Her får du en virkelig enkel tomatsovs til pasta – og takket være frisk basilikum smager den helt forrygende.
Du kan også krydre tomatsaucen med andre krydderurter eller krydderblandinger fra køkkenskabet. Bare husk, at jo bedre råvarer du bruger – jo bedre smager din tomatsovs.
Intens smag af tomat – brug passata!
En tomatsovs smager allerbedst med friske tomater – hvis det altså er højsæson for danske økologiske tomater, eller hvis man står på et marked i Sydeuropa i deres tomatsæson.
På en grå hverdag i Danmark må man vælge det næstbedste. Men det behøver bestemt heller ikke at være dårligt! Jeg foretrækker at bruge en god kraftig tomatpassata i glasflaske (min erfaring med tomatpassata i brik er ikke gode). Smag dig frem, nogle er bedre end andre. Men typisk er der meget mere smag i passata end i almindelige dåsetomater.
I en snæver vending kan du bruge tomater fra dåse og give dem noget ekstra intensitet fra tomatpure, som du kan købe i tube eller dåse.
Twist din tomatsovs med andre krydderier
Præcis som med tomaterne, så smager friske krydderurter bare mere magisk end de tørrede. Her foretrækker jeg at bruge basilikum, som heldigvis er til at få fat i alle steder.
Men hvis du skal bruge en tomatsauce til en ret, der ikke skal have basilikum, kan du krydre den med andre smage. Prøv fx:
- Sydeuropæisk: Timian, rosmarin, merian, oregano – helst friske, men i en snæver vending bruger du bare en tørret Herbes de Provence.
- Indisk: frisk ingefær, koriander, spidskommen, fennikelfrø, garam masala, kanel, gurkemeje
- Mexicansk: Tacokrydderi (den var nem!)
Kig, hvad du har i vindueskarmen, altankassen eller haven – og ellers på krydderihylden.
Nem tomatsovs til pasta – og mange andre skønne retter!
Tomatsovsen er genial til en nem pasta, hvor du også kan bruge rester fra køleskabet. Du kan også bruge saucen til for eksempel:
- Auberginefrikadeller i fad: Hæld tomatsovsen i et ovnfast fad, fordel auberginedellerne over, og læg nogle skefulde ricottaost imellem. Giv det 10-15 minutter ved 200 grader, og server med parmesan, frisk basilikum og et godt stykke brød.
- Spaghetti med vegetariske boller
- Hasselback aubergine parmigiana
- Fiskefileter i fad
- Pizzasauce
Hej Mutti
Tak for mange gode opskrifter
Hvor længe kan man gemme pizzasovsen i køleskabet
Hej Kristen, selv tak! Pizzasovsen kan holde sig en lille uges tid i køleskabet. God fornøjelse! Kh Bodil