
Opskriften på min vegetar lasagne er nok den, der er blevet brugt allermest – i hvert fald af mine unger – gennem årene. Hos os går den under navnet Muttis grønne lasagne, og det er en vegetarlasagne, der er pivnem at lave. Og den smager fantastisk. Italiensk på den grønne måde – men også et hit blandt kødspisere. Vi krydser altid fingre for, der bliver en rest til madpakken dagen efter.
Grøntsagslasagne med hytteost – så nemt!
Normalt er lasagne en større øvelse med to saucer – oftest en kødsauce og en bechamelsauce. Jeg har bare aldrig været den store fan af hverken kødsauce eller opbagte saucer. Mel, smør – piske – mælk – piske mere – mere mælk osv. Ikke lige mig. I stedet har jeg lavet en grønsagslagsagne, hvor jeg hælder hytteost direkte i grønsagssaucen. Så ku’ det ikke blive nemmere. Og det smager bare hamrende godt.
Mine unger har spist den vegetariske lasagne, siden de var helt små. Så jeg tør godt kalde den børnevenlig også. Hvis du er bange for, at dine børn ‘opdager’ grønsagerne, så findeler du dem bare. Også auberginerne. Men som voksen synes jeg det er lidt ærgerligt, fordi jeg jo netop godt kan li’ auberginer.
Så det er bare et tip til grønsagskræsne børn. Den slags går over – eller det gjorde det i hvert fald for mine.
Hvilke grønsager skal der i en vegetarisk lasagne?
Der er mange grønsager, der egner sig godt til lasagne, og du kan også variere, hvis du har lyst (se tip 2 under opskriften). Men her har jeg valgt:
- Auberginer. Fordi jeg elsker auberginer, og sådan en mør aubergine passer virkelig godt i en blød lasagne.
- Squash. Den skal bare rives eller hakkes.
- Gulerod. Gør tomatsaucen en smule sødere og rundere i smagen. Skal bare rives eller hakkes.
- Løg og hvidløg. Gode basics i de fleste slags lasagne.
- Spinat. Super sund og nem at tilføje.
Vegetar lasagne med auberginer – på to måder. Du vælger
Det mest tidskrævende ved den grønne lasagne er klart auberginerne. Hvis de skal blive rigtig møre, har de bare godt af at ligge og trække med salt en halv times tid eller mere. Og så skal de grilles (i ovn eller på grill) eller steges. Ja, det tager tid. Hvis du ikke har tid til det, se tip 1 nedenfor.
Men hov! Du kan også gøre auberginerne klar dagen i forvejen. Eller mange dage i forvejen – og lægge dem i fryseren, til du skal bruge dem. Det tager de absolut ingen skade af, og du kan lave lasagnen noget hurtigere.
Og nu vi er ved det der med at gøre det nemt: Det er supersmart at lave dobbelt portion vegetarisk lasagne. Se tip 3 nedenfor …
Tilbehør til lasagne?
Du har sikkert din egen idé om, hvad der skal til en lasagne. Hos os er det en frisk salat, nu om stunder nok oftest en kålsalat, fx med cherrytomater, agurk, lidt feta og den gode olie-eddikedressing.