Hvad spiser vegetaren på en grillaften? Få mine bedste forslag til vegetarmad på grill. Enkle, lækre og meget populære, også hos kødspiserne.
Vegetarmad på grill – noget til alle
Faktisk er vegetarmad på grill langt mere varieret end kødspisernes ‘en bøf og en pølse’. Når du går vegetarisk til værks, får du masser af forskellige smage og teksturer. Og sjovt nok er kødspiserne også altid med på alt det, er ikke er kød. Så sørg for at lave rigeligt af det.
Som med al grillmad gælder det selvfølgelig også om at sørge for gode dips (ud over ketchup og sennep) og noget godt tilbehør. Her får du ideer til det hele.
Opskriften nedenfor er på de to slags vegetariske grillspyd – men du får ideer til meget mere:
Andre gode grønsager og grønsagsretter at grille
Majskolber på grill – eller ikke!
Sommersalater til grill
Gode madbrød til grillmaden.
Se alle tips under opskriften.
Vegetarmad på grill
Forb. tid 25 minuttermin
Tilb. tid 15 minuttermin
Samlet 40 minuttermin
Giv de første stjerner!
Vegetariske spyd, som også kødspisere elsker. Så husk at lave nok af dem!
Antal: 4personer
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Undgå sort skærm
Du skal bruge:
Du skal bruge:
1aubergine
salt
200ghalloumi
250gcherrytomater
2rødløg
250gmørke svampe
1rød peber
Krydderolie:
1dlolivenolie
2fedhvidløg(presset)
frisk timian (hakket fint)
frisk rosmarin(haket fint)
salt og friskkværnet peber
Sådan gør du:
Hvis du bruger træspyd, læg dem i blød i vand.
Auberginen: Skær den i tykke skiver, drys med salt, og lad dem hvile 10-30 minutter. Pres så væden af dem, skyl dem under vandhanen og dup dem tørre. Skær dem i tern.
Pres hvidløg, og hak krydderurter. Bland så krydderolien – du kan også bruge andre krydderier efter lyst!
Skær grillost og grønsager i tern, dog skal tomaterne være hele. Sæt det på spyd: Tomater og ost for sig, den øvrige grønsager på de andre spyd. Sørg for, at auberginerne vender, så de får en stor grillflade – ellers tager det 100 år at få dem møre på grillen.
Varm grillen op – direkte varme. Læg først grønsagsspydene på, og giv dem 8-10 minutter på hver side. Når de er næsten møre – læg grillost-tomatspyddene på, og giv dem ca. 5 minutter i alt. Vend rundt undervejs.
Server med det tilbehør, du har lyst til! Se ideer nedenfor.
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!
Vegetariske spyd
Det vigtige med vegetarisk grillmad er timing. De forskellige råvarer skal have forskellig tid på grillen, og det kan du selvfølgelig sagtens styre, hvis du griller dem hver for sig. Men hvis du laver vegetariske spyd, er det vigtigt, at de gode sager følges ad. Her har jeg lavet to forslag, og begge er grillet ved direkte varme:
Det hurtige: Halloumiost i tern sammen med cherrytomater. Penslet med olie. Skal have ca. 5 minutter i alt.
Det tålmodige: Aubergine i tern, rødløg i både, champignons og rød peber i tern. Grundigt penslet med olie (især auberginen). Skal have 10-15 minutter.
Herover får du et par andre varianter, fra venstre:
Halloumiost i tern – som jeg fletter tynde, mandolinskårne squashstrimler ind i.
Tynde strimler af gulerod og squash.
Rødløg i halve, skilt ad, så der kun er 3 lag ad gangen (forkorter tiden på grillen).
