Satay med peanutsauce er en fuldkommen himmelsk kombination – krydrede spyd med en cremet og spicy sauce, her serveret med ris og en frisk agurkesalat.
Jeg troede, jeg var kommet i himlen, da jeg fik satay første gang i Indonesien tilbage i 1985. Dengang var det den klassiske satay med kylling, men princippet er det samme, hvis du vil lave en vegetarisk satay – eller vegansk.
Her får du opskriften: Satay med en overraskende god marinade. Og jeg vil varmt anbefale en cremet og smagfuld peanutsauce, der får det hele til at tage endnu et par trin op ad himmelstigen.
Marinade til satay
Det hele starter med en rigtig god, spicy marinade, der forener smagen af hvidløg, ingefær, koriander, spidskommen, anis (jep!), farin, soya og lime. En sand smagseksplosion! For at få den til at fordele sig, blander jeg alle smagsstofferne op i lidt kokosmælk.
Lav marinaden i en minihakker, så tager det ikke mange minutter. Husk også at lægge dine træspyd i vand, før du bruger dem. Så brænder de ikke så let af på grillen.
Vegetarisk satay
Hvis du gerne vil lave en vegetarisk satay, vil jeg anbefale, at du bruger en blanding af grønsager og halloumi, fx til 4 personer:
- 1 squash i tern, 2*2 cm
- 2 rødløg i brede både
- 1 rød peber i tern, 3*3 cm
- 250 g champignons, hele eller halve
- 250 g halloumi i tern, 2*2 cm
Du kan også bruge aubergine, men den skal have længere tid på grillen, så her vil jeg foreslå at lave rene aubergine-spyd, og give dem ekstra tid.
Vend det hele i marinaden, sæt på spyd, og grill eller steg, til løgene er møre. Så er resten også klar.
Vegansk satay
Hvis du foretrækker en vegansk satay, kan du skifte halloumiosten ud med en god fast, neutral tofu. Så kan du fx tage – til 4 personer:
- 1 aubergine i tern, 2*2 cm – eller 1 squash i tern, 2*2 cm
- 2 rødløg i brede både
- 1 rød peber i tern, 3*3 cm
- 250 g champignons, hele eller halve
- 250 g fast tofu i tern, 2*2 cm
Vend det hele i marinaden, sæt på spyd, og grill eller steg, til auberginerne er møre. Så er resten også klar. Husk, at det er en god idé at presse tofu først. Kirsten Skaarup har en god kort forklaring her.
Satay med kylling, fisk eller rejer
Hvis du vil lave en satay med kylling, fisk eller rejer, er marinaden også supergod til det. Så vil jeg foreslå, du til 4 personer tager:
- 2 rødløg i brede både
- 1 rød peber i tern, 3*3 cm
- 400-500 g kylling i tern, 2*2 cm – eller en fast fisk, store rejer eller en mix. Husk at pille skallen af rejerne, så de tager smag af marinaden.
- Du kan selvfølgelig supplere med andre grønsager – se ovenfor.
Vend det hele i marinaden, sæt på spyd, og grill eller steg, til kyllingen er mør. Det er en god idé at lade kylling og rejer marinere i mindst en halv time, og gerne længere, før du sætter på spyd.
Velbekomme!