Stegte ris med grøntsager, karry og æg
Vil du ha' flere opskrifter i samme stil?

Du kan vælge mellem to nyhedsbreve - direkte i din indbakke. Vil du se?

Stegte ris med æg og grøntsager – tøm køleskabet aftensmad

Stegte ris med æg og grøntsager er alle tiders tøm-køleskabet-ret. Brug de grønsager, du har, og få dem op at svinge med dit basislager og varme krydderier. Det er simpelthen overraskende god og nem aftensmad.

Opskrift på stegte ris med grøntsager, masser af grøntsager

Stegte ris med æg og grøntsager er alle tiders tøm-køleskabet-ret. Brug de grønsager, du har, og få dem op at svinge med dit basislager og varme krydderier. Det er simpelthen overraskende god aftensmad.

Stegte ris – dagen derpå (eller ugen efter)

Finder jeg en bøtte kolde ris bagerst i køleskabet, betyder kun én ting hjemme hos mig: Stegte ris! Og uanset om risene stammer fra gårsdagens aftensmad eller er et resultat af min “kog-nu-bare-en-ordentlig-portion”-strategi, så er de perfekte til en hurtig omgang stegte ris med grøntsager og æg. Kogte ris, der har fået lov at stå, er nemlig lidt fastere i konsistensen – og det gør dem ideelle til at tage imod smag og blive vendt på panden uden at smatte ud.

Smæk på smagen – og plads til variation

Det skønne ved stegte ris er, at de er både simple og super fleksible. Jeg bruger ofte karry og garam masala for at give varme og dybde, men du kan sagtens gå en anden vej – måske lidt sesamolie, frisk chili og soja, hvis du har lyst til mere asiatisk feel. Eller en smule spidskommen og korianderfrø, hvis det skal dufte lidt af Mellemøsten. Det vigtigste er: Smag på det undervejs. De bedste stegte ris opstår, når man smager sig frem – og ikke er bange for at rydde op i grøntsagsskuffen samtidig. Det er stegte ris vegetar-style, som jeg elsker det.

Grønsagerne kan du variere efter smag og beholdning. Der står en del forslag i opskriften, og du kan selv tilføje flere.

Stegte ris med grøntsager, karry og æg

Stegte ris med grøntsager, karry og æg

Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet 30 minutter
Giv de første stjerner!
Tøm køleskabet, og få en skøn, nem aftensmad fuld af smag og masser af grøntsager.
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Du skal bruge:

  • ½ dl olie
  • 3 æg
  • 150 g løg
  • 2 fed hvidløg
  • 20 g frisk ingefær
  • 1 tsk stødt karry Reklamelink
  • 1 tsk garam masala Reklamelink
  • 700 g blandede grøntsager (fx gulerod, champignons, broccoli, fennikel, rød peberfrugt og majs)
  • 75 g bladgrønt (fx spinat eller bok choi)
  • 300 g ris (kogt af ca. den halve mængde rå ris – jeg brugte brune ris)
  • 1 dåse kidney bønner Reklamelink (kan også være linser, kikærter eller bønner efter eget valg)
  • 50 g tørrede frugter (jeg brugte sultana rosiner)
  • 2 spsk limesaft
  • 2 spsk soya sauce

Topping:

  • hakkede krydderurter (eller grønsagstoppe)
  • peanuts (ristede, gerne usaltede peanuts)
  • sriracha chilisauce Reklamelink (eller sød chilisauce, evt.)

