Rå rødbedesalat er en frisk salat, eller skal vi sige råkost? Men sprøde rødbedestrimler, let bitter rucola, syrlig grape og salt feta. Knasende ristede nødder på toppen. En rødbedesalat, der har det hele!
Rå rødbeder skal ha’ modspil
Jeg har taget langt tilløb til at blive fan af rødbeder, men det skete, da jeg opdagede, at rødbeder er SÅ meget andet end syltede rødbeder. Dem har jeg aldrig brudt mig om, men det afholder mig ikke (længere) fra at bruge rødbeder i mange ting.
Senest altså en rå rødbedesalat, og som altid handler det om at give rødbederne noget modspil. Som Arla skriver “Rødbeder har en sødlig, lidt fad, jordet smag og kan derfor med fordel krydres for at frembringe mere smag.” Den er jeg med på.
Smagfuld rå rødbedesalat – hvordan?
Og der er jo en grund til, at man ofte sylter rødbeder: Så får de noget syre. Syre er et af de gode tricks med rødbeder, og det bruger jeg også her i salaten. Bare på en anden måde. Her får du mine tanker om ingredienserne:
- Rødbeder er i sig selv lidt sødlige, ret milde og lidt jordede i smagen. Jeg har givet dem en tur i en spiralizer, så strimlerne er ret kraftige, så de også er sprøde og giver noget at tygge på. Meget lækkert. Du kan også bruge et juliennejern – eller rive rødbederne groft.
- Rucola giver noget let bittert – og en skøn farve, ikke at forglemme
- Blodappelsin og rød grape giver både syre og sødme. På billederne har jeg brugt blodappelsin, men sæsonen er kort, og jeg har testet grapefrugt i salaten utallige gange. Det smager knaldgodt.
- Feta giver noget cremet, noget umami og noget salt. Plus en flot kontrast til de mørke rødbeder og rucula.
- Ristede nødder er det lækre crunch med en smag, der går rigtig godt i spænd med resten af salaten. Du kan også bruge fx solsikkekerner, der er let ristede på panden.
- Olie-eddikedressing er det helt rigtig syrlige match, der binder hele salaten sammen. Jeg laver den selv uden honning, men mange kan godt lide et sødt strejf – og det kan du sagtens tilføje.
Et par tips til tilberedningen
- Rødbederne: Jeg skræller ikke mine rødbeder. Jeg skurer dem grundigt og går dem efter med en urtekniv. Skærer enderne af. Men bruger ellers det hele.
- Nødderne: Jeg synes, de bliver bedst og mest jævnt ristet, hvis man rister dem i ovnen. Og gerne ved forholdsvis lav temperatur, 140-150 grader. Selv prøver jeg at huske at gøre det, når jeg alligevel har ovnen tændt. Du kan læse mere om nødder og lave temperaturer her.
- Grapefrugten. Jeg har ikke tålmodighed til at pille en grapefrugt, så jeg skærer skrællen af. Hvis jeg får skåret lidt for dybt, presser jeg saften fra skrællen over salaten. En blodappelsin er typisk nemmere at pille, og så gør jeg bare det på sædvanlig visn.
- Salaten skal ikke vendes for meget rundt. Så bliver det hele lyserødt ;-)
- Jeg bruger min faste olie-eddikedressing, som jeg altid har klar i køleskabet i en stor flaske. Så er det nemt at lave salat! Opskriften er her. Du kan også lave en lille portion dressing som beskrevet nedenfor.