
Græsk fladbrød er et blødt fladbrød lavet med græsk yoghurt – nemt at lave, nemt at folde.
Hvad er græsk fladbrød – ifølge mig?
For mig skal græske fladbrød være lidt tykkere end arabiske fladbrød – og de skal være bløde og nemme at folde. I modsætning til de nok mere velkendte pitabrød skal de ikke have en lomme til fyld. Det skøre er så, at fladbrødene uden lomme faktisk hedder pitabrød i Grækenland. Ja, det er lidt forvirrende, mildest talt. Så jeg vælger at kalde dem fladbrød.
Fladbrød med yoghurt – så bliver de bløde
Har du prøvet at bage fladbrød uden yoghurt, har du sikkert også prøvet, at de nemt knækker. Jeg har eksperimenteret igen og igen, og uanset hvilken opskrift, jeg møjsommeligt har fulgt – og hvor den lover bløde fladbrød – så knækker de nemt, hvis de bare er lavet på vand.
Derfor har jeg overgivet mig til yoghurt. Når jeg bager fladbrød med gær har det også den ekstra fordel, at gæren bliver glad. Gær elsker surmælksprodukter.


Fyld i græsk fladbrød
Græske fladbrød er sikkert oprindeligt opfundet til gyros og souvlaki. Men det behøver du ikke lade dig begrænse af.
Hos mig bliver det for det meste en vegetarisk gyros, hummus eller falafel. Well, der ryger ikke så meget kød over bordet her, men bløde græske fladbrød kan foldes om det meste. De er faktisk også et hit til græske frikadeller, som i mit tilfælde bliver græske squashfrikadeller med feta – med en god salat og tzatziki.
Du kan selvfølgelig også bruge fladbrødene sammen med andre retter, der kalder på et fladbrød – eller bare en god salat, tzatziki og ristede kikærter.



Tips til bløde fladbrød
Jeg vil gerne folde mine fladbrød, så de holder på fyldet – og uden de knækker. Og det får du lige et par tips til:
- Brug mel med højt proteinindhold. Det kan danne glutennetværk, så du kan ælte dejen godt elastisk, og brødene får en mere elastisk struktur.
- Hold brødene fugtige, når de er bagt. Det kan du gøre ved at lægge dem mellem to tallerkner (den øverste vendt på hovedet) eller ved pakke dem ind i et fugtigt viskestykke.
- Hvis fladbrødene skal genopvarmes og stadig være bløde, så gør det lige umiddelbart før servering. Lad dem ligge mellem de to tallerkner – og lun dem kort i mikrovnen. Når de køler af, kommer de lettere til at knække i kanten.

Fladbrød med fuldkorn – en anden slags græsk fladbrød
Hvis du har rejst i Grækenland, er det sikkert ikke meget fuldkornsmel, du er stødt på. Det har nu ikke afholdt mig fra at udvikle en opskrift på græske pandebrød med fuldkorn. Du finder dem sammen med min vegetariske moussaka her.
Det græske består i dette tilfælde af, at jeg har fyldt dem med feta og oliven, og jeg steger dem i rigeligt olivenolie. De smager virkelig skønt bare i sig selv. Og så er de tykke nok til, at de egner sig til at suge saucen op fra en god græsk ret som moussaka, en græsk lammegryde eller såmænd bare en god tzatziki.