Følg med her:
Falafel vafler – hurtig aftensmad
Hurtig aftensmad med dine rester
Du kan lave de gode vafler på bare 30 minutter, og hvis du har nogle rester, der passer til, er der ikke meget arbejde i det. Er du fiks på fingrene, kan du også nå at røre en dressing og snitte lidt grønt til vaflerne inden for en halv time.
Se tips til topping nedenfor.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 2 dåser kikærter (skyllede og drænede)
- 2 fed hvidløg
- 1 løg
- 50 g persille (gerne bredbladet)
- 4 æg
- 2 dl fine havregryn
- 4 spsk sesamfrø
- 4 spsk mel
- 1 tsk fint salt
- 2 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk stødt koriander
- ¼ tsk stødt kanel
Husk også:
- Olie til vaffeljernet
Sådan gør du:
- Skyl og dræn kikærterne. Pil løg og hvidløg, og skær i mindre stykker. Skyl persillen, og fjern de grove stængler.
- Kom alle ingredienserne i en food processor.
- Kør, til du har en jævn dej.
- Tænd vaffeljernet, og vent på, det bliver gennemvarmt. Pensl så vaffeljernet med lidt olie, og hæld også en smule olie over dejen, og luk. I mit vaffeljern skal falafelvaflerne have ca. 4 minutter. Gentag med resten af dejen.
- Server med gode rester fra køleskabet.
Madvafler med kikærter
I mit køkken er madvafler en populær måde at servere rester på. Eller jeg bruger dem som wraps i madpakken. For eksempel laver jeg spinatvafler eller madvafler med græskar og forskellige typer fyld og topping.
Her får du en mættende madvaffel, der er lavet med kikærter (for flere proteiner) og med smagen af falafel. Dvs. med masser af persille og de klassiske falafel-krydderier som spidskommen, koriander og en spids kanel.
Tilbehør og topping til falafel vafler:
Falafel-vafler er en oplagt mulighed, når du skal have brugt resterne i køleskabet. Server dem med for eksempel:
- Salat eller kål, fx spidskål, grønkål eller blandede salatblade
- Friske grønsager og frugter som tomater, avocado, agurk, granatæble og mango
- Bagte grønsager som aubergine, søde kartofler, græskar, tomater eller rødbedetern
- Rester af en gryderet, fx en karry eller en chili
- Dips og spreads som hummus eller baba ganoush
- Tahindressing eller en anden, gerne cremet yndlingsdressing
- Krydderurter som persille eller koriander
- Frisk citron eller lime.
Tykke, sprøde falafel-vafler
Jeg bager mine falafel vafler i et vaffeljern til belgiske vafler. Det giver nogle gode tykke basser, der mætter.
For at få dem lækre og sprøde steger jeg i lidt olie – jeg bruger olivenolie – som jeg først fordeler på den nederste del af vaffeljernet. Så lægger jeg dejen ovenpå, og hælder lidt olie over igen, inden jeg lukker jernet. Så hænger de ikke fast, og de bliver gode, sprøde.
Opbevaring og genopvarmning
Hvis du ikke spiser alle vaflerne på én gang, kan du gemme resten til en anden dag. Du kan fx fryse dem i 4-6 måneder ved -18 grader og tage dem op enkeltvis. Du kan også bare gemme dem i en lufttæt beholder i køleskabet nogle dage.
Når du vil genopvarme dem, anbefaler jeg, at du bruger din brødrister. Lad dem tø op først, hvis de har været frosne. Jeg har en toaster, hvor de bliver godt ristet på begge sider, og så er der altså ikke en mundvig tør, når de bliver serveret igen.
Hvad er forskellen på falafel og falafel vaffel?
Ud over faconen og størrelsen – så er den væsentligste forskel faktisk, at du skal bruge tilberedte kikærter til en falafel vaffel, så du slipper for planlægningen med at sætte tørrede kikærter i blød.
Nogen vil sikkert også se en klar fordel i, at en falafel vaffel ikke skal frituresteges. Du kan bedre styre mængden af olie i et vaffeljern – og så går det hurtigt!