Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()

Peanutsauce og karrysauce er helt uundværlige dips til  indonesisk satay. Du kan selvfølgelig vælge kun at servere den ene, og det er fint. Men jeg kan simpelthen ikke vælge, og derfor laver jeg dem begge.

Peanutsauce med kokosmælk – smager fantastisk

Peanutsauce er en forrygende indonesisk opfindelse, der giver mange måltider et kæmpe smagsboost. De fleste kender den nok fra indonesisk satay, men i forskellige variationer kan den såmænd også løfte en måltidssalat med nudler eller en forårssalat med asparges.

Saucen rummer en intens smag med mange af de indonesiske (og generelt asiatiske) ingredienser:

  • Peanutbutter. Selvom saucen skal være cremet, synes jeg, det er lækkert med lidt crunch, så jeg bruger en crunchy peanutbutter. Men du vælger selv.
  • Soya. Umami og salt – soya virker som en smagsforstærker.
  • Chili. Jeg bruger 1/2-1 fireflame chili, men jeg smager altid på den først. For der er forskel, uanset hvad der står på pakken.
  • Ingefær. Frisk ingefær smager helt anderledes end tørret, så selvom det er en lidt besværlig knold, er den bøvlet værd. Riv den fint.
  • Lime. Kan du bruge citron i stedet? Nej. Lime har en aroma, der passer så godt til det asiatiske køkken. Gem citronen til en anden dag.
  • Kokosmælk. Kokosmælken gør saucen cremet og tager spidsen af det salte, det stærke og det syrlige.

Karrysauce med æble og kokosmælk

Karrysaucen her kan du bruge til mange retter – den minder om en klassisk ‘dansk’ karrysauce, som nogle kender den fra boller i karry. Jeg har bare importeret nogle tricks fra det asiatiske køkken, så den måske smager knap så dansk. Og i stedet for at lave den på mælk eller fløde, bruger jeg kokosmælk.

 

Gem

Gem

Gem

Gem

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Peanutsauce og karrysauce

Aftensmad

Til den varme peanutsauce skal du bruge:

  • 3 dl kokosmælk
  • 3 spsk peanutbutter (jeg foretrækker crunchy)
  • 1-1,5 spsk soya
  • frisk chili efter smag, fint hakket - eller 1/2 tsk sambal oelek
  • 1 fed hvidløg, presset
  • 15 g frisk ingefær, fint revet
  • 1 spsk farin
  • ca. 2 spsk frisk limesaft

Til karrysaucen skal du bruge:

  • 1 løg (ca. 80 g renset vægt)
  • 2 fed hvidløg
  • 1 æble, skrællet (ca. 100 g)
  • 1 spsk olie
  • 3 tsk stødt gul karry
  • 1/2 tsk gurkemeje
  • 1 tsk stdt masala
  • 1 spsk friskrevet ingefær
  • 4 dl kokosmælk (1 dåse)
  • 1 spsk soyasauce
  • 2 tsk farin (eller sukker)
  • ca. 1 spsk limesaft

Sådan laver du varm peanutsauce:

  1. Varm alle ingredienser op i en gryde (dog ikke limesaften). Lad det koge op langsomt og rør godt rundt, til peanutbutteret er fordelt. Smag til med limesaft.

Sådan laver du karrysauce:

  1. Hak løg, hvidløg og æble, og lad det simre 5-10 minutter sammen med karry, gurkemeje, marsala og ingefær.

  2. Tilsæt de øvrige ingredienser, og blend saucen grundigt (fx med en stavblender).

  3. Kog saucen op, og smag til med lime – plus hvad du ellers synes, den trænger til. Lidt stærkere: Chili. Lidt mere bid: Ingefær. Lidt mere salt: Soya eller salt. Lidt rundere: Farin, sukker eller lidt sød mango chutney.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Peanutsauce og karrysauce - til indonesisk satay

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.