Instagram Facebook email ArrowDown ArrowLeft ArrowRight Back to top of page
Hop til opskriften
()
Karrysovs med kokosmælk og grønsager

Hvad siger du til en cremet, lækker karrysovs med kokosmælk og masser af grønsager?

Jeg er blevet fan. Karrysovsen er lidt i familie med en gammeldags karrysovs, men altså på en måde, der passer til 2020-erne. Masser af grønt og smag, men uden mel og ingen opbagning. Og den bliver alligevel skøn og cremet, fordi alle grønsagerne bliver blendet ind i sovsen.

Karrysovsen er både vegetarisk og vegansk, by the way.

Hvilke grønsager i karrysovsen?

Jeg har valgt nogle grønsager, der er forholdsvis milde, og som er nemme at koge møre. De skal jo blendes til en sammenhængende sovs til sidst:

  • Løg
  • Hvidløg
  • Gulerødder
  • Blomkål
  • Og æble (som godt nok er en frugt …)

Hvad passer til karrysovs?

Du har jo nok dine egne ideer om, hvad din karrysovs skal bruges til. Men her får du et par af mine favoritter. Bare klik på billederne – så kommer du til opskrifterne:

Skal der andet tilbehør til din karry?

Ris er næsten et must, og her kan du både vælge brune ris, hvide ris eller måske havreris?

I det indiske køkken vil naan også være helt naturligt. Og hvis du gerne vil servere noget ekstra topping eller tilbehør til din karryret, kan du for eksempel vælge:

  • Ristede peanuts (jeg foretrækker usaltede, der nærmest er søde i det)
  • Frugtsalat – æbler, pærer, bananer, appelsin etc. Evt. blandet i en spidskålssalat og med en appelsindressing
  • Gulerodsråkost med appelsin og rosiner
  • Kokosflager eller ristet kokosmel
  • Rosiner
  • Chutney, fx mangochutney
  • Lidt grøn topping, fx bredbladet persille eller koriander

Hvor glad er du for opskriften?

Giv 1-5 hjerter

Karrysovs med kokosmælk og grønsager

Aftensmad

Du skal bruge:

  • 1 løg (ca. 80 g renset vægt)

  • 1-2 gulerødder (ca. 100 g renset vægt)

  • 200 g blomkål (renset vægt) – heraf evt. 50 g knoldselleri

  • 1 spsk olie

  • 2 fed hvidløg

  • 1 æble, skrællet (ca. 100 g)

  • 2-3 tsk stødt karry, mild eller medium

  • 1/2 tsk gurkemeje

  • 1 tsk stdt masala

  • 1 spsk friskrevet ingefær (ca. 10 g)

  • 1,5 dl vand

  • 4 dl kokosmælk (1 dåse)

  • 1 spsk soyasauce

  • 2 tsk farin (eller sukker)

  • ca. 1 spsk limesaft

  • Evt. rød karry for styrke, sød mango chutney for sødme og lime for syre

Sådan laver du karrysovsen:

  1. Hak 1 løg, 1-2 gulerødder og 200 g blomkål, og steg i olien 5-10 minutter, til det tager god farve.

  2. Pil og hak 2 fed hvidløg, udkern og hak æblet. Tilsæt begge dele sammen med 2 tsk karry, 1/2 tsk gurkemeje, 1 tsk marsala og 1 spsk ingefær, og vend rundt ved lidt lavere varme et par minutter.

  3. Tilsæt 1,5 dl vand, kog op, og lad det lige akkurat simre under låg i 15 minutter. Hæld så 1 ds kokosmælk i sammen med 1 spsk soya og 2 tsk farin. Rør rundt, til kokosmælken er helt smeltet, og blend saucen grundigt og længe (fx med en stavblender).

  4. Smag til med lime – plus hvad du ellers synes, den trænger til. Lidt stærkere: Karry eller rød karry. Lidt mere bid: Ingefær. Lidt mere salt: Soya eller salt. Lidt rundere: Farin, sukker eller lidt sød mango chutney.

Fik du prøvet opskriften?

Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar nedenfor, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Q & A til karrysovs

Kan man smage grønsagerne i karrysovsen?

Ja og nej. Ja i den forstand, at de jo giver smag – men ikke på den måde, hvor man sidder og tænker: Nå, det var godt nok en karrysovs med blomkål. Grønsagerne giver tilsammen en dejlig rund og bred smagsoplevelse.

Hvorfor skal der kokosmælk i karrysovsen?

Jeg er generelt ikke stor fan af opbagte saucer, og hvor jeg kan snige grønsager ind, gør jeg det. Derfor har jeg taget det indiske trick med kokosmælken, der passer rigtig godt til karry og grønsager – og den har flere fordele: Den giver en lækker cremet sovs. Den runder smagen af. Og så giver den selvfølgelig noget volumen. Jeg anbefaler altid en fuldfed kokosmælk. Den smager bedst.

Hvor stærk skal karrysovsen være?

Nogle elsker stærk karrysovs, andre synes, den skal være mild og blid. Som udgangspunkt er denne karrysovs ret fredelig, men hvis du bruger en stærk karry, får den selvfølgelig mere kapow. Hvis du synes, den er for mild, kan du smage til med rød karry. Så skal der nok komme ild i den.

Er karrysovsen blevet for stærk?

Av, din karry var stærkere, end du troede. Det har de fleste nok prøvet – jeg har i hvert fald, da jeg startede min karriere med en ægte rød karry fra det asiatiske supermarked. Huha.

Her får du et par tips:

  • Tilsæt mere farin eller sød mango chutney (det hjælper lidt)
  • Tilsæt mere kokosmælk – det er nødvendigt, hvis din karrysovs er blevet helt brændende
  • Riv et ekstra æble i – det hjælper også lidt
  • Og spis så godt med ris til. Du kan også servere græsk yoghurt til – mælkeprodukter er gode til at mildne den brændende smag i munden. (Også til børn).

Karrysovs med kokosmælk og grønsager

Måske også noget for dig?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.