Vegetarmad på grill – masser af lækre ideer

Hvad spiser vegetaren på en grillaften? Få mine bedste forslag til vegetarmad på grill. Enkle, lækre og meget populære, også hos kødspiserne.

Vegetarmad på grill – noget til alle

Faktisk er vegetarmad på grill langt mere varieret end kødspisernes ‘en bøf og en pølse’. Når du går vegetarisk til værks, får du masser af forskellige smage og teksturer. Og sjovt nok er kødspiserne også altid med på alt det, er ikke er kød. Så sørg for at lave rigeligt af det.

Som med al grillmad gælder det selvfølgelig også om at sørge for gode dips (ud over ketchup og sennep) og noget godt tilbehør. Her får du ideer til det hele.

Opskriften nedenfor er på de to slags vegetariske grillspyd – men du får ideer til meget mere:

  • Andre gode grønsager og grønsagsretter at grille
  • Majskolber på grill – eller ikke!
  • Sommersalater til grill
  • Gode madbrød til grillmaden.

Se alle tips under opskriften.

Vegetarmad på grill

Vegetarmad på grill

Forb. tid 25 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet 40 minutter
Giv de første stjerner!
Vegetariske spyd, som også kødspisere elsker. Så husk at lave nok af dem!
Antal: 4 personer

Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.

Du skal bruge:

Du skal bruge:

  • 1 aubergine
  • salt
  • 200 g halloumiost/grillost
  • 250 g cherrytomater
  • 2 rødløg
  • 250 g mørke champignons
  • 1 rød peberfrugt

Krydderolie:

  • 1 dl olivenolie
  • 2 fed hvidløg
  • timian og rosmarin (efter smag – gerne frisk)
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du: 

  • Hvis du bruger træspyd, læg dem i blød i vand.
  • Auberginen: Skær den i tykke skiver, drys med salt, og lad dem hvile 10-30 minutter. Pres så væden af dem, skyl dem under vandhanen og dup dem tørre. Skær dem i tern.
  • Pres hvidløg, og hak krydderurter. Bland så krydderolien – du kan også bruge andre krydderier efter lyst!
  • Skær grillost og grønsager i tern, dog skal tomaterne være hele. Sæt det på spyd: Tomater og ost for sig, den øvrige grønsager på de andre spyd. Sørg for, at auberginerne vender, så de får en stor grillflade – ellers tager det 100 år at få dem møre på grillen.
  • Varm grillen op – direkte varme. Læg først grønsagsspydene på, og giv dem 8-10 minutter på hver side. Når de er næsten møre – læg grillost-tomatspyddene på, og giv dem ca. 5 minutter i alt. Vend rundt undervejs.
  • Server med det tilbehør, du har lyst til! Se ideer nedenfor.

Muttis tips

Mere krydret marinade?
Kunne du lide opskriften?Giv 1-5 stjerner ved at klikke på dem, eller efterlad en kommentar.
Giv de første stjerner!
Pin Del Udskriv
Fik du prøvet opskriften?Så vil jeg elske at høre om det! Skriv en kommentar her, eller hvis du er på Instagram: Tag @muttionline eller #muttionline på dine billeder. Så kigger jeg med. Tak!

Vegetariske spyd

Det vigtige med vegetarisk grillmad er timing. De forskellige råvarer skal have forskellig tid på grillen, og det kan du selvfølgelig sagtens styre, hvis du griller dem hver for sig. Men hvis du laver vegetariske spyd, er det vigtigt, at de gode sager følges ad. Her har jeg lavet to forslag, og begge er grillet ved direkte varme:

  • Det hurtige: Halloumiost i tern sammen med cherrytomater. Penslet med olie. Skal have ca. 5 minutter i alt.
  • Det tålmodige: Aubergine i tern, rødløg i både, champignons og rød peber i tern. Grundigt penslet med olie (især auberginen). Skal have 10-15 minutter.

Herover får du et par andre varianter, fra venstre:

  • Halloumiost i tern – som jeg fletter tynde, mandolinskårne squashstrimler ind i.
  • Tynde strimler af gulerod og squash.
  • Rødløg i halve, skilt ad, så der kun er 3 lag ad gangen (forkorter tiden på grillen).

TIP! Læg de tynde strimler squash og gulerod i en kryddermarinade først . Her kommer et par forslag …

Marinader til grill

Du kan hurtigt lave en basismarinade til din grillmad. Brug lidt god olie, citronsaft og krydderier (både tørrede urter, friske urter og diverse tørrede krydderier er gode). Savner du inspiration, kan du snuppe en af disse marinader:

  • Græsk inspireret: Lav en gyros-marinade – og server med tilbehør fra det græske køkken eller middelhavskøkkenet)
  • Asiatisk: Lav en satay-marinade – og server med tilbehør fra det asiatiske køkken, fx en peanutsauce.

