
Peanutsauce og karrysauce er helt uundværlige dips til indonesisk satay. Du kan selvfølgelig vælge kun at servere den ene, og det er fint. Men jeg kan simpelthen ikke vælge, og derfor laver jeg dem begge.
Karrysovsen er den type, der minder lidt om en ‘gammeldags’ dansk karrysovs – bare lavet på gode grønsager, med æbler og lidt ekstra krydderihylde.
Peanutsauce med kokosmælk – smager fantastisk
Peanutsauce er en forrygende indonesisk opfindelse, der giver mange måltider et kæmpe smagsboost. De fleste kender den nok fra indonesisk satay, men i forskellige variationer kan den såmænd også løfte en måltidssalat med nudler eller en forårssalat med asparges.
Saucen rummer en intens smag med mange af de indonesiske (og generelt asiatiske) ingredienser:
- Peanutbutter. Selvom saucen skal være cremet, synes jeg, det er lækkert med lidt crunch, så jeg bruger en crunchy peanutbutter. Men du vælger selv.
- Soya. Umami og salt – soya virker som en smagsforstærker.
- Chili. Jeg bruger 1/2-1 fireflame chili, men jeg smager altid på den først. For der er forskel, uanset hvad der står på pakken.
- Ingefær. Frisk ingefær smager helt anderledes end tørret, så selvom det er en lidt besværlig knold, er den bøvlet værd. Riv den fint.
- Lime. Kan du bruge citron i stedet? Nej. Lime har en aroma, der passer så godt til det asiatiske køkken. Gem citronen til en anden dag.
- Kokosmælk. Kokosmælken gør saucen cremet og tager spidsen af det salte, det stærke og det syrlige.

Karrysovs med kokosmælk og æble
Karrysovsen her kan du bruge til mange retter – lidt som du bruger en ‘almindelig’ dansk karrysovs , som nogle kender den fra boller i karry. Jeg har bare importeret nogle tricks fra det asiatiske køkken, så den måske smager knap så dansk. Og i stedet for at lave den på mælk eller fløde, bruger jeg kokosmælk.
Jeg bruger den selv gerne til fisk – enten stegt fisk eller fiskefrikadeller. Og den er naturligvis også god til en vegetarisk gang boller i karry. Bollerne kan du sagtens købe dig til, fx veggie balls fra Naturli’ (på frost).
Og når det nu er sådan en god all-round karrysovs, kan du lige så godt lave en stor portion og gemme noget i fryseren til en dag, hvor det skal gå lidt kvikt.
Den er god, din karrysovs 😊
Tak! Ja, der er blevet udviklet på den – og jeg bliver altid glad for at finde en rest i fryseren :-) Kh Bodil