Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Vegetarisk gyros med svampe, aubergine og tzatziki

En virkelig lækker vegetarisk gyros af svampe og aubergine. Grønsagerne er marineret i en hjemmelavet  gyrosmarinade, og den er serveret med tomatsalat, pandestegte fladbrød og tzatziki.

Vegetarisk gyros – måske lidt snyd

I Grækenland er gyros kød, der bliver stegt på et lodret spyd – mange tynde lag, marineret og skåret ned i tynde strimler efterhånden. Det svarer til det, tyrkerne kalder döner, og på den måde er det selvfølgelig ikke helt korrekt at kalde nogle grønsager stegt på panden for gyros. Sorry.

Mest af alt er det krydderierne, der får tankerne hen på gyros – plus det, at både svampe, aubergine og løg er skåret i tynde stave, så de også ligner det tyndt strimlede kød.

Med det forbehold – så lad os begynde med begyndelsen:

Gyros marinade, der gør hele forskellen

Kunsten er at lave en gyros, der får tænderne til at løbe i vand – og sender hjernen en tur til en græsk strand. Der, hvor du sidder med solskin fra oven i platantræernes skygge og kigger på det glitrende krystalblå hav gennem solbrillerne. Nu sker det. Nu kommer tjeneren med den iskolde Mythos, tomatsalaten, de græske oliven, en tzatziki – og snasket gyros, der lige giver det salt, du mangler efter at have svedt og badet hele dagen.

Det er gyrosmarinaden, der gør det. Sødt og salt, masser af smag uden at være hot. Så du skal have fat i en god krydderihylde. Du skal skære dit gyros-fyld ret fint (tænk pommesfrites-tykkelse), og lad det marinere – mindst et kvarter, men såmænd også gerne til i morgen.

Så en tur på panden, hvor det ligger og sveder, til det begynder at karamellisere lidt (derfor lidt sukker i). Det er snask. Seriøst god snask. Du skal stege det af nogle omgange, så du kan styre det. Bare husk, at du skal have tålmodighed, når du bruger aubergine. Den skal blive lysebrun og mør. Den skal ikke blive kogt og bleg.

Gyros bowl eller vegetarisk gyros i fladbrød

Server vegetarisk gyros som en bowl på en bund af for eksempel:

  • Quinoa – evt. vendt med beluga- eller delikatesselinser
  • Søde kartoffelfritter
  • Fint snittet spidskål

Og top op med:

  • Hjemmelavet tzatziki
  • Tomatsalat med græske oliven, bredbladet persille og rødløg

Server med græske fladbrød. Du kan også droppe bunden (quinoa, fritter, spidskål) og bare folde fladbrødene om gyros, tzatziki og tomatsalaten. Alt er godt.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Vegetarisk gyros med svampe og aubergine

Aftensmad

Rækker til: 4

Grønsagerne kan fx være:

  • 1 aubergine
  • 300 g portobellosvampe
  • 2 rødløg

Til gyros marinaden skal du bruge:

  • Saft af 1/2 citron
  • 2 spsk god olivenolie
  • 3 fed hvidløg, hakket
  • 2 spsk farin
  • 1 spsk oregano, tørret
  • 1 tsk salvie, tørret
  • 1 tsk stødt sød paprika
  • 1 tsk løgpulver
  • 1/2 tsk stødt kanel
  • 1/2 tsk stødt spidskommen
  • friskkværnet peber
  • 1/2 tsk chiliflager (evt.)
  • Til allersidst: 1/4 tsk fint salt

Sådan gør du:

  1. Bland marinaden (uden salt) godt sammen i en stor skål.

  2. Rens og snit grønsagerne i lange strimler, på tykkelse med pommesfrites. Vend dem i marinaden, og lad det trække mindst et kvarters tid – gerne helt til i morgen. Vend lidt rundt undervejs.

  3. Drys saltet over, og vend grøntsagerne rundt. Steg dem på en god varm pande af et par omgange. Jeg startede på 7,5 ud af 9 og skruede ned til 5, da det meste af væden var dampet af. Sørg for at vende dem rundt undervejs, så de bliver møre.

  4. Servér enten som en bowl, eller brug din gyros som fyld i et fladbrød med tomatsalat og tzatziki.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Vegetarisk gyros med svampe, aubergine og tzatziki

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.