Følg med her:

Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?
Stegte ris med æg og grøntsager er alle tiders tøm-køleskabet-ret. Brug de grønsager, du har, og få dem op at svinge med dit basislager og varme krydderier. Det er simpelthen overraskende god og nem aftensmad.
Stegte ris med æg og grøntsager er alle tiders tøm-køleskabet-ret. Brug de grønsager, du har, og få dem op at svinge med dit basislager og varme krydderier. Det er simpelthen overraskende god aftensmad.
Finder jeg en bøtte kolde ris bagerst i køleskabet, betyder kun én ting hjemme hos mig: Stegte ris! Og uanset om risene stammer fra gårsdagens aftensmad eller er et resultat af min “kog-nu-bare-en-ordentlig-portion”-strategi, så er de perfekte til en hurtig omgang stegte ris med grøntsager og æg. Kogte ris, der har fået lov at stå, er nemlig lidt fastere i konsistensen – og det gør dem ideelle til at tage imod smag og blive vendt på panden uden at smatte ud.
Det skønne ved stegte ris er, at de er både simple og super fleksible. Jeg bruger ofte karry og garam masala for at give varme og dybde, men du kan sagtens gå en anden vej – måske lidt sesamolie, frisk chili og soja, hvis du har lyst til mere asiatisk feel. Eller en smule spidskommen og korianderfrø, hvis det skal dufte lidt af Mellemøsten. Det vigtigste er: Smag på det undervejs. De bedste stegte ris opstår, når man smager sig frem – og ikke er bange for at rydde op i grøntsagsskuffen samtidig. Det er stegte ris vegetar-style, som jeg elsker det.
Grønsagerne kan du variere efter smag og beholdning. Der står en del forslag i opskriften, og du kan selv tilføje flere.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Jeg laver mine stegte ris vegetarisk med masser af grøntsager, og derfor har jeg givet protein en ekstra tanke: Jeg bruger æg. Og så tilføjer jeg en dåse bønner. Det er ret ligegyldigt, hvilken slags bønner eller linser, du bruger – det vigtige er, at de mætter og tilføjer en plante mere til retten.
Og hvorfor er det vigtigt med en plante mere, kan du spørge. Måske har du hørt om mantraet “30 planter om ugen”? Det er en forskningsbaseret anbefaling, der – meget kort fortalt – baserer sig på, at hvis du spiser ca. 30 forskellige planter om ugen, får du et mangfoldigt mikrobiom. Og det er der potentielt store fordele ved for din sundhed, bl.a. i forhold til de livsstilssygdomme, der er så udbredte nu om stunder.
Derfor – gerne en plante mere ◡̈
Hvis du vil lave stegte ris uden æg, kan du bare udelade dem – og glæde dig over, at bønner eller linser alligevel giver dig en god proteinkilde i retten.
Hvis du har børn derhjemme, så ved du måske allerede, at stegte ris kan være lidt af en joker. På den gode måde. Det er nemlig en ret, hvor grøntsagerne bliver “gemt” på en rar og spiselig måde – små, møre bidder vendt i krydrede ris og blødt æg. Måske går det bedst, hvis du holder lidt igen med de stærke krydderier – du kan også altid servere med lidt græsk yoghurt (et hit hos en 2-årig, jeg kender). Og måske bare serverer en chilisauce ved siden af, så de voksne kan spice op.
Og så er det bare en gave, at man kan pille ud og tilføje undervejs – det gør det nemmere at tilpasse retten, hvis nogen i familien (host, børnene) ikke lige er fan af broccoli eller bønner i dag.
Majs og svampe plejer til gengæld at gå rent ind!
Har du det som mig, at du ind imellem får købt lige rigeligt med de gode grønsager – og gerne vil rydde op i dem? Så får du et par gode bud her:
Få mine nyhedsbreve med - mest grønne - tips og opskrifter i din indbakke. Ganske gratis!
(Du kan altid afmelde igen)