Andre populære vegetariske sager på grillen

Der er masser af grønsager, der kun bliver bedre af at komme en tur på grillen. Her får du nogle af mine favoritter:

  • Asparges – det bedste! Knæk den træede ende af, og vend dem godt rundt i en en krydderolie. Grill ved direkte varme, ikke for længe!
  • Løg. Skær dem i halve fra top til bund, og vend dem i olie. Giv dem god tid på grillen, middel varme.
  • Forårsløg. Vend dem med olie, og giv dem et par minutter på hver side ved direkte varme.
  • Kogte kartofler. Vend dem i krydderolie, og sæt dem evt. på spyd. Grill ved direkte varme.
  • Aubergine og squash i skiver. Skær gode tykke skiver, giv dem krydderolie, og grill ved direkte varme. Grill ved fuld varme. Vigtigt, at aubergineskiverne har fået olie, så de ikke bliver tørre og seje.
  • Peberfrugt i kvarte (uden stok og frøstande). Vend dem i olie, salt og peber, og grill ved direkte varme.
  • Gulerødder. Giv dem en god krydderolie, og grill ved direkte varme. Hvis de er tykke, kan du skære dem i tyndere stænger.
  • Fyldte portobellosvampe. Tilbered dem over medium varme i ca. 12-15 minutter.
  • Fyldte auberginer. Tilbered over indirekte middel varme (ca. 180 grader) i 35-45 minutter. Læg folie over den første halve time.
Fyldte portobellosvampe med gedeost
Fyldte portobellosvampe er en nem forret, du bare kan servere med et stykke brød til. Du kan også skifte gedeost til feta, hvis du foretrækker det.
Gå til opskrift
Fyldte portobellosvampe med gedeost
Fyldte auberginer med champignons
Fyldte auberginer med champignons er en blød, comfy vegetarret med dejlig umamismag. Server en god salat til.
Gå til opskrift
Fyldte auberginer med champignons

Majskolber på grill – eller ikke!

Jeg elsker majskolber, og de forsvinder som dug for solen på en sommeraften. Så selvfølgelig skal de også med på listen. Her får du 3 fremgangsmåder – to af dem på grill og den sidste uden:

  • Majs på grill uden blade: Grill dem i 5-8 minutter ved middel, direkte varme. Pensl med lidt krydderolie undervejs.
  • Majs på grill med blade, mere besværligt: Fold bladene helt tilbage, og fjern hårene. Læg kolberne i vand, der dækker, i ca. 10 minutter (så vil de blive mindre sorte på grillen). Dup selve kolben tør, og giv den olie eller smør. Fold bladene op, og grill i ca. 15 minutter, mens du vender rundt.
  • Majs uden grill. Det er den metode, jeg selv foretrækker: Læg hver majskolbe i mikroovnen ved fuld effekt ca. 4 minutter. Skær bunden af med en skarp kniv, så du får skåret alle bladene over. Og få så en perfekt kogt majskolbe ud ved at holde i toppen og ryste den lidt. Server med kryddersmør.

Dips til vegetarmad på grill

Der er nærmest ikke den dip, der ikke er god til grillmad. Her får du nogle forslag:

Fetacreme med hvidløg
Den intense, salte fetacreme egner sig rigtig godt som spread i sandwich eller dip sammen med græske retter. Du kan krydre den, så den passer til din ret eller dine smagsløg.
Gå til opskrift
Fetacreme med hvidløg
Rygeostcreme og asparges til forret
Rygeostcreme er en hurtig, nem og frisk forret, der smager af sommer. Server den med lidt grønt og lidt sprødt.
Gå til opskrift
Rygeostcreme til nem forret med asparges
Hjemmelavet hummus
Hummus er en enkel og superanvendelig cremet dip. Brug den til fyldte pitabrød, bare som dip med sprødt eller grønsagsstave – eller til din rugbrødsmad.
Gå til opskrift
Hjemmelavet hummus - sådan bliver den cremet

Sommersalater til grill

Grønsager med grønsager. Ja, det er sådan, mange vegetarer elsker det, så du kan sagtens servere en en frisk salat til. Det kan jo også være, du kun laver nogle få ting på grillen, og så er det herligt med en salat ved siden af.

Her får du et par forslag:

Jordbærsalat med hyldeblomstdressing
En helt igennem vidunderlig sommersalat, hvor du får hele den tidlige sommers høst på din tallerken. Jordbær, ærter, asparges, spidskål – og hyldeblomst!
Gå til opskrift
Jordbærsalat med hyldeblomstdressing
Kold kartoffelsalat med pesto
Det her er virkelig en kold kartoffelsalat med smag i! Kartofler kogt med krydderurter vendt i en god pesto og toppet med knas. Uhm!
Gå til opskrift
kartoffelsalat med pesto og grønne bønner
Græsk tomatsalat med feta
Hej Grækenland, vi låner lige din tomatsalat. Her får du fuld smag af solskin, salt feta og frisk mynte. En nem og hurtig salat til græsk mad.
Gå til opskrift
Tomatsalat med feta og mynte

Godt madbrød på grillen

Du kan sagtens bage brød på grillen. Du kan også bare varme et brød, du allerede har bagt, og det er nok den nemmeste løsning, hvis du har mange grill-planer. Mine favoritter er:

Koldhævet focaccia i bradepande
Det luftige og saftige italienske brød, man næsten ikke kan lave nok af. Brug det til italienske retter eller der, hvor du gerne vil have et godt madbrød.
Gå til opskrift
Koldhævet focaccia i bradepande – lækkert madbrød
Ciabattabrød med fordej
Ciabatta er et simpelt brød, der altid giver et lækkert, sprødt og saftigt resultat. Du kan både
Gå til opskrift
Ciabattabrød og boller – nem, skudsikker opskrift
Hurtigt grydebrød
Grydebrød er kendt som verdens bedste brød – og her er det tilmed virkelig nemt. Du kan bruge mindre gær og koldhæve dejen, hvis du foretrækker det.
Gå til opskrift
Hurtigt grydebrød med havre og fuldkorn
Bodil

Bodil

Hej! Jeg hedder Bodil, og det er mig, der er mutti. Her får du opskrifter, der gør dit køkken lidt grønnere, lidt nemmere - og du får smæk på smagen.

Læg en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Din bedømmelse: