Go Back
+ servings
Scan for at gå til opskrift
QR Code
Klassisk lagkage - lagkage med kagecreme og syltetøj

Klassisk lagkage med creme og syltetøj

Antal 10 stykker
Forb. tid 40 minutter
Tilb. tid 1 time
Køletid og trækketid 2 timer
Samlet 3 timer 40 minutter

Ingredienser

Til bundene skal du bruge:
  • 200 g smør (stuetemperatur)
  • 200 g sukker
  • 200 g hvedemel
  • 2 tsk bagepulver
  • 4 æg (stuetemperatur)
  • 4 spsk fløde eller mælk (stuetemperatur)
Til cremen skal du bruge:
  • 2 dl mælk
  • 2 dl fløde
  • 1,5 tsk vaniljesukker
  • 1 æg
  • 2 æggeblomme
  • 2 spsk sukker
  • 2 spsk majsstivelse
Husk også:
  • 2 dl hindbærmarmelade (gerne hjemmelavet)
Til pynt skal du fx bruge:
  • ½ dl rom
  • flormelis (til glasuren)
  • pistacienødder (usaltede, afskallede)
  • friske hindbær

Kokkens noter

Vil du gerne bruge konditorcreme i lagkagen? Så pisk flødeskum af 2 dl fløde, og bland det i vaniljecremen.

Dine egne noter

Tilberedning

Sådan laver du lagkagebundene:
  • Beklæd en springform med bagepapir – eller smør den grundigt med smør. Giv den et viskestykke-bagebælte på (se beskrivelsen nedenfor).
  • Mål og vej alle ingredienser af.
  • Pisk smør og sukker sammen, og pisk så alle øvrige ingredienser i dejen på én gang. Stop, så snart dejen er jævn, og hæld den over i formen.
  • Tænd ovnen på 150 grader, og bag lagkagen i 60 minutter. Tag bagebæltet af den efter 30 minutter.
  • Test, at der ikke følger dej med op, når du prikker i den (test også ude i kanten, hvis du bruger bagebælte). Tag den ud, og sæt formen på en bagerist.
  • Lad den køle af 5 minutter i formen, og vend den så forsigtigt ud, og lad den køle helt af.
Sådan laver du cremen:
  • Varm fløde og mælk op i en gryde, til den næsten koger. Kun næsten!
  • Imens: Pisk de øvrige ingredienser grundigt sammen i en skål, bare med håndpiskeriset.
  • Hæld den næsten kogende mælk op i æggeblandingen og pisk igen i hånden.
  • Hæld det retur i gryden, og sæt det over varmen igen, mens du løbende pisker videre – pas på, at der ikke er for voldsomt blus på. Nu begynder cremen at tykne fra bunden. Pisk videre, til cremen er helt tyk, og tag gryden af varmen.
  • Køl gerne cremen hurtigt af ved at sætte gryden i koldt vandbad.
Sådan lægger du lagkagen sammen:
  • Del kagen i 3 bunde – se tricket nedenfor. Læg den nederste bund på et fad.
  • Fordel først halvdelen af syltetøjet og dernæst halvdelen af cremen på den nederste bund. Læg den næste bund over, og gentag. Læg den sidste bund øverst.
  • Bland en glasur, der er tyk nok til at blive hængende – men tynd nok til at løbe ned ad kanterne. Hak pistaciekernerne. Halver hindbærrene.
  • Fordel glasuren over kagen, og pynt den. Lad den gerne trække nogle timer, inden du serverer. Lagkagen skal hvile ved køleskabstemperatur.