Græsk krydderi er en skøn mix af alle de græske urtesmage – tørret og på glas. Genialt, når de græske kartofler lige skal smage af mere end salt og rosmarin, eller hvis du (som jeg) vil have en mere fyldig smag i en græsk vegetarret.
Tricket er naturligvis at gøre sig lidt mere umage med den dybe smag. Og derfor snyder jeg også lidt og tilsætter smage, du måske ikke umiddelbart forbinder med Grækenland. Lidt chili. Og sågar lidt ingefær! Men tro mig, det smager hammergodt. Og græsk på den intense måde.
Lav dit eget græske krydderi
Jeg ved godt, du kan købe græske krydderiblandinger, og der er garanteret nogle gode nogle derude. Men jeg vil gerne have styr på, hvad der skal i min, og derfor har jeg blandet min egen. Ikke bare med oregano, rosmarin og timian – men også med tørrede tomatflager og løgpulver. Og mere til! Tilsammen giver en skøn bredde i smagen, og det minder mig simpelthen om at trave rundt i det tørre græske landskab, hvor det dufter af krydderurter.
Med hele 11 ingredienser er det ikke et krydderi, jeg gider blande on the fly midt i madlavningen. Derfor laver jeg et godt batch – gerne dobbelt portion – når jeg nu er i gang. Er der en enkelt ting eller to, du ikke har i huset, kan du også nok få en god, bredspektret smag ud af det alligevel.
Hvad vil du bruge græsk krydderi til?
Krydderblandingen er helt oplagt til græske kartofler eller et græsk kartoffelfad.
Og til sprøde kikærter (eller butterbeans) i ovnen.
Til græske frikadeller.
Eller til grillen om sommeren – fx til fisk, kød eller auberginer på grill.
Hvis du er på udkig efter et godt græsk gyros krydderi, så tjek min gyros-marinade her.
Jeg tænker også, at sådan en hjemmelavet krydderiblanding vil blive vel modtaget som værtsgave. Bare et fint lille glas, en snor og et manillamærke. Og måske et par græske øl i den anden hånd …