Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Rungstedtærte med rabarber - rabarberkage med gær

Rungstedtærte med rabarber er en virkelig snasket, lækker rabarberkage bagt med gær.

Rungstedtærten er en klassiker i min familie, og mine piger har efterspurgt den på bloggen gang på gang. Men jeg behøvede ikke selv at bage den, for det gjorde min far! Han var ret fingernem og lavede de fineste rungstedtærter med flettet låg og en blanding af blød vaniljecreme og remonce.

Men efter han ikke er mere, er presset vokset. Hvor blev den rungstedtærte af? Min far var rigtig sød til altid at lave pigernes livretter, når vi var på besøg, så te med rungstedtærte er nærmest en signatur for ham. Hvis han da ikke bagte havretærten, der også er en favorit i familien :-)

Klassisk rungstedtærte – nu med rabarber

Oprindeligt var rungstedtærten en mild og sød gærkage, bagt med skøn vaniljecreme. Men jeg har i mange år tænkt, at den ville blive endnu bedre med rabarber. Og da det kun er rabarbersæson én gang om året, blev det også en undskyldning for, hvorfor jeg aldrig fik den bagt.

Det hjalp heller ikke, at min søster i sin opskrift skriver: Det er noget værre bøvl at lave, kræver fingerfærdighed og tålmodighed. (Så er du advaret).

Men nu fik jeg en anledning: Min yngste har fødselsdag i maj, og denne gang fik jeg lov at komme med en kage. (Hun bager altid selv brunsvigeren – hun er jo indfødt fynbo). Jeg kunne til gengæld opfylde ønsket om rungstedtærte oven i hendes fødselsdagsønsker!

Rungstedtærte eller rungstedkage?

I min familie har kagen altid heddet en tærte, også selvom det er en gærkage. Sikkert fordi vi bagte den i tærteforme. Denne gang valgte jeg at bage den i en bradepande, som var nemmere at tage med i bilen.

Hvorfor tærten lige hedder noget med Rungsted, det ved jeg ikke. Jeg kan se, der findes en variant i min mors gamle ‘Den blaa Bagebog’, men det er ikke den, jeg bruger. Min opskrift stod i min mors madmappe – et løsarksystem, hun lavede i en af mine gamle folkeskolemapper. Faktisk den mappe, jeg kaldte ‘Relegion’ (før jeg kunne stave), men det er jo lidt sjovt. For mad og bagning er næsten blevet en religion siden ;-)

Nå, men nu har jeg i min mors bedste ånd pillet lidt ved opskriften, så den er blevet en gærkage med rabarber og vaniljeremonce.

Jeg kunne ikke finde min klejnespore, så i stedet fik Katrines fødselsdagskage hjerter i 3 størrelser. Men du kan selvfølgelig lave flettet låg, der også er fint.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Rungstedtærte med rabarber

Desserter og kager

Rækker til: En bradepande fuld

Forberedelse: 40 minutter + hævetid

Tilberedning: 25-30 minutter

Til dejen skal du bruge:

  • 400 g mel

  • 200 g smør (køleskabskoldt)

  • 50 g gær

  • 4 spsk lunkent vand

  • 50 g sukker

  • 2 æg

Til kagecremen:

  • 1 æggeblomme

  • 1 tsk maizena (majsmel, ikke sovsejævner!)

  • 1 dl mælk, gerne sødmælk

Til remoncen:

  • 100 g blødt smør

  • 100 g sukker

  • 1 spsk vaniljesukker

Til rabarberkompotten:

  • 250 g rabarber

  • 35 g sukker (3 spsk)

  • 2 spsk vand

Husk også:

  • En bradepande, ca. 22*33 cm

  • Bagepapir

  • Kagerulle

  • Ekstra mel til udrulning

  • Sammenpisket æg at pensle med

Sådan gør du:

  1. Start med rabarberkompotten: Rens og snit rabarber i 1-2 cm stykker, og kog dem op med vand og sukker i 5-10 minutter, til de er møre. Rør lidt rundt undervejs. Køl kompotten af.

  2. Dejen – i maskine: Hak det holde smør i små stykker, og kør det sammen med melet, til det er helt fordelt. Rør gæren ud i lidt af mælken, og rør alle ingredienser sammen, til du har en jævn, blød dej. Læg den i køleskabet, mens du laver fyldet.

  3. I hånden: Smuld smørret i melet, og rør gæren ud i lidt af mælken. Bland så dejen i hånden, og læg den på køl.

  4. Cremen: Rør æggeblomme og maizena sammen, til det er helt jævnt (ellers klumper cremen). Pisk mælken i, og kog cremen forsigtigt op, til den tykner. Køl den af.

  5. Remoncen: Pisk det bløde smør, sukker og vaniljesukker grundigt sammen. Når cremen er kold: Pisk den i remoncen, en spiseskefuld ad gangen.

  6. Tag dejen ud af køleskabet, og rul 2/3 del af dejen ud til bunden. Beklæd formen med den, og fordel remoncen i et jævnt lag. Fordel rabarberkompotten over.

  7. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

  8. Rul resten af dejen ud, og skær den i strimler til flettet låg – eller brug udstiksforme, hvis du foretrækker det. Hvis du fletter, er det nemmest at starte på midten – og skiftevis på kryds og tværs. Pensl låget med sammenpisket æg.

  9. Bag kagen ved 180 grader varmluft i 20-25 minutter. Kig til den undervejs, og dæk med alufolie, hvis den bliver for mørk.

  10. Kagen er (desværre!) bedst, når den er kølet af. Drys med lidt flormelis, og hvis du har lyst, servér med en kugle vaniljeis eller en blanding af græsk yoghurt og flødeskum med lidt vaniljesukker i.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Rungstedtærte med rabarber - rabarberkage med gær

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.