Følg med her:
Mexicanske bønnedeller med majs og avocadodip
De mexicanske bønnedeller er bare seneste opfindelse i kategorien vegetariske frikadeller. Jeg er gået all in på vegetarfrikadeller, for nøj, hvor kan de smage godt. Nøj, hvor er de nemme at lave. Og nøj hvor de mætter på den gode måde – også i madpakken dagen efter.
Selvom januar ikke ligefrem er sæson for majs, fik jeg lyst til smagen af sommer, så det blev mexicanske bønnedeller med majs. Jeg kan godt li’ at give vegetardellerne lidt struktur – det kan for eksempel være med nødder og kerner, med quinoa eller som her med majs. Majskernerne giver også et lækkert sødt knas i dellen.
Og hvis du køber nogle gode frosne majs, fungerer de fremragende i de her mexicanske bønnedeller. Du kan også bruge majs fra dåse, hvis det ikke er sæson for friske majs.
Hvis du justerer, kan tiderne ændre sig.
Du skal bruge:
- 1 dl quinoa (skal koges)
- 1,5 dl vand
- salt (til quinoa)
- 1 dåse kidneybønner
- 1 løg
- 1 fed hvidløg
- ½ rød chili (smag på chilien, før du doserer)
- 1 spsk tomatkoncentrat
- 1 dl havregryn
- 2 æg
- 1,5 tsk spidskommen
- 1,5 tsk oregano
- ½ tsk salt
- ¼ tsk friskkværnet peber
- 1 dl majskerner (friske, fra frost eller fra dåse)
Til avocado-dippen skal du bruge:
- 2 avocados
- 1 dl yoghurt naturel (gerne græsk)
- 1 fed hvidløg
- ½ citron (ca. 1 spsk saft)
- salt
- evt. chiliflager efter smag
Sådan gør du:
Sådan laver du bønnedellerne:
- Hvis du ikke har kogt quinoa: Skyl den i en sigte, og kog den – 1 dl quinoa til 1,5 dl vand + lidt salt. Kogetid ca. 13 minutter. Køl af. Imens:
- Skyl og dræn bønnerne.
- Pil løg og hvidløg. Rens chilien og tjek, hvor stærk den er, før du doserer. Skær løg, hvidløg og chili i grove tern.
- Kom så kidneybønner, løg, hvidløg, chili, tomatpure, havregryn, æg og krydderier i en foodprocessor og kør, til farsen har den konsistens, du synes. Gerne lidt grov i det.
- Vend quinoa og majskerner i farsen, og lad den hvile i 10 minutter, så den samler sig.
- Form bønnefarsen til deller – brug gerne mit sprøjeposetrick, se nedenfor. Steg dellerne i olivenolie på en stor middelvarm pande, ca. 5 minutter på hver side.
Sådan laver du avocadodippen:
- Tag avocadokødet ud med en ske, og pres hvidløget. Kør så alle ingredienser i en minihakker, til du har en jævn creme. Smag til.Tip: Du kan også mose avocados med en gaffel, hvis du foretrækker det.
Hvordan vil du servere dine mexicanske bønnedeller?
Jeg lavede en spidskålssalat og lidt hurtig avocadodip (avocado, yoghurt, hvidløg, salt) til – men der er mange muligheder. Her får du et par forslag til, hvordan du kan bruge dem:
- Som varm aftensmad med kartoffelfritter, yoghurt-avocadodip og mexicansk inspireret spidskålssalat
- I en frokostsalat med bulgur, cherrytomater, avocado og koriander
- I en sandwichbolle, spinatvaffel eller blød taco med guacamole og snittet grønt
- I en vegetarburger
- På rugbrød med avocado og koriander.
Husk, at et squeeze lime tit gør underværker!
Sprøjteposetricket:
Bønnedeller på den nemme måde
Farsen til bønnedellerne er ret blød i det, og det er med vilje. For så kan jeg bruge mit sprøjteposetrick og slippe for at få fingrene i farsen. Kort fortalt, så tager jeg en sprøjtepose, hælder en god portion dellefars op i den og klipper et hul i det ene hjørne. Ikke for stort, ikke for lille, prøv dig frem.
Så kan jeg sprøjte dellerne direkte ud på panden og bare give dem et lille dup med en ske, så de bliver flade. Dyp skeen i olien på panden, så den ikke klæber.
Hvis du ikke har rigtige sprøjteposer, kan du også bruge en frysepose. Lidt sværere at styre, men prøv 🙂
Andre vegetariske frikadeller?
Mexicanske bønnedeller er bare én variant af vegetardeller. Og du behøver ikke kaste dig over køderstatningerne i supermarkedet. Mulighederne er uendelige bare med ganske almindelige ingredienser. Prøv for eksempel: