Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Græske squashfrikadeller med feta

Squashfrikadeller med feta er vegetarfrikadeller på den måde, hvor du ikke behøver være vegetar for at elske dem.

Græske vegetar frikadeller – eller tyrkiske

Squash er måske ikke den mest aromatiske grønsag i sig selv. Men når man sætter den sammen med med feta og krydderurter – så spiller det hele. Du får en let og lækker vegetarfrikadelle med en god balance mellem det milde og det salte. Godt peppet op med friske krydderurter. Og med en skøn stegeskorpe, når du serverer.

Oprindeligt kaldte jeg dem græske squasfrikadeller, men jeg kan se, at mange kalder det tyrkiske squashfrikadeller. Well, det tyrkiske og det græske køkken er også tæt beslægtede, så det giver mening :-)

I tilbehøret går jeg imidlertid all in på det græske og laver det, jeg i gamle dage kaldte ‘græske kartofler’ til – altså kartoffelfritter i ovn. Og en lille tzatziki. Hvis du hellere vil have en stor, klassisk tzatziki, er den her.

Skal der en salat til squashfrikadeller?

Så skal den vel også være græsk? Her kunne jeg finde på at lave en græsk kålsalat – eller en frisk sommersalat med vandmelon og feta.

Hvis det skal være mere ‘rigtig’ græsk, og du kan finde nogle gode tomater, der smager af noget – så ville jeg lave en tomatsalat med feta og mynte. Den er virkelig simpel og virkelig god til.

Græske squashfrikadeller med feta

Få styr på væden i dine squash frikadeller

Squash er lidt som agurker – fulde af vand. Og det gør ikke noget rigtig godt for en delle. Derfor har jeg et par tips, der også indgår i opskriften:

Sørg for at salte den revne squash. Salt trækker væden ud af squashen (og rent kemisk går det under navnet osmose). Blandingen skal ikke trække i mange minutter, før du kan se det, og væden bliver nem at presse fra.

Tilsæt loppefrøskaller. Loppefrøskaller har en fantastisk sugeevne, og igen: Der skal ikke meget til. Bare en spiseskefuld og 5 minutters trækketid. Så har du en fars, du kan arbejde med.

Skal man være vegetar for at elske vegetarfrikadeller?

Squashfrikadellerne er et rigtig godt eksempel på, at man ikke behøver være vegetar for at elske vegetarmad. Lidt feta i farsen, så får de en skøn fyldig smag, og på den måde kan du nemt klemme en ekstra grøn dag ind i ugen.

Forresten, så kan du også fryse dellerne, hvis du får nogen til overs. Jeg bruger dem lykkeligt i madpakken, på et stykke ristet rugbrød eller bare til at lukke munden på ulvetimesulten klokken 17. En snack, såmænd.

Andre vegetariske deller?

Vil du gerne have en grøn delle, er mulighederne nærmest uendelige. Her får du et par af mine andre favoritter:

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Squashfrikadeller med feta

Aftensmad

Rækker til: Ca. 14 stk.

Du skal bruge:

  • 500 g squash (ca. 2 stk.)

  • 1/2 tsk salt

  • 1/2 dl hakket frisk mynte og persille, blandet

  • 1 rødløg

  • 1 fed hvidløg

  • 3 æg

  • 1 dl fine havregryn

  • 3 dl kogt quinoa

  • 1 spsk loppefrøskaller

  • 100 g feta

  • 1 tsk spidskommen

  • 1/2 tsk kanel

  • 1/4-1/2 tsk salt (smag til)

  • olivenolie til at stege i

Sådan gør du:

  1. Hvis du ikke har kogt quinoa på lager – start med at koge quinoaen. Skyl den først, og kog den i rigeligt vand i 10 minutter med lidt salt. Lad den hvile et par minutter, og hæld den i en sigte, hvor den kan dryppe af. Imens:

  2. Riv squashen groft, og vend den med salt. Lad den hvile.

  3. Skyl og hak krydderurterne i hånden. Pil og hak løg og hvidløg fint, evt. i en minihakker. Hak fetaosten i tern (eller smuldr med fingrene).

  4. Pres væden fra squashen, og bland farsen. Lad den hvile 5-10 minutter.

  5. Start med at stege en teskefuld af farsen og smag på den – mangler den salt? Så tilsæt. Ellers: Form squashfrikadellerne med en ske, og steg dem i rigelig olivenolie ved mellemvarme, ca. 5 minutter på hver side, til de er sprøde, gyldne og gennemstegte.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Græske squashfrikadeller med feta

Tip om tilbehør til dine squashfrikadeller

Jeg serverer mine græske squashfrikadeller med – tadaaah – lidt græsk inspireret tilbehør:

En tzatziki: 1 agurk revet groft (saltet, væden presset fra) blandet med 1-2 fed presset hvidløg og 5 dl græsk yoghurt. Smag til med salt og citron. Du kan også lave den ‘rigtige’ tzatziki, selvfølgelig.

Og nogle ovnstegte kartofler. Skræl kartoflerne, og skær dem i både. Giv dem et opkog, mens ovnen bliver 200 grader varm – hæld vandet fra, og vend kartoflerne med olivenolie og krydderier, fx rosmarin, oregano og salvie. De skal have 20-30 minutter i ovnen (nemmest på bagepapir). Drys med flagesalt, og dryp evt. med citron.

Og jeg kan også varmt anbefale en god tomatsalat.

Måske også noget for dig?

4 kommentarer til Squashfrikadeller med feta

    1. Hej Dorte, tusind tak for din kommentar! Og måske andre kan bruge din ide med at skifte lidt ud i krydderierne – tak for den også :-) Kh Bodil

    1. Hej Lene, tak for din kommentar! Dejligt du kan li’ squashfrikadellerne. Behovet for salt kan være forskelligt, alt efter om man får vredet alt saltet ud af de revne squash. Altid en god idé at smage til, så jeg har tilføjet det i opskriften. Godt tip. Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.