Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Peanutsauce og karrysauce er helt uundværlige dips til  indonesisk satay. Du kan selvfølgelig vælge kun at servere den ene, og det er fint. Men jeg kan simpelthen ikke vælge, og derfor laver jeg dem begge.

Karrysovsen er den type, der minder lidt om en ‘gammeldags’ dansk karrysovs – bare lavet på gode grønsager, med æbler og lidt ekstra krydderihylde.

Peanutsauce med kokosmælk – smager fantastisk

Peanutsauce er en forrygende indonesisk opfindelse, der giver mange måltider et kæmpe smagsboost. De fleste kender den nok fra indonesisk satay, men i forskellige variationer kan den såmænd også løfte en måltidssalat med nudler eller en forårssalat med asparges.

Saucen rummer en intens smag med mange af de indonesiske (og generelt asiatiske) ingredienser:

  • Peanutbutter. Selvom saucen skal være cremet, synes jeg, det er lækkert med lidt crunch, så jeg bruger en crunchy peanutbutter. Men du vælger selv.
  • Soya. Umami og salt – soya virker som en smagsforstærker.
  • Chili. Jeg bruger 1/2-1 fireflame chili, men jeg smager altid på den først. For der er forskel, uanset hvad der står på pakken.
  • Ingefær. Frisk ingefær smager helt anderledes end tørret, så selvom det er en lidt besværlig knold, er den bøvlet værd. Riv den fint.
  • Lime. Kan du bruge citron i stedet? Nej. Lime har en aroma, der passer så godt til det asiatiske køkken. Gem citronen til en anden dag.
  • Kokosmælk. Kokosmælken gør saucen cremet og tager spidsen af det salte, det stærke og det syrlige.

Karrysovs med kokosmælk og æble

Karrysovsen her kan du bruge til mange retter – lidt som du bruger en ‘almindelig’ dansk karrysovs , som nogle kender den fra boller i karry. Jeg har bare importeret nogle tricks fra det asiatiske køkken, så den måske smager knap så dansk. Og i stedet for at lave den på mælk eller fløde, bruger jeg kokosmælk.

Jeg bruger den selv gerne til fisk – enten stegt fisk eller fiskefrikadeller. Og den er naturligvis også god til en vegetarisk gang boller i karry. Bollerne kan du sagtens købe dig til, fx veggie balls fra Naturli’ (på frost).

Og når det nu er sådan en god all-round karrysovs, kan du lige så godt lave en stor portion og gemme noget i fryseren til en dag, hvor det skal gå lidt kvikt.

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Karrysovs og peanutsauce

Aftensmad

Til karrysovsen skal du bruge:

  • 1 løg (ca. 80 g renset vægt)

  • 1-2 gulerødder (ca. 100 g renset vægt)

  • 200 g blomkål (renset vægt) – heraf evt. 50 g knoldselleri

  • 1 spsk olie

  • 2 fed hvidløg

  • 1 æble, skrællet (ca. 100 g)

  • 3 tsk stødt gul karry

  • 1/2 tsk gurkemeje

  • 1 tsk stdt masala

  • 1 spsk friskrevet ingefær (ca. 10 g)

  • 1,5 dl vand

  • 4 dl kokosmælk (1 dåse)

  • 1 spsk soyasauce

  • 2 tsk farin (eller sukker)

  • ca. 1 spsk limesaft

  • Evt. ekstra chili, sød mango chutney og lime

Til den varme peanutsauce skal du bruge:

  • 3 dl kokosmælk

  • 3 spsk peanutbutter (jeg foretrækker crunchy)

  • 1-1,5 spsk soya

  • frisk chili efter smag, fint hakket – eller 1/2 tsk sambal oelek

  • 1 fed hvidløg, presset

  • 15 g frisk ingefær, fint revet

  • 1 spsk farin

  • ca. 2 spsk frisk limesaft

Sådan laver du karrysovs:

  1. Hak løg, gulerod og blomkål, og steg i olien 5-10 minutter, til det tager god farve.

  2. Pil og hak hvidløg, skræl, udkern og hak æblet. Tilsæt begge dele sammen med karry, gurkemeje, marsala og ingefær, og vend rundt  ved lidt lavere varme et par minutter.

  3. Tilsæt 1,5 dl vand, kog op, og lad det lige akkurat simre under låg i 15 minutter.  Hæld så kokosmælken i sammen med soya og farin. Rør rundt, til kokosmælken er helt smeltet, og blend saucen grundigt og længe (fx med en stavblender).

  4. Smag til med lime – plus hvad du ellers synes, den trænger til. Lidt stærkere: Chili. Lidt mere bid: Ingefær. Lidt mere salt: Soya eller salt. Lidt rundere: Farin, sukker eller lidt sød mango chutney.

Sådan laver du varm peanutsauce:

  1. Varm alle ingredienser op i en gryde (dog ikke limesaften). Lad det koge op langsomt og rør godt rundt, til peanutbutteret er fordelt. Smag til med limesaft.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Peanutsauce og karrysauce - til indonesisk satay

Måske også noget for dig?

2 kommentarer til Karrysovs og peanutsauce – til indonesisk satay

    1. Tak! Ja, der er blevet udviklet på den – og jeg bliver altid glad for at finde en rest i fryseren :-) Kh Bodil

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.