TIP! Læg de tynde strimler squash og gulerod i en kryddermarinade først . Her kommer et par forslag …
Marinader til grill
Du kan hurtigt lave en basismarinade til din grillmad. Brug lidt god olie, citronsaft og krydderier (både tørrede urter, friske urter og diverse tørrede krydderier er gode). Savner du inspiration, kan du snuppe en af disse marinader:
Græsk inspireret: Lav en gyros-marinade – og server med tilbehør fra det græske køkken eller middelhavskøkkenet)
Asiatisk: Lav en satay-marinade – og server med tilbehør fra det asiatiske køkken, fx en peanutsauce.
Andre populære vegetariske sager på grillen
Der er masser af grønsager, der kun bliver bedre af at komme en tur på grillen. Her får du nogle af mine favoritter:
Asparges – det bedste! Knæk den træede ende af, og vend dem godt rundt i en en krydderolie. Grill ved direkte varme, ikke for længe!
Løg. Skær dem i halve fra top til bund, og vend dem i olie. Giv dem god tid på grillen, middel varme.
Forårsløg. Vend dem med olie, og giv dem et par minutter på hver side ved direkte varme.
Kogte kartofler. Vend dem i krydderolie, og sæt dem evt. på spyd. Grill ved direkte varme.
Aubergine og squash i skiver. Skær gode tykke skiver, giv dem krydderolie, og grill ved direkte varme. Grill ved fuld varme. Vigtigt, at aubergineskiverne har fået olie, så de ikke bliver tørre og seje.
Peberfrugt i kvarte (uden stok og frøstande). Vend dem i olie, salt og peber, og grill ved direkte varme.
Gulerødder. Giv dem en god krydderolie, og grill ved direkte varme. Hvis de er tykke, kan du skære dem i tyndere stænger.
Fyldte portobellosvampe. Tilbered dem over medium varme i ca. 12-15 minutter.
Fyldte auberginer. Tilbered over indirekte middel varme (ca. 180 grader) i 35-45 minutter. Læg folie over den første halve time.
Jeg elsker majskolber, og de forsvinder som dug for solen på en sommeraften. Så selvfølgelig skal de også med på listen. Her får du 3 fremgangsmåder – to af dem på grill og den sidste uden:
Majs på grill uden blade: Grill dem i 5-8 minutter ved middel, direkte varme. Pensl med lidt krydderolie undervejs.
Majs på grill med blade, mere besværligt: Fold bladene helt tilbage, og fjern hårene. Læg kolberne i vand, der dækker, i ca. 10 minutter (så vil de blive mindre sorte på grillen). Dup selve kolben tør, og giv den olie eller smør. Fold bladene op, og grill i ca. 15 minutter, mens du vender rundt.
Majs uden grill. Det er den metode, jeg selv foretrækker: Læg hver majskolbe i mikroovnen ved fuld effekt ca. 4 minutter. Skær bunden af med en skarp kniv, så du får skåret alle bladene over. Og få så en perfekt kogt majskolbe ud ved at holde i toppen og ryste den lidt. Server med kryddersmør.
Dips til vegetarmad på grill
Der er nærmest ikke den dip, der ikke er god til grillmad. Her får du nogle forslag:
Hummus er en enkel og superanvendelig cremet dip. Brug den til fyldte pitabrød, bare som dip med sprødt eller grønsagsstave – eller til din rugbrødsmad.
Grønsager med grønsager. Ja, det er sådan, mange vegetarer elsker det, så du kan sagtens servere en en frisk salat til. Det kan jo også være, du kun laver nogle få ting på grillen, og så er det herligt med en salat ved siden af.
En helt igennem vidunderlig sommersalat, hvor du får hele den tidlige sommers høst på din tallerken. Jordbær, ærter, asparges, spidskål – og hyldeblomst!
Du kan sagtens bage brød på grillen. Du kan også bare varme et brød, du allerede har bagt, og det er nok den nemmeste løsning, hvis du har mange grill-planer. Mine favoritter er:
Det luftige og saftige italienske brød, man næsten ikke kan lave nok af. Brug det til italienske retter eller der, hvor du gerne vil have et godt madbrød.