Sådan gør du: 

  • Find alle ingredienser frem på køkkenbordet, så de er klar.
  • Pil løg og hvidløg, og skræl ingefær. Kør det i en minihakker, til det er findelt.
  • Rengør og snit alle de øvrige grønsager i små tern/buketter. Del dem i to: Dem, der skal steges lidt for at blive møre, fx gulerødder, champignons og broccolistok – og dem, der bare skal varmes igennem, fx bok choi, rød peberfrugt og majs.
  • Varm en stor, dyb pande godt op.
  • Pisk æggene sammen, og krydr med lidt salt og peber. Hæld 1 spsk olie i panden. Steg de sammenpiskede æg i ca. 1 minut, mens du rører godt rundt, og æggene smuldrer. Tag dem op og sæt til side.
  • Varm så 2 spsk olie op i panden ved medium varme. Svits løg, hvidløg, ingefær, karry og garam masala i ca. 4 minutter, mens du rører godt rundt.
  • Skru lidt op igen, og tilsæt de grønsager, der kræver lidt tid på panden. Steg dem i ca. 4 minutter, mens du rører rundt. Tilsæt lidt ekstra olie, hvis det sætter sig fast.
  • Vend så de resterende grønsager, de kolde, kogte ris, rosiner, soyasauce, limesaft og de stegte æg i, varm godt igennem og smag til.
  • Server med ristede peanuts, et grønt drys på toppen og evt. en chilisauce ved siden af.

Muttis tips

Alle vægtangivelser er renset vægt (fx ingefær, løg osv.)
300 g kogte ris svarer til ca. 150 g eller 2 dl rå ris.
 
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Print
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Hurtig aftensmad fuld af protein og planter

Jeg laver mine stegte ris vegetarisk med masser af grøntsager, og derfor har jeg givet protein en ekstra tanke: Jeg bruger æg. Og så tilføjer jeg en dåse bønner. Det er ret ligegyldigt, hvilken slags bønner eller linser, du bruger – det vigtige er, at de mætter og tilføjer en plante mere til retten.

Og hvorfor er det vigtigt med en plante mere, kan du spørge. Måske har du hørt om mantraet “30 planter om ugen”? Det er en forskningsbaseret anbefaling, der – meget kort fortalt – baserer sig på, at hvis du spiser ca. 30 forskellige planter om ugen, får du et mangfoldigt mikrobiom. Og det er der potentielt store fordele ved for din sundhed, bl.a. i forhold til de livsstilssygdomme, der er så udbredte nu om stunder.

Derfor – gerne en plante mere ◡̈

Stegte ris med grøntsager, karry og æg

Stegte ris med æg – eller uden

Hvis du vil lave stegte ris uden æg, kan du bare udelade dem – og glæde dig over, at bønner eller linser alligevel giver dig en god proteinkilde i retten.

Skal de stegte ris være børnevenlige?

Hvis du har børn derhjemme, så ved du måske allerede, at stegte ris kan være lidt af en joker. På den gode måde. Det er nemlig en ret, hvor grøntsagerne bliver “gemt” på en rar og spiselig måde – små, møre bidder vendt i krydrede ris og blødt æg. Måske går det bedst, hvis du holder lidt igen med de stærke krydderier – du kan også altid servere med lidt græsk yoghurt (et hit hos en 2-årig, jeg kender). Og måske bare serverer en chilisauce ved siden af, så de voksne kan spice op.

Og så er det bare en gave, at man kan pille ud og tilføje undervejs – det gør det nemmere at tilpasse retten, hvis nogen i familien (host, børnene) ikke lige er fan af broccoli eller bønner i dag.

Majs og svampe plejer til gengæld at gå rent ind!

Tøm-køleskabet-aftensmad – andre forslag

Har du det som mig, at du ind imellem får købt lige rigeligt med de gode grønsager – og gerne vil rydde op i dem? Så får du et par gode bud her:

Nem thairet med masser af grønsager og kulør
Hvis du elsker masser af grøntsager og smagen af Thailand, så er du kommet til den rette ret!
Gå til opskrift
Nem thairet med masser af grønsager og kulør
Indiske pakoras med yoghurtdip
Pakoras er friturestegte indiske fritter af fintsnittede grønsager, kartofler og en tynd, krydret dej. En skøn, sprød snack, som man spiser med en frisk yoghurtdip.
Gå til opskrift
Indiske pakoras – sprøde snacks med grønsager
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: