekranse skal bages med smør – og mandler!
I min barndom bagte vi småkager med margarine, fordi min mormor og morfar havde en margarinefabrik i Ribe. Det var nærmest forbudt at sige ordet ‘smør’ i min mors barndomshjem. Men nu har jeg lært det, og selvfølgelig skal småkagerne være smørbagte til jul.
Og nu, hvor både min mormor og morfar (og mor) for længst er lagt til hvile, kan jeg godt sige det højt: Hold da op, hvor vaniljekranse smager meget bedre med smør! Og med mandler. Her kommer favoritopskriften, som min søster fandt hos sin svigermor. Anne Marie har nemlig styr på det der med vaniljekranse, smør og mandler.
Der bliver 2-3 plader vaniljekranse. Du kan også bage dobbelt portion, hvis du orker eller har god hjælp.
Vaniljekranse med mandler – og ekstra smag
Forb. tid 40 minuttermin
Tilb. tid 10 minuttermin
Køletid 1 timet
Samlet 1 timet50 minuttermin
Giv de første stjerner!
Julens klassiske vaniljekranse bliver allerbedst med ristede mandler. Det tager lidt længere tid, men det er umagen værd!
Antal: 50stk.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Undgå sort skærm
Du skal bruge:
40gmandler
½vaniljestangReklamelink(kornene (eller ½ tsk vaniljepulver))
250ghvedemel
125gsukker
190gsmør(koldt)
½æg(sammenpisket)
Sådan gør du:
Start med mandlerne. Kog dem op, til skallen løsner sig (et minut eller to), hæld koldt vand på og smut dem.
Vil du riste mandlerne – så er det nu. Tænd ovnen på 150 grader varmluft, læg mandlerne på en plade, og giv dem 15-20 minutter (sæt ind i kold ovn, ingen grund til at vente). De skal bare blive lidt lysebrune, ikke mere. Køl dem helt af.
Hak mandlerne fint i en minihakker eller måske en gammeldags persillehakker.
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas dem sammen med lidt af sukkeret – nemmest på et skærebræt med den flade side af en kniv.
I hånden: Hæld mel, sukker og dit blandede vaniljesukker ud på bordet, og smuldr smørret heri, til det ligner rasp. Tilsæt de finthakkede mandler, og saml dejen med ægget.
På maskine: Hæld mel, sukker og det blandede vaniljesukker i maskinen, og skær det kolde smør i små tern. Kør det i maskinen, til det ligner rasp. Tilsæt finthakkede mandler, og saml dejen med ægget.
Læg dejen på køl, til den er stiv. Mindst en time, gerne en dag eller flere.
Så er det frem med køkkenmaskinen (eller en gammeldags kødhakker med håndsving). Sæt den plade i, der har en stjerneform. Når du kører dejen igennem, er det en fordel, at du ikke kører for hurtigt. Ellers flyver stængerne nærmest ud af maskinen. Det er også en fordel at være to om det, så den ene kan tage imod stængerne, mens den anden styrer maskinen …
Skær stængerne i 10 cm lange stykker, sno dem og saml dem. Læg dem på bagepapir, klar til ovnen.
Bag vaniljekransene ved 170 grader (varmluft) ca. 10 minutter, til de har fået lidt farve. Du kan sagtens bage to plader vaniljekranse ad gangen, hvis du bruger varmluft. Tiden kan variere fra ovn til ovn, så prøv dig frem. Og hold øje.
Muttis tips
Du kan med fordel riste mandlerne i ovnen i forvejen.
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Et par tips til dine luksus vaniljekranse
Bemærk, at dejen skal hvile koldt mindst en time, gerne længere, når du har æltet den. Så er den nemmere at arbejde med og – frem for alt – når vaniljekransene kommer i ovnen som kold dej, er de bedre til at holde faconen. Hvis dejen er for varm eller bare lun, når du sætter dem i ovnen, har de mere tendens til at flyde ud.
Det allerbedste trick er altså:
At dejen er helt køleskabskold, når du kører den gennem maskinen
Og at du evt. sætter dem i køleskabet (eller overdækket: udenfor), hvis de ikke kan komme direkte i ovnen.
Og: Du kan riste mandlerne
Nu, hvor du alligevel er i gang med en lidt tidskrævende julesmåkage, kan du gå skridtet videre med mandlerne. Når du har smuttet dem, så rist dem i ovnen (eller airfryer, om du har). Så får vaniljekransene endnu mere smag.
Jeg giver mandlerne ret lav temperatur – kun 150 grader – for at begrænse, at de danner for meget af giftstoffet akrylamid. De skal nok have ca. 15-20 minutter, men hold øje.
Når de er kølet nogenlunde af, kan du hakke dem. De skal endelig være helt afkølede, når du ælter dem i dejen. Køl dem evt. ned ved at sætte dem udenfor, hvis du har mulighed for det.
Et par tips om den sidste rest dej …
Der bliver altid lidt dej siddende i maskinen. Derfor lige et par tips. Når der ikke vil komme flere strimler ud:
Hæld 1/2 dl fine havregryn i, så kører den lidt igen.
Og til allersidst: Ta’ den sidste dej ud af maskinen med fingrene, ælt den sammen med havregrynene, og form det til kugler. Sæt dem på en plade med bagepapir, og tryk dem lidt flade med en gaffel. Bag dem 10-12 minutter – de smager forrygende!Gem
Andre julesmåkager
Med vanilje, med kanel eller måske er du frisk på at prøve min families små brosten: Honningkage-småkager med romglasur? Det er den eneste julesmåkage, jeg kan love, at jeg bager hvert eneste år.
Hvis du elsker kanel, ristede mandler og en småkage med et hård karamelliseret bid, der virkelig knaser – så er det en småkage for dig! Jeg bager den til jul.
Ægte amerikanske cookies – med sprøde kanter og sej, chewy midte. Fyldt med traditionelt amerikansk julesmag af tranebær, hvid chokolade og cashewnødder.
Klart det sk v mndel i vniljkranserna!
Här får du mamma Saras recept:
1 ägg
250 g grovmalda mandlar
375 (!) g mjukt smör
100 g socker
450 g vetemjöl
100 g maizenamjöl
Frön av 1 vaniljstång
Gräddas i 250-270*
Tak Anders, du er en sveske! De må prøves næste år – med tak til Sara 🙂 Glædelig jul!