Start med mandlerne. Kog dem op, til skallen løsner sig (et minut eller to), hæld koldt vand på og smut dem.
Vil du riste mandlerne – så er det nu. Tænd ovnen på 150 grader varmluft, læg mandlerne på en plade, og giv dem 15-20 minutter (sæt ind i kold ovn, ingen grund til at vente). De skal bare blive lidt lysebrune, ikke mere. Køl dem helt af.
Hak mandlerne fint i en minihakker eller måske en gammeldags persillehakker.
Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Mas dem sammen med lidt af sukkeret – nemmest på et skærebræt med den flade side af en kniv.
I hånden: Hæld mel, sukker og dit blandede vaniljesukker ud på bordet, og smuldr smørret heri, til det ligner rasp. Tilsæt de finthakkede mandler, og saml dejen med ægget.
På maskine: Hæld mel, sukker og det blandede vaniljesukker i maskinen, og skær det kolde smør i små tern. Kør det i maskinen, til det ligner rasp. Tilsæt finthakkede mandler, og saml dejen med ægget.
Læg dejen på køl, til den er stiv. Mindst en time, gerne en dag eller flere.
Så er det frem med køkkenmaskinen (eller en gammeldags kødhakker med håndsving). Sæt den plade i, der har en stjerneform. Når du kører dejen igennem, er det en fordel, at du ikke kører for hurtigt. Ellers flyver stængerne nærmest ud af maskinen. Det er også en fordel at være to om det, så den ene kan tage imod stængerne, mens den anden styrer maskinen …
Skær stængerne i 10 cm lange stykker, sno dem og saml dem. Læg dem på bagepapir, klar til ovnen.
Bag vaniljekransene ved 170 grader (varmluft) ca. 10 minutter, til de har fået lidt farve. Du kan sagtens bage to plader vaniljekranse ad gangen, hvis du bruger varmluft. Tiden kan variere fra ovn til ovn, så prøv dig frem. Og hold øje.