Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Satay med peanutsauce er en fuldkommen himmelsk kombination – krydrede spyd med en cremet og spicy sauce, her serveret med ris og en frisk agurkesalat.

Jeg troede, jeg var kommet i himlen, da jeg fik satay første gang i Indonesien tilbage i 1985. Dengang var det den klassiske satay med kylling, men princippet er det samme, hvis du vil lave en vegetarisk satay – eller vegansk.

Her får du opskriften: Satay med en overraskende god marinade. Og jeg vil varmt anbefale en cremet og smagfuld peanutsauce, der får det hele til at tage endnu et par trin op ad himmelstigen.

Marinade til satay

Det hele starter med en rigtig god, spicy marinade, der forener smagen af hvidløg, ingefær, koriander, spidskommen, anis (jep!), farin, soya og lime. En sand smagseksplosion! For at få den til at fordele sig, blander jeg alle smagsstofferne op i lidt kokosmælk.

Lav marinaden i en minihakker, så tager det ikke mange minutter. Husk også at lægge dine træspyd i vand, før du bruger dem. Så brænder de ikke så let af på grillen.

Vegetarisk satay

Hvis du gerne vil lave en vegetarisk satay, vil jeg anbefale, at du bruger en blanding af grønsager og halloumi, fx til 4 personer:

  • 1 aubergine i tern, 2*2 cm – eller 1 squash i tern, 2*2 cm
  • 2 rødløg i brede både
  • 1 rød peber i tern, 3*3 cm
  • 250 g champignons, hele eller halve
  • 250 g halloumi i tern, 2*2 cm

Vend det hele i marinaden, sæt på spyd, og grill eller steg, til auberginerne er møre. Så er resten også klar.

Vegansk satay

Hvis du foretrækker en vegansk satay, kan du skifte halloumiosten ud med en god fast, neutral tofu. Så kan du fx tage – til 4 personer:

  • 1 aubergine i tern, 2*2 cm – eller 1 squash i tern, 2*2 cm
  • 2 rødløg i brede både
  • 1 rød peber i tern, 3*3 cm
  • 250 g champignons, hele eller halve
  • 250 g fast tofu i tern, 2*2 cm

Vend det hele i marinaden, sæt på spyd, og grill eller steg, til auberginerne er møre. Så er resten også klar. Husk, at det er en god idé at presse tofu først. Kirsten Skaarup har en god kort forklaring her.

Satay med kylling, fisk eller rejer

Hvis du vil lave en satay med kylling, fisk eller rejer, er marinaden også supergod til det. Så vil jeg foreslå, du til 4 personer tager:

  • 2 rødløg i brede både
  • 1 rød peber i tern, 3*3 cm
  • 400-500 g kylling i tern, 2*2 cm – eller en fast fisk, store rejer eller en mix. Husk at pille skallen af rejerne, så de tager smag af marinaden.
  • Du kan selvfølgelig supplere med andre grønsager – se ovenfor.

Vend det hele i marinaden, sæt på spyd, og grill eller steg, til kyllingen er mør. Det er en god idé at lade kylling og rejer marinere i mindst en halv time, og gerne længere, før du sætter på spyd.

Velbekomme!

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Satay - marinade til satay med peanutsauce

Aftensmad

Rækker til: 4

Til satay marinaden skal du bruge:

  • 1 dl kokosmælk (lav peanutsauce af resten af dåsen)
  • 1 lille løg (ca. 50 g renset vægt)
  • 1 fed hvidløg
  • 2 cm frisk ingefær uden skræl (ca. 10 g renset vægt)
  • 1/2 tsk std koriander
  • 1/2 tsk std spidskommen
  • 1/4 tsk std anis
  • 1/2 spsk farin
  • 1 spsk limesaft
  • 1 spsk soyasauce

Til thai agurkesalaten skal du bruge:

  • 1-1,5 god øko-agurk, i tynde halverede skiver
  • 3 forårsløg, snittet i fine skrå skiver
  • Frisk koriander efter smag, plukket og hakket
  • 1 spsk frisk limesaft
  • 1 tsk fiskesauce
  • 2 spsk rapsolie
  • 1/2 fed hvidløg, presset
  • 1 tsk flydende honning (eller 1,5 tsk sukker)
  • 1/2 - 1 rød chili, finthakket (test og tilpas!)
  • 2 spsk ristede sesamfrø og/eller ristede, usaltede peanuts

Sådan laver du marinade og satay:

  1. Kør alle ingredienserne til marinaden i en minihakker, til du har en grov marinade.

  2. Lad fyldet til dine spyd trække lidt i marinaden, og sæt det på spyd. Se tips om fyld ovenfor.

  3. Steg eller grill spyddene, til de er møre. Server med ris, peautsauce eller karrysauce og fx en frisk thai-style agurkesalat eller en nem salat med spidskål.

Sådan laver du thai agurkesalaten:

  1. Gør alle ingredienserne klar som beskrevet.

  2. Ryst dressingen sammen af limesaft, fiskesauce, rapsolie, hvidløg, honning og chili.

  3. Vend salaten sammen, og drys med de ristede sesamfrø og/eller peanuts.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Satay - marinade til satay med peanutsauce

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.