Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Baba ganoush - skøn libanesisk auberginedip

Baba ganoush er en auberginedip for dig, der elsker auberginer, hvidløg og det mellemøstlige køkken.

Jeg mødte dippen første gang, da jeg arbejdede på en libanesisk restaurant i Aalborg tilbage i 80-erne. Det var længe før, jeg ellers havde hørt om tahin, falafel, halloumi og den slags lækre sager.

Det fik restauranten heldigvis vendt op og ned på. Her var personalemad nemlig falafel med den rigtige tahindressing – ikke nogen snyde-yoghurtdressing. Eller vi fik grillede pitabrød med halloumi. Eller vi smovsede i en af de fantastiske dips, vores libanesiske kokke kunne trylle frem.

I dag er baba ganoush heldigvis bedre kendt, også i Danmark, og den er en klar favoritdip hos os.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Baba ganoush - libanesisk auberginedip

Forretter, Snacks og dips

Rækker til: 4

Tilberedning: 45 minutter + afkøling

Du skal bruge:

 • 2 store auberginer (jeg havde 325 g ovnbagt aubergine)

 • 75 g lys tahin (3/4 dl)

 • 1 fed hvidløg

 • Evt. en stump frisk chili eller lidt chilipulver

 • 2-2,5 spsk citronsaft

 • 1/2 tsk stødt spidskommen

 • ca. 1/2 tsk salt

Til servering:

 • olivenolie

 • chiliflager

 • lidt finthakket grønt, fx persille

 • evt. granatæblekerner

Sådan gør du:

 1. Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

 2. Skær auberginerne over på langs, og læg dem med skærefladen nedad på bagepapir. Prik dem med en gaffel, og bag dem i ca. 30 minutter, til de er fuldstændig møre. Lad dem køle lidt af.

 3. Skrab kødet ud af skindet. Pil hvidløget, og hak det groft. Hvis du vil have chili i – fjern frøstanden fra chilien, og skær en stump af den i skiver.

 4. Blend alle ingredienser enten i foodprocessor eller med stavblender. Smag til med citron og salt. Sæt på køl.

 5. Anret baba ganoushen i en lidt flad skål. Dryp med olivenolie, drys med chiliflager og hakket persille. Server med lune brød, fx arabiske fladbrød eller naan.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Auberginedip, der smager godt med … mange ting!

Baba ganoush er et hit til mange ting, prøv fx:

Baba ganoush - skøn libanesisk auberginedip

Bag auberginerne på grill

Du kan selvfølgelig også grille auberginerne, hvis du alligevel har grillen tændt. Så vil jeg nok anbefale:

 • Grill auberginerne hele
 • Prik dem med en gaffel, så de ikke eksploderer eller sprækker
 • Giv dem god varme ca. 30 minutter
 • Læg gerne låg på, hvis muligt
 • Vend dem nogle gange undervejs – så kan du også mærke, hvornår de er helt møre.

Har du en kulgrill, kan du også lægge dem på, når du er færdig med at grille de øvrige ting. Så udnytter du eftervarmen (og er kullene egentlig ikke altid bedst, når man er færdig med at grille …?) Så kan du få baba ganoush i morgen.

Hvor længe kan baba ganoush holde sig?

Du kan sagtens lave baba ganoush klar dagen i forvejen. Og hvis der bliver en rest, er holdbarheden 4-5 dage i køleskab. Opbevar den i dåse eller glas med lufttæt låg.

Du kan også opbevare dippen i fryseren. Rør den igennem med lidt ekstra citron, når du tager den op.

Ingredienser til baba ganoush

Du skal bruge:

 • Auberginer. Selvfølgelig. Auberginen er en af mine yndlingsgrønsager (og egentlig er den en frugt), men det er vigtigt, den bliver tilberedt ordentligt. Den skal være mør – ellers er den bitter og sej. Når du bager den i ovnen, kan du få det helt møre, lækre auberginekød, der er godt at blende i en baba ganoush. Som jeg skriver ovenfor, er det også en god idé at grille auberginen (husk at vende undervejs). Især på en kulgrill får den en dejlig røget smag, som mange i mellemøsten foretrækker.
 • Tahin. Tahin er fintmalede sesamfrø, der bliver til på samme måde, som peanuts bliver til peanutbutter. Jeg foretrækker den lyse variant, der er blød og nem at arbejde med. Den mørke tahin er lavet af uafskallede sesamfrø, og den er typisk mere stiv og mere bitter.
 • Citron. Hvis du læser med på bloggen her, har du sikkert set, at jeg ofte foretrækker lime. Men i baba ganoush skal det være citron. Her er limens eksotiske aroma forstyrrende. Når du blander citronsaft og tahin, emulgerer de, og det giver en virkelig lækker cremet dip, som du også kan piske lidt luft i, hvis du synes.
 • Hvidløg. Ja, der skal hvidløg i! Rå hvidløg kan dog være en kras affære, så afgør med dig selv, hvor meget du synes, du har lyst til at smage hvidløg det næste døgns tid…
 • Chili. Chili er ikke en nødvendig ingrediens i baba ganoush, men den tilføjer et godt kick. Hvis du bruger frisk chili, så husk at teste den, før du doserer. Det er SÅ forskelligt, hvor stærke de er. Også i den samme pakke (og i hver sin ende af samme chili …)
 • Spidskommen. Spidskommen er bare indbegrebet af Mellemøstens mad for mig, og krydderiet tilføjer lige det helt rigtige twist til en baba ganoush.
 • Persille. I Mellemøsten bruger de bredbladet persille, så det er selvfølgelig det mest autentiske valg. Jeg havde kruspersille i køkkenet, og det fungerer også fint. Du kan sagtens hakke lidt persille og vende i dippen, hvis du synes.

Sådan laver du baba ganoush

 1. Grill eller bag auberginerne
  Baba ganoush starter med aubergine, og de skal være helt møre. Det kan de blive enten i ovn eller på grill.
  Jeg foretrækker normalt ovnen, hvor du bare skal flække auberginerne på langs, lægge dem med skærefladen nedad, prikke dem og bage dem en halv times tid ved 180 grader varmluft.
  Mange foretrækker at grille auberginerne. Altså – jeg griller dem også, hvis jeg har grillen tændt og gider passe den. Hvis du lægger en aubergine på grillen, er det vigtigt, du prikker den, så den ikke eksploderer – og den skal vendes nogle gange undervejs, så den bliver helt mør.
  Pro grill: Du får en mere røget smag i din baba ganoush, og det er der nogen, der godt kan lide eller ligefrem ikke kan undvære!
  Con grill: Det er lidt mere besværligt, fordi den kraftige varme betyder, at du skal vende auberginen undervejs. OBS: Du kan selvfølgelig også grille i ovnen.
 2. Flå skindet af
  Når du har grillet auberginen, skal du fjerne blomsten og flå skindet af. Det er ikke 100 % afgørende, at du fjerner ALT skindet – igen, hvis du kan lide den røgede smag, kan du bevare lidt i den færdige dip.
 3. Blend!
  Nu kommer du til det nemme: Put alle ingredienser i en foodprocessor, minihakker eller tilsvarende. Blend, og smag til.
  Sydpå har jeg ofte fået baba ganoush i en grovere version, hvor den bare er most med en gaffel. Det kan du også gøre. Så skal hvidløget rives fint.
 4. Servér!

 